Ο Τσίπρας στη Βουλή για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ – Στα 710 εκατ. ευρώ το μέρισμα

Ο Τσίπρας στη Βουλή για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ – Στα 710 εκατ. ευρώ το μέρισμα
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της Βουλής Eurokinissi

Το μήνυμα πως μετά την έξοδο από το μνημόνιο η κυβέρνηση προχωρά σε ελαφρύνσεις και τηρεί τις δεσμεύσεις της ΔΕΘ στέλνει ο πρωθυπουργός. Την κατάθεση τροπολογίας για κατανομή μερίσματος ύψους 710 εκ ευρώ ανακοίνωσε ο Τσακαλώτος.

Παρέμβαση με αφορμή την του ΕΝΦΙΑ πραγματοποιεί σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ξεκινώντας την ομιλία του σχολίασε ότι δεν ήρθε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση με το λαθρεμπόριο χρυσού κάνοντας λόγο για εγκληματίες με λευκά κολάρα που ξεζούμισαν τους πολίτες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Συνέδεσε άλλωστε τα δύο θέματα λέγοντας ότι τολμούν και μιλούν οι εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ, που είναι αυτοί που οδήγησαν τους πολίτες και τη μεσαία τάξη στα χέρια λαθρεμπόρων χρυσού.

Ο πρωθυπουργός όπως και με την τροπολογία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε μη μισθωτούς, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο η κυβέρνηση προχωρά σε ελαφρύνσεις και τηρεί τις δεσμεύσεις της ΔΕΘ. Ταυτόχρονα θέλει να εκθέσει τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι το γαλάζιο αφήγημα περί τέταρτου μνημονίου καταρρέει και για αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση καταφεύγει σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ σε “ακροδεξιά ατζέντα” για το εκκλησιαστικό και το Σκοπιανό.

Η κυβέρνηση εξάλλου θέλει να παρουσιάζει ένα “μπαράζ” θετικών μέτρων, από τη μείωση των εισφορών και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φόρων στις επιχειρήσεις μέχρι την μη περικοπή των συντάξεων και την απόδοση κοινωνικού μερίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που κατατέθηκε χθες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται έως και 30% για περιουσίες έως 60.000 ευρώ. Ταυτόχρονα μειώνεται ο φόρος για τις επιχειρήσεις στο 28% με δεύτερη τροπολογία, καθώς η κυβέρνηση θέλει την ίδια στιγμή να στείλει μήνυμα ελάφρυνσης των ασθενέστερων οικονομικά, αλλά και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας θέλοντας να διασπάσει το ακροατήριο και τη ρητορική της ΝΔ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα την κατάθεση τροπολογίας και για την απόδοση κοινωνικού μερίσματος, το οποιο εφέτος θα φτάσει τα 710 εκ ευρώ.

“Τα δύο τελευταία χρόνια δώσαμε μέρισμα, είχαμε υπεραπόδοση, όπως και εφέτος θα δώσουμε περίπου 710 εκ στα ίδια πρότυπα που ήταν πέρυσι. Η τροπολογία θα κατατεθεί σε μισή ώρα. Τώρα που έχουμε βγει από το πρόγραμμα δεν έχουμε ανάγκη να υπάρχει υπερπλεόνασμα γιατί μας αναγκάζει το ΔΝΤ και άρα μπρεί να κάνουμε μέτρα εκ των προτέρων. Προφανώς ο στόχος είναι 3,5% μέσα σε αυτό αφήνω και μία καβάτζα για να μη γίνει κάποιο λάθος” ειπε ο κ.Τσακαλώτος μεταξύ άλλων και σημείωσε πως όχιμόνο δε θα μειωθούν οι συντάξεις αλλά και μέρος των αντιμέτρων δε θα τα έχουμε μετά από δύο χρόνια, αλλά θα ξεκινήσουν από το 2019.

Ρελάνς ΚΚΕ σε Τσίπρα με τροπολογία για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Το ΚΚΕ από την πλευρά του κατέθεσε τροπολογία με την οποια προτείνει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αντί της μείωσης του που φέρνει η κυβέρνηση, θέλοντας να τη βγει εξ αριστερών στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κείμενο της “κόκκινης” τροπολογίας:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών – προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681».

Θέμα: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην ιδιοκτησία της λαϊκής οικογένειας.

Αιτιολογική έκθεση

Με την ψήφιση της παρούσας τροπολογίας καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας.

Σε αντιστάθμισμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ η σταθερή θέση του ΚΚΕ είναι η αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Άρθρο

Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στην πρώτηκαι δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής στην λαϊκή οικογένεια.

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2018

Οι προτείνοντες βουλευτές

Παφίλης Αθανάσιος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Τάσσος Σταύρος

Βαρδαλής Αθανάσιος

Συντυχάκης Μανώλης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα