Μαξίμου “αδειάζει” Ροζάκη: Ισχύει η πάγια θέση για τα 12 ναυτικά μίλια και τίποτε άλλο

Μαξίμου “αδειάζει” Ροζάκη: Ισχύει η πάγια θέση για τα 12 ναυτικά μίλια και τίποτε άλλο
Πλοία του πολεμικού ναυτικού Greek National Defense via AP

Και επισήμως δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά τις διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση διαψεύδει τις δηλώσεις Ροζάκη πως η Ελλάδα είχε προτείνει στις διερευνητικές με Τουρκία την επέκταση στα 10 και όχι 12 ναυτικά μίλια.

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και ομότιμου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Χρήστου Ροζάκη, παίρνει η κυβέρνηση διαμηνύοντας και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου πως ισχύει η πάγια θέση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ροζάκης είχε δηλώσει ότι η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία, είχε προτείνει την αποδοχή επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12, όπως δίνει το δικαίωμα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δήλωση που έγινε πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ με τίτλους πως η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωση για χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο κ. Ροζάκης δεν έχει βεβαίως κάποιο κυβερνητικό αξίωμα, καθώς όμως προέρχεται από τον σημιτικό χώρο ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο της “πατριωτικής δεξιάς” και πολλών παραδοσιακών νεοδημοκρατών, δημιούργησε υποψίες στο δεξιό παρασκήνιο και για τις θέσεις της κυβέρνησης.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, διπλωματικές πηγές τόνιζαν χθες ότι: “Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)”.

Και ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά σήμερα στο briefing εάν ισχύουν όσα υποστήριξε ο κ. Ροζάκης για τις συζητήσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, δήλωσε: “Πάγια θέση της Ελλάδας αποτελεί το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Δικαώμα που απορρέει απο τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Αυτό ισχύει και τίποτε άλλο”.

Στο ερώτημα δε εάν με δεδομένη την ένταση που προκαλεί η Τουρκία μπορούν να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές και πότε αναμένεται ο επόμενος γύρος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με νόημα: “Πάντοτε με την Τουρκία πρέπει να συζητούμε. Η ένταση είναι επιλογή της Άγκυρας. Η χώρα μας έχει γνωστές θέσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και είναι έτοιμη να συζητήσει συγκεκριμένα θέματα μέσα σε οριοθετημένο πλαίσιο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα