Λάβδας: Θετική εξέλιξη οι κινήσεις της Ουάσινγκτον κατά της Άγκυρας

Λάβδας: Θετική εξέλιξη οι κινήσεις της Ουάσινγκτον κατά της Άγκυρας
Στην πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ-Τουρκίας στην Ουάσινγκτον AP

Ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ομάδων Συμφερόντων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μιλώντας στον News 24/7 στους 88.6 αναφέρθηκε στις εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας τονίζοντας ποια θα πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας.

“Ποιοτική αλλαγή, θετική εξέλιξη” χαρακτήρισε τις τελευταίες κινήσεις της Ουάσινγκτον κατά της Άγκυρας ο Κώστας Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ομάδων Συμφερόντων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλώντας για τις εξελίξεις στον News 24/7 στους 88.6

Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διακυμάνσεις στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ και σχολίασε θετικά τη διακομματική προσπάθεια δύο Αμερικανών γερουσιαστών που ζήτησαν λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις σε Αιγαίο και Κύπρο και άρση του εμπάργκου όπλων στην Κύπρο.

“Με αυτή την κίνηση, οι γερουσιαστές ενισχύουν τη τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ζητούν επικαιροποίηση της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, υπέρ της χώρας” είπε χαρακτηριστικά ωστόσο τόνισε ότι η χώρα πρέπει να είναι επιφυλακτική ως προς τη σχέση Ουάσινγκτον-Άγκυρας.

Όπως είπε θα είναι λάθος να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα είμαστε πλήρως ασφαλείς παρότι έχουμε έμμεση εγγύηση της παρουσίας μας στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η περιοχή μας έχει σύνθετες σχέσεις και αυτές δεν ταυτίζονται πάντα με τις επιλογές της συμμαχίας του ΝΑΤΟ παρότι τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ.

Κατά τον καθηγητή, παραμένει ερωτηματικό το αν ο Ερντογάν θα στραφεί στα οικονομικά προβληματα της Τουρκίας και άρα θα αναγκαστεί να στραφεί στη Δύση ή αν θα στραφεί σε εθνικιστικές θέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα