Μάκης Βορίδης: Η στρατηγική ήττα της αριστεράς είναι απολύτως θεμιτή, δεν καταλαβαίνω γιατί προξενεί εντύπωση

Μάκης Βορίδης: Η στρατηγική ήττα της αριστεράς είναι απολύτως θεμιτή, δεν καταλαβαίνω γιατί προξενεί εντύπωση
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης Eurokinissi

"Η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς δεν ανετράπη ακόμη, αλλά έγινε το πρώτο βήμα" τονίζει στη συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Διαμηνύει στους αγρότε πως η παρακώλυση συγκοινωνιών είναι παράνομη πράξη και δηλώνει πως "δεν συντρέχει λόγος" για εκλογή Προέδρου με αυξημένη πλειοψηφία.

Μήνυμα στους αγρότες που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις να μην κλείσουν τους δρόμους, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά παράνομη πράξη και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί αποστέλλει με συνέντευξή του στο News 24/7, ο Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτηρίζει ως θεμιτή τη στρατηγική ήττα της αριστεράς από τους πολιτικούς της αντιπάλους και απορεί γιατί η θέση του αυτή προκαλεί αντιδράσεις, ενώ αφήνει εμμέσως να εννοηθεί πως το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την παράταξη της δεξιάς.

Ο Μάκης Βορίδης, μεταξύ άλλων, με τη συνέντευξή του στο News 24/7:

“Η πλέον φιλαγροτική κυβέρνηση στην ιστορία και οι λίγοι κομμουνιστές που δεν το καταλαβαίνουν”

«Η γενική εικόνα που αποκομίζω είναι ότι, πλην συγκεκριμένων κομμουνιστών αγροτών, που, ούτως ή άλλως θέτουν δομικά ζητήματα του συστήματος παραγωγής, η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών κατανοεί ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η πιο φιλαγροτική κυβέρνηση που έχει διοικήσει τον τόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η προειδοποίηση να μην κλείσουν τους δρόμους

«Όλα τα δικαιώματα όμως ασκούνται με νόμιμο τρόπο και το όριό τους είναι η μη παρεμπόδιση άσκησης άλλων δικαιωμάτων τρίτων. Η παρακώλυση συγκοινωνιών είναι παράνομη πράξη και ως τέτοια έχει υποχρέωση η πολιτεία να την αντιμετωπίσει» προειδοποιεί την ηγεσία των αγροτών.

Για την παράδοση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από άλλο χώρο και όχι από το κόμμα που κυβερνά:

«Πράγματι, όπως λέτε, είθισται, αλλά αυτό συνέβαινε όταν το Σύνταγμα προέβλεπε ως προϋπόθεση για την εκλογή του Προέδρου αυξημένες πλειοψηφίες. Τώρα δεν συντρέχει τέτοιος λόγος και προφανώς υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν αποδείξει τις πολιτικές και συνθετικές τους ικανότητες. Όλα αυτά μου φαίνονται τελείως προφανή και σχεδόν κοινότυπα, όποτε είναι καλλίτερα να περιμένουμε την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού», επισημαίνει με νόημα.

Για τη στρατηγική ήττα της αριστεράς:

«Η στρατηγική ήττα της αριστεράς είναι προφανώς απολύτως θεμιτό να διεκδικείται από τους πολιτικούς αντιπάλους της και δεν καταλαβαίνω γιατί προξενεί εντύπωση. Προφανώς, δεξιός, διεκδικώ και αγωνίζομαι για την νίκη των δικών μου ιδεών και την αντίστοιχη ήττα των ιδεών των πολιτικών μου αντιπάλων.  Η ήττα αυτή αποτελεί και σημαντική προϋπόθεση για την κινητοποίηση της κοινωνίας σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση», εκτιμά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υπογραμμίζει: «Σήμερα, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, διαμορφώνονται όροι ανατροπής της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς. Όχι γιατί κερδίσαμε τις εκλογές αλλά γιατί τις κερδίσαμε μιλώντας με ειλικρίνεια για ένα πρόγραμμα που αποκαθηλώνει τα «ιερά και όσια» της ηγεμονίας αυτής: άσυλο, νόμος και τάξη, παράνομη μετανάστευση, μείωση φορολογίας, ιδιωτικοποιήσεις, μικρότερο κράτος, εγκρίθηκαν όλα από τον λαό. Η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς δεν ανετράπη ακόμη, αλλά έγινε ένα αποφασιστικό πρώτο βήμα»

Για τη φράση του ότι “το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας”:

«Είπα το τελείως προφανές, όπως και επίσης είναι απολύτως προφανές ότι αυτό που είπα δεν νομιμοποιεί την υπέρβαση των ορίων της νόμιμης βίας».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΣΤΟ 24/7 ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

-Οι αγρότες έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις για το τέλος του μήνα, καταθέτοντας και συγκεκριμένα αιτήματα. Θα τους καλέσετε σε διάλογο, μπορείτε να ικανοποιήσετε κάποια από τα αιτήματά τους και ποια;

Συνομιλώ με την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, οργανωμένων σε αγροτικούς συλλόγους, με τα συλλογικά τους όργανα που εκπροσωπούν αγροτικούς συνεταιρισμούς και καθημερινά επιλύουμε ζητήματα που είτε σωρεύτηκαν λόγω μακρόχρονης αδράνειας είτε ανακύπτουν από τις συνθήκες της αγοράς των διαφόρων γεωργικών προϊόντων. Η γενική εικόνα που αποκομίζω είναι ότι, πλην συγκεκριμένων κομμουνιστών αγροτών, που, ούτως ή άλλως θέτουν δομικά ζητήματα του συστήματος παραγωγής, η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών κατανοεί ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η πιο φιλαγροτική κυβέρνηση που έχει διοικήσει τον τόπο. 

Άρα η απάντηση στην ερώτησή σας είναι ότι βρίσκομαι σε διαρκή και συνεχή διάλογο με τους αγρότες, ότι αιτήματά τους όπως η μείωση της φορολογίας, η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, η χρηματοδότηση επενδυτικών τους σχεδίων, η στήριξη του εισοδήματός τους με παροχή έκτακτων ενισχύσεων έχουν ήδη υλοποιηθεί, ότι για το 2020 ο Πρωθυπουργός έχει ήδη εξαγγείλει περαιτέρω μειώσεις για τον ΕΝΦΙΑ και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ότι θα ενισχύσουμε τη ρευστότητά τους με την παροχή χαμηλότοκων δανείων ύψους 600εκ. ευρώ, ότι θα ενισχύσουμε την προσπάθεια εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας με ακόμη 600εκ. ευρώ. Προφανώς δεν λύθηκαν όλα και προφανώς έχουμε ακόμα να διανύσουμε μακρύ δρόμο μέχρι να φθάσουμε σε μια ανταγωνιστική, πράσινη Γεωργία που θα παράγει προϊόντα τα οποία θα μπορούν να αποκτήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Αλλά προχωρούμε γρήγορα και αποφασιστικά και οι αγρότες μας έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν.

-Στις μορφές κινητοποιήσεων, πάντως, δεν αποκλείονται από τους διοργανωτές, ακόμα και  το κλείσιμο επαρχιακών οδών ή και της εθνικής οδού. Θα το επιτρέψετε; Τι θα κάνετε;

Έχω απόλυτο σεβασμό στην άσκηση όλων των συνταγματικά προβλεπόμενων πολιτικών δικαιωμάτων, ανάμεσα στα οποία κεντρική θέση κατέχει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Όλα τα δικαιώματα όμως ασκούνται με νόμιμο τρόπο και το όριό τους είναι η μη παρεμπόδιση άσκησης άλλων δικαιωμάτων τρίτων. Η παρακωλυση συγκοινωνιών είναι παράνομη πράξη και ως τέτοια έχει υποχρέωση η πολιτεία να την αντιμετωπίσει. Θέλω να ελπίζω ότι η δεκαετία της κρίσης μας ωρίμασε, ότι έγινε κατανοητό ότι μόνο μέσα από μια συντονισμένη παραγωγική προσπάθεια όλων θα την υπερβούμε και ότι διδαχτήκαμε ότι τυφλές συνδικαλιστικές πρακτικές δεν οδήγησαν πουθενά παρά μόνο συσσώρευσαν προβλήματα. 

-Έχει, ωστόσο, ενδιαφέρον ότι στις αρχές του κάθε χρόνου πραγματοποιούνται αγροτικές κινητοποιήσεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Και μόνο το ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, όπως το αναφέρετε, δείχνει τον οιονεί εθιμικό χαρακτήρα του πράγματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαι εγώ εκείνος που θα υποδείξει στους αγρότες τι θα κάνουν. Εγώ τηρώ και θα τηρώ τις υποχρεώσεις μου απέναντί τους: κυρίως εξαντλώντας και αναλώνοντας όλες μου τις δυνάμεις προκείμενου να αντιμετωπίσω τα προβλήματα που χειμάζουν την πρωτογενή παραγωγή αλλά και ευρισκόμενος σε διαρκή και δομημένο διάλογο μαζί τους.

-Τελευταία, γίνεται πολύ συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προσωπικά, βλέπετε θετικά την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου, όπως ζητάει και η αξιωματική αντιπολίτευση ή θεωρείτε ότι πρέπει να υιοθετηθεί η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για Πρόεδρο από το χώρο της κεντροαριστεράς;

Σύντομα θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός επί του ζητήματος αυτού και θα κλείσει μία συζήτηση που μάλλον έχει εξαντληθεί.

-Έως σήμερα, πάντως, είθισται ο Πρόεδρος να προέρχεται από άλλον πολιτικό χώρο και όχι από το κόμμα που κυβερνά. Εκτιμάτε ότι μπορεί να συμβεί και το αντίθετο; Και έχει η ΝΔ άλλα στελέχη, αν δεν προταθεί ο Πρ. Παυλόπουλος- και κατά τη γνώμη σας ποια;

Κοιτάξτε,  έχω μιλήσει για αυτά και δεν αισθάνομαι την ανάγκη να πω κάτι περισσότερο. Πράγματι, όπως λέτε, είθισται, αλλά αυτό συνέβαινε όταν το Σύνταγμα προέβλεπε ως προϋπόθεση για την εκλογή του Προέδρου αυξημένες πλειοψηφίες. Τώρα δεν συντρέχει τέτοιος λόγος και προφανώς υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν αποδείξει τις πολιτικές και συνθετικές τους ικανότητες. Όλα αυτά μου φαίνονται τελείως προφανή και σχεδόν κοινότυπα, όποτε είναι καλλίτερα να περιμένουμε την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

-Ο πρωθυπουργός, πάντως, μίλησε για «πρόσωπο κοινής αποδοχής» και όλοι το ερμήνευσαν ως αποκλεισμό του Αντώνη Σαμαρά. Δεν είναι ο πρώην πρωθυπουργός πρόσωπο «κοινής αποδοχής»; Και συμφωνείτε με αυτούς που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας;

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι εκείνος που έκανε Κυβέρνηση με τον προαιώνιο πολιτικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ και είναι επίσης εκείνος που έκανε Κυβέρνηση με υπουργούς της Αριστεράς, με την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. Είναι ο Πρωθυπουργός που πιστώνεται την ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάκαμψη της οικονομίας, πριν την καταστροφική έλευση των λαϊκιστών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανελ. Όσο για τον ρόλο του, προφανώς δεν θα τον υποδείξω εγώ. 

Ο εκλογικός νόμος, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να είναι στην κατεύθυνση αυτοδυναμίας και της ενίσχυσης του δικομματισμού ή στην κατεύθυνση των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως ζητά το ΚΙΝΑΛ, εφόσον το πρώτο κόμμα δεν συγκεντρώνει το 40% των ψήφων;

Ο εκλογικός νόμος οφείλει να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο ζητούμενα: την μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα ψήφου και εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο από την μία και την εξασφάλιση της δυνατότητας σταθερής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης από την άλλη. Η πρόταση που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση αποτελεί πράγματι μία τέτοια επιτυχημένη εξισορρόπηση ανάμεσα σε αυτά τα δύο ζητούμενα. Προφανώς ευχόμαστε να τύχει ευρύτερης αποδοχής, αν και πολιτικά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αφού με δεδομένη την άρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ο απαιτούμενος αριθμός των 200 βουλευτών, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα ο νέος εκλογικός νόμος, είναι ανέφικτος.

-Είχατε δηλώσει παλαιότερα ότι η ΝΔ πρέπει να κάνει ότι μπορεί ώστε να ηττηθεί στρατηγικά η αριστερά σε οποιαδήποτε μορφή της. Εξακολουθείτε να θεωρείτε τη στρατηγική ήττα της αριστεράς, ως έναν από τους βασικούς σας στόχους;

Η στρατηγική ήττα της αριστεράς είναι προφανώς απολύτως θεμιτό να διεκδικείται από τους πολιτικούς αντιπάλους της και δεν καταλαβαίνω γιατί προξενεί εντύπωση. Προφανώς, ως δεξιός, διεκδικώ και αγωνίζομαι για την νίκη των δικών μου ιδεών και την αντίστοιχη ήττα των ιδεών των πολιτικών μου αντιπάλων.  Η ήττα αυτή αποτελεί και σημαντική προϋπόθεση για την κινητοποίηση της κοινωνίας σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, αν συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι λάθος να ζητάς κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, όπως ζητάει το ΚΚΕ, και είναι σωστό να ενισχύεις την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής των γεωργικών προϊόντων, τότε πολιτεία και αγρότες είμαστε σε κοινή πορεία και κοινή προσπάθεια. Αν η κοινωνία είναι σε αντίθετη γραμμή, τότε οι κρατικές πολιτικές θα είναι ελάχιστα αποτελεσματικές γιατί δεν θα εφαρμόζονται στο πεδίο, στο χωράφι Το παράδειγμα φανερώνει την αξία της ιδεολογικής ηγεμονίας, η οποία δεν είναι πολυτέλεια η εμμονή, αλλά οργανικό στοιχεία της αποτελεσματικής άσκησης πολιτικής. Σήμερα, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, διαμορφώνονται όροι ανατροπής της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς. Όχι γιατί κερδίσαμε τις εκλογές αλλά γιατί τις κερδίσαμε μιλώντας με ειλικρίνεια για ένα πρόγραμμα που αποκαθηλώνει τα «ιερά και όσια» της ηγεμονίας αυτής: άσυλο, νόμος και τάξη, παράνομη μετανάστευση, μείωση φορολογίας, ιδιωτικοποιήσεις, μικρότερο κράτος, εγκρίθηκαν όλα από τον λαό. Η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς δεν ανετράπη ακόμη, αλλά έγινε ένα αποφασιστικό πρώτο βήμα.

-Στη δήλωσή σας -που το είπατε και …γλυκά- ότι «το ξύλο είναι στοιχείο της αναγκαστικότητας», επιμένετε;

Είπα το τελείως προφανές, όπως και επίσης είναι απολύτως προφανές ότι αυτό που είπα δεν νομιμοποιεί την υπέρβαση των ορίων της νόμιμης βίας. Όμως οι θεσμικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί κάθε τυχόν υπέρβαση είναι σε λειτουργία, ασκούνται δε σε τρία επίπεδα: εσωτερικά, από την αστυνομία και το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων, από τις δικαστικές αρχές και από ανεξάρτητη αρχή,  τον Συνήγορο του Πολίτη. Αυτό που είναι εντυπωσιακό, αν και αναμενόμενο, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να υποστηρίξει την Κυβέρνηση και την Αστυνομία στην μάχη που δίνουν για την επαναφορά της νομιμότητας εναντίον των τραμπούκων της άκρας αριστεράς, επέλεξε να ταυτιστεί για μια ακόμη φορά με αυτούς, φανερώνοντας απροκάλυπτα τις εκλεκτικές του συγγένειες. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός είναι σαφές: ούτε βήμα πίσω από την εκτέλεση της εντολής του λαού για επιβολή της νομιμότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα