Μάχη έξω για αποφυγή 3ου μνημονίου, μάχη μέσα για ΕΝΦΙΑ και ΕΟΠΥΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ Π.Π. ΚΟΕΛΙΟΥ(PHASMA/M.KARAGIANNIS)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ Π.Π. ΚΟΕΛΙΟΥ(PHASMA/M.KARAGIANNIS) PHASMA

Τα μηνύματα Σαμαρά κατά τη συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογο του, ενώ συνεχίζονται οι αναταράξεις λόγω φορολογίας ακινήτων και της ρύθμισης Βορίδη

Την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται όλο και πιο ισχυρές πιέσεις από τους εταίρους και δανειστές για ένα τρίτο πακέτο στήριξης, δηλαδή για ένα τρίτο μνημόνιο, στο εσωτερικό έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του ΕΝΦΙΑ και το νέο κύμα αντιδράσεων για τη ρύθμιση που πετσοκόβει τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο από τον ΕΟΠΥΥ.

Της Βίκυς Σαμαρά

Το μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογο του Πέδρο Πάσος Κοέλιο ήταν σαφές ενόψει του Eurogroup στο Μιλάνο, όπου το ελληνικό θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα: “Σε λίγο καιρό από σήμερα θα μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε την βιωσιμότητα του χρέους μας, χωρίς πιά μνημόνια, χωρίς ανάγκη για νέα δανεικά”. Και ζήτησε ουσιαστικά την υποστήριξη της έτερης χώρας του νότου που βγήκε πρόσφατα από το δικό της πρόγραμμα στήριξης, ώστε να πειστούν οι δανειστές να μην επιμείνουν σε νέο πρόγραμμα.

Το Μαξίμου επιχειρεί ταυτόχρονα να ξεπεράσει τον αντίκτυπο του ΕΝΦΙΑ, οι τελικές διορθώσεις στον οποίο κατατέθηκαν χθες. Η δυσφορία ωστόσο δεν έχει κοπάσει και ενδεικτική ήταν η κίνηση λίγες ώρες νωρίτερα 21 βουλευτών της Ν.Δ να καταθέσουν ερώτηση με την οποία αναζητούν τον υπεύθυνο για το φόρο, στοχοποιώντας το σύμβουλο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Νίκο Καραβίτη. Αιχμές για την επάρκεια των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ άφησε εν τω μεταξύ ο Ευάγγελος Αντώναρος, υποστηρίζοντας πως η μόνη ουσιαστική διόρθωση θα ήταν η μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% (κάτι πάντως που δεν μπορεί να γίνει χωρίς να τινάξει τους εισπρακτικούς στόχους στον αέρα). Ο ίδιος εμφανίστηκε λάβρος και κατά των εμπνευστών της συνταγογράφησης τεστ ΠΑΠ ανά τριετία και των περιορισμών σε εξετάσεις προστάτη και μαστογραφίες, αποκρούοντας το επιχείρημα πως αντίστοιχες προϋποθέσεις ισχύουν σε Αμερική και Αγγλία φέρνοντας ως παράδειγμα τις χώρες της ευρωζώνης.

Το “κούρεμα” των προληπτικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε νέο μείζον μέτωπο. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος μετά την προσχώρηση του στη Ν.Δ έχει καταβάλλει συστηματική προσπάθεια να καταστήσει εαυτόν ένα διακριτό πολιτικό παίκτη, κάλεσε χθες το απόγευμα σε σύσκεψη τους γαλάζιους βουλευτές του τρίτου θερινού τμήματος. Είχε προηγηθεί η κατάθεση ερώτησης από τον πρώην υπουργό Γιάννη Μιχελάκη για το θέμα, με την επισήμανση πως η πρόληψη εκτός από ζωές “σώζει” και τα ασφαλιστικά ταμεία από το πολύ μεγαλύτερο κόστος της θεραπείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αντώνης Σαμαράς
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι τελικές αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ. Τι θα πληρώσουμε

Σαμαράς: Η Ελλάδα βρίσκεται προς το τέλος του μνημονίου

SHARE:

24Media Network