Μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης

Μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.(EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) eurokinissi

Μέχρι αργά τη νύχτα συνεδρίαζε το κυβερνητικό συμβούλιο προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση, αλλά και να καταστρώσει το σχεδιασμό για το Eurogroup της Δευτέρας. Μπαράζ τηλεφωνημάτων αναμένεται να γίνουν προς την πλευρά των εταίρων μέσα στο διήμερο προκειμένου να «κλειδώσουν» οι συμμαχίες.

Για περισσότερες από πέντε ώρες οι υπουργοί της κυβέρνησης συνεδρίαζαν για την επόμενη ημέρα και κυρίως για την κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας στο Eurogroup.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε αναλυτική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, τον Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και τον Νίκο Κοτζιά για τις επαφές που είχαν όλο το τελευταίο διάστημα.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τόνιζε πως «υπάρχει αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι θα βρεθεί λύση τη Δευτέρα στο Eurogroup”.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιήσει μια σειρά από επαφές προκειμένου “να κλειδώσουμε όσους συμφωνούν μαζί μας”, τόνιζε χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Αυτό που τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το κλίμα καταστροφολογίας «πως θα γινόταν χαμός στην οικονομία», που ήθελαν κάποιοι κύκλοι να περάσουν, από τη στιγμή που στο Eurogroup δεν υπήρξε τελικά απόφαση, αποδείχτηκε ουτοπία.

Όπως χαρακτηριστικά εκτιμούν, σε αυτό συνέβαλε η συνεννόηση Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ, με την οποία ο άξονας μετατοπίστηκε από το «εφαρμόστε επιτυχώς την αξιολόγηση» στο “αναζητούμε το κοινό έδαφος”.

Στη συζήτηση που έγινε στο κυβερνητικό συμβούλιο έγινε σαφές πως στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία που θα επιτευχθεί να εφαρμόσει τον σκληρό πυρήνα του προγράμματος του Μεγάρου Μαξίμου.

Την ώρα που συνέβαιναν αυτά στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες από τις 11 το πρωί χθες τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και της Κομισιόν βρίσκονταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις.

Στις Βρυξέλλες παρέμειναν ο κ. Τσακαλώτος, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος, όμως ταξίδεψε αργά το βράδυ και μετέβη στο κυβερνητικό συμβούλιο στη Βουλή.

Τα κοινά σημεία και τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Στη διαπραγμάτευση, όπως εξελίσσεται, υπάρχουν κοινά σημεία σε θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη φοροδιαφυγή και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν κατηγορίες  – δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση και αποτελούν τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές».

Όσον αφορά τα σημεία, όπου υπάρχει διαφορά φάσης, όπως αναγνωρίζει και το Μέγαρο Μαξίμου, είναι οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων , το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης όσον αφορά το Eurogroup της Δευτέρας και το πρόγραμμα – γέφυρα, είναι πως «δεν έχει καλυφθεί όλος ο δρόμος μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα