Λευκορωσία: – Ελληνικό ΥΠΕΞ: “Καταδικάζουμε την κρατική αεροπειρατεία”

Λευκορωσία: – Ελληνικό ΥΠΕΞ: “Καταδικάζουμε την κρατική αεροπειρατεία”
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας Eurokinissi

Ανακοίνωση σχετικά με την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. "Το ζήτημα θα εξετασθεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο".

Για ενέργειες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και όχι σε “πολιτισμένο κράτος” κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, καθώς και την “παράνομη σύλληψη” του Λευκορώσου δημοσιογράφου-ακτιβιστή Ρομάν Προτάσεβιτς.

Αναλυτικά:

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη.

Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή.

Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.

Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα