Με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση συγκαλείται η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη

Με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση συγκαλείται η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου Eurokinissi

Η συνεδρίαση είχε προαναγγελθεί μετά την τελευταία ΠΓ. Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο Σύνταγμα. Είναι η πρώτη σύγκληση της ΚΟ μετά την παραίτηση Κοτζιά και ενώ συνεχίζεται η κόντρα με τον Πάνο Καμμένο

Την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι είναι το πιθανότερο να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η σύγκληση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος είχε  προαναγγελθεί μετά τη τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας και η ημερομηνία και ώρα θα οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα ανάλογα και με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τα δύο κύρια σημεία της πρότασης του κυβερνώντος κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος αφορούν την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και τη διάκριση ρόλων Εκκλησίας- Κράτους. Και στα δύο αυτά ζητήματα ωστόσο υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Οσον αφορά στην εκλογή ΠτΔ το ερώτημα είναι εάν στην τρίτη ψηφοφορία θα προβλέπεται προσφυγή στο λαό ή εάν θα εκλέγεται από τη Βουλή αλλά με 151.

Οσον αφορά στις σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους, υπάρχει η άποψη πως με τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, διασφαλίζεται η διακριτότητα των ρόλων. Η πρόταση αυτή ειδικότερα προβλέπει τα εξής:

Πρώτον, να κατοχυρωθεί ρητά η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως επικρατούσας θρησκείας (τροποποίηση του άρθρου 3). Η αναγνώριση αυτή θα διευκρινίζεται ότι δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες για καμία άλλη θρησκεία.

Δεύτερον, η ορκωμοσία των κρατικών αξιωματούχων και των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων να γίνεται υποχρεωτικά με πολιτικό όρκο. Ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις που επιβάλλεται όρκος ο υπόχρεος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει ελεύθερα αν θα δώσει όρκο πολιτικού ή θρησκευτικού τύπου. Σε εναρμόνιση με την πρόταση αυτή, πρέπει να απαλειφθεί η θρησκευτική καθομολόγηση από τον όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών (τροποποίηση των άρθρων 13 παρ. 5, 33 παρ. 2 και 59 παρ. 1 και 2).

Υπάρχουν όμως και φωνές (Φιλης, 53+) που ζητούν την κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος. Ύπενθυμίζεται ότι το άρθρο αυτό αναφέρει την επικρατούσα θρησκεία.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται βέβαια και στον απόηχο της σύγκρουσης ΚοτζιάΚαμμένου. Και ενώ όπως φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ, ουκ ολίγα στελέχη δυσφορούν πλέον για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα