Λάδι από τα αρχαία της Ολυμπίας: Οι αρχαιολόγοι εκθέτουν την ανεδαφική πρόταση του πρωθυπουργού

Λάδι από τα αρχαία της Ολυμπίας: Οι αρχαιολόγοι εκθέτουν την ανεδαφική πρόταση του πρωθυπουργού
Ο Μητσοτάκης στην Ολυμπία Eurokinissi

Ο Κωνσταντίνος Κίσσας, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και μέλος του ΚΑΣ και ο Κώστας Στρατής, αρχαιολόγος και πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, σχολιάζουν τις δηλώσεις Μητσοτάκη για το λάδι του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας.

Το ξέρουμε δα, «το μέσο είναι το μήνυμα». Το γνωστό, όμως, μόττο του πάπα της επικοινωνιακής θεωρίας, Μάρσαλ ΜακΛούαν, φαίνεται πως διαπότισε ολόκληρη την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αρχαία Ολυμπία, με αφορμή το λανσάρισμα του ψηφιακού έργου «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός τόπος» σε συνεργασία με την Microsoft.

Σκέφτηκε, δηλαδή, ο άλλος: αφού εμείς, ως κυβέρνηση, ούτως ή άλλως εστιάζουμε στην επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων (παρά στα ίδια τα ζητήματα), τώρα που έχουμε αναβαπτισμένο στα χέρια μας το απόλυτο brand name, το απόλυτο διαφημιστικό μέσο, θα το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο; Όχι, κύριοι. Τώρα που ξαναβρήκαμε την Ολυμπία, θα της βγάλουμε το λάδι! Όσοι τενεκέδες βγουν, τέλος πάντων. Γιατί δεν έχει και τις άπειρες ρίζες ο αρχαιολογικός χώρος της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας…

Ήταν μια ομολογουμένως αψυχολόγητη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στην διάρκεια της σύσκεψης στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας αυτή περί ελαιοπαραγωγικής εκμετάλλευσης των λιόδεντρων του Κρόνιου Λόφου. Η οποία, μάλιστα, παρουσιάστηκε ως τρελά υποσχόμενη προοπτική παραγωγικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Μια περιοχής, θυμίζω, που ακόμα δεν έχει επουλώσει τις πληγές από τις πυρκαγιές του 2007 (με τους 49 νεκρούς), και ξαναδοκιμάστηκε και φέτος.

«Το λάδι το οποίο μπορεί να παράγεται μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας δεν χρειάζεται να σας πω σε τι τιμή μπορεί να πουληθεί. Είναι μια ευκαιρία να δούμε τη σύνδεση μεταξύ της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του πρωτογενούς τομέα,» ανέφερε αυτολεξεί ο πρωθυπουργός. Και εγένετο αυτανάφλεξη, όπως αντιλαμβάνεστε.

Μήπως ευτελίζεται το ολυμπιακό ιδεώδες, αν το κοτσάρεις πάνω στην ετικέτα δίπλα στο «Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο»; Μήπως αυτή η μαξιμαλιστική δυνητική αξιοποίηση της περιοχής της Ολυμπίας δια στόματος πρωθυπουργού προδίδει μια τυχάρπαστη και ψευτοφαντεζί πολιτική διαχείριση της υπόθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης; Τύπου, «τώρα που γυρίζει, ρίξε κι ένα ελαιόλαδο στους ιθαγενείς»; Θα δείξει.

Η γνώμη δυο αρχαιολόγων

Σε μια προσπάθεια να φωτίσουμε περαιτέρω το θέμα, αποταθήκαμε σε δυο καταξιωμένους αρχαιολόγους, να μας πουν πώς κρίνουν την ελαιουργική ιδέα του κ. Μητσοτάκη.

Ο Κωνσταντίνος Κίσσας, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου μας μίλησε τηλεφωνικά. Ξεκίνησε εκθέτοντας με έμφαση το γεγονός ότι στην υπηρεσία του «είμαστε τρεις κι ο κούκος: εγώ και δυο αρχαιολόγοι για όλο τον νομό». Συνέχισε αναφέροντας πως «είναι η χειρότερη εποχή [για την αρχαιολογία στην Ελλάδα]. Και το χειρότερο ΚΑΣ που μπορούσε να υπάρξει».

Όσον δε αφορά το ελαιουργικό δια ταύτα, ο κ. Κίσσας ήταν… διαγώνιος, μα σαφής: «Θα σας απαντήσω ως εξής: απ’ ό,τι φαίνεται, δεν βλέπω προοπτική να στελεχωθούν οι υπηρεσίες. Οπότε πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος να κάνει αυτήν την δουλειά. Καταλάβατε τι σας είπα; Η αρχαιολογική υπηρεσία, με βάση αυτό το σχέδιο νόμου που επιβλήθηκε, βλέπετε πού πάει η ιστορία [υπονοεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών]. Δεν χρειάζεται καμία άλλη κρίση, ή σχόλιο από έναν αρχαιολόγο με 32 χρόνια προϋπηρεσία. Τι να σας πω; Δεν βλέπετε πού πάει; Και τα ελαιόδενδρα κάποιος θα τα εκμεταλλευτεί. Όλα πάνε εκεί. Αν είναι καλό ή κακό δεν θα σας το πω… Εγώ θα σας πω μόνο ότι είμαστε 300. Ο Λεωνίδας πέθανε…»

Από την πλευρά του, ο Κώστας Στρατής, αρχαιολόγος και πρώην υφυπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, ανταποκρίθηκε στο ερώτημά του NEWS 24/7 με το εξής γραπτό σχόλιο:

«Τρία συμπεράσματα προκύπτουν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη σύσκεψη για την πυρόπληκτη Ηλεία ότι “το λάδι το οποίο μπορεί να παράγεται μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας δεν χρειάζεται να σας πω σε τι τιμή μπορεί να πουληθεί”.

Πρώτον, η ελαφρότητα, στα όρια φαιδρότητας, με την οποία αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση τα σοβαρά ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής και των ανθρώπων της στις πυρόπληκτες περιοχές. Έχει άραγε επίγνωση ο πρωθυπουργός σε ποιον όγκο ελαιοπαραγωγής αναφέρεται;

Δεύτερον, η εργαλειοποίηση του “ένδοξου παρελθόντος” και των “αρχαίων μεγαλείων” για να καλυφθεί η απουσία κυβερνητικής μέριμνας με έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις και πολιτικές.

Τρίτον, η ακραία εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με όρους ευτελισμού που θυμίζουν “τσολιαδάκια”, σε πλήρη αντίθεση με τον Ολυμπισμό και τις πανανθρώπινες αξίες που συμβολίζουν η Ολυμπία και τα υπόλοιπα μνημεία μας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που υπερδιπλασίασε τα έσοδα από την πολιτιστική κληρονομιά, εισάγοντας παράλληλα τη μεγάλη τομή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μνημεία και τα μουσεία μας. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τρόπους αξιοποίησης των ελαιόδεντρων σε αρχαιολογικούς χώρους, συμβατούς με το αξιακό πλαίσιο διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση έργων και δράσεων στα μνημεία και τα μουσεία μας, σε συνδυασμό με την προβολή του εγχώριου αγροδιατροφικού τομέα, που αποτελεί και σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού μας. Όμως, άλλο αυτό, και άλλο οι εκτός τόπου και χρόνου πρωθυπουργικές δηλώσεις.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα