“Μασάζ” Στεργίου στα μέλη των οργανώσεων εξωτερικού της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων

“Μασάζ” Στεργίου στα μέλη των οργανώσεων εξωτερικού της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων
Γιώργος Στεργίου, Γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Eurokinissi

Για μια ιστορική συμφωνία και ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, κάνει λόγο ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ με επιστολή του.

Επιστολή προς όλα τα μέλη και τα στελέχη των οργανώσεων εξωτερικού της Νέας Δημοκρατίας έστειλε νωρίτερα ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Γιώργος Στεργίου, με αφορμή την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

“Η μόνη εναλλακτική επιλογή στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί είναι να παραμείνουμε αγκυροβολημένοι στο χθες. Είναι βέβαιο ότι η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει, εάν αυτή η ευκαιρία χαθεί”, επισημαίνει ο κ.Στεργίου, ο οποίος υπερασπίζεται απέναντι σε τυχόν αντιδράσεις τη συμφωνία, η οποία ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των κομμάτων και ως εκ τούτου περιλαμβάνει περιορισμούς που έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΚΚΕ.

Ο κ.Στεργίου αναφέρεται ειδικότερα στον όρο διαμονής μέχρι 35 έτη στο εξωτερικό με παραμονή στο διάστημα αυτό στην Ελλάδα για δύο έτη, ο οποίος εκ των πραγμάτων αποκλείει ομογενείς. Διευκρινίζει μάλιστα ότι τα δύο έτη δεν είναι απαραίτητο να είναι συνεχόμενα, ότι θα βεβαιώνονται με στοιχεία τα οποία θα αντλούνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού δημοσίου, καθώς και πως η διαδικασία εγγραφής θα γίνει μόνο μια φορά και θα ισχύει για αόριστο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε αρχικά την ισοδυναμία της ψήφου των αποδήμων, η οποία όμως διασφαλίζεται, καθώς και ότι κόμματα της αντιπολίτευσης αρχικά δεν ήθελαν να επιτραπεί να στήνονται κάλπες και σε άλλους χώρους εκτός από τα προξενεία και τις πρεσβείες, για τη διευκόλυνση όσων κατοικούν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποιώντας τη διαχρονική μας δέσμευση προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 200 βουλευτών, ώστε οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Μετά από διαβούλευση με όλα τα κόμματα, επετεύχθη μια μοναδική στη σύγχρονη ιστορία του τόπου συμφωνία, που οδηγεί στην κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου.

Έφτασε επιτέλους η στιγμή που πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ναι:

• Στο να δοθεί η δυνατότητα σε Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Με μοναδική προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει δύο έτη στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια πριν την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Τα δύο έτη δεν είναι απαραίτητο να είναι συνεχόμενα. Θα βεβαιώνονται μάλιστα με στοιχεία τα οποία θα αντλούνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού δημοσίου. Η διαδικασία εγγραφής θα γίνει μόνο μια φορά και θα ισχύει για αόριστο χρονικό διάστημα.

• Στην ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού που θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας και επομένως στον υπολογισμό των εδρών που δικαιούται κάθε κόμμα. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση αλλά και ως αντιπολίτευση, με τη δική του πρόταση αντιμετώπιζε τους Έλληνες του εξωτερικού σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

• Στην διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε ειδικά εκλογικά τμήματα όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των εκλογέων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί ήταν εκείνοι που με διάφορες προφάσεις επιδίωκαν να ασκείται το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού μόνο σε πρεσβείες και προξενεία.

• Στην αύξηση του αριθμού βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15, ώστε Έλληνες της Διασποράς να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των ελληνικών κομμάτων και να έχουν αυξημένες πιθανότητες εκλογής.

Η μόνη εναλλακτική επιλογή στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί είναι να παραμείνουμε αγκυροβολημένοι στο χθες. Είναι βέβαιο ότι η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει, εάν αυτή η ευκαιρία χαθεί.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα