Με τους εκπροσώπους της “μεσαίας τάξης” συναντάται ο Τσίπρας, εν όψει ΔΕΘ

Με τους εκπροσώπους της “μεσαίας τάξης” συναντάται ο Τσίπρας, εν όψει ΔΕΘ
Ένα ρεαλιστικό αλλά και ριζοσπαστικό σχέδιο για την οικονομία θέλει να παρουσιάσει στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Με τα προεδρεία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ θα έχει σήμερα επαφές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Α.Χαρίτσης: Δεν μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη χωρίς στήριξη των μικρομεσαίων

Με τις οργανώσεις που εκφράζουν την λεγόμενη «μεσαία τάξη» συναντάται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει του κυβερνητικού προγράμματος που πρόκειται να παρουσιάσει στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι πρόκειται για το «ξεχασμένο» κοινωνικό τμήμα στις κυβερνητικές εξαγγελίες που σήμερα ταλανίζεται από τις οικονομικές επιβαρύνσεις που «άφησε» η πανδημία και την οικονομική-ενεργειακή κρίση του σήμερα. Στην εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμφωνούν και οι μικρομεσαίοι. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατή δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργου Καβαθά που επισήμανε αποτιμώντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ: «Η περίφημη μεσαία τάξη, οι άνθρωποι της παραγωγής και της εργασίας, οι άνθρωποι των μικρών επιχειρήσεων που στήριξαν την εκλογή Μητσοτάκη δεν άκουσαν παρά ελάχιστα από τον Πρωθυπουργό. Έδειξε να μην συμμερίζεται την ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων «μικρομεσαίων», των οποίων οι προσδοκίες για το μέλλον παραμένουν χαμηλές λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η παράλληλη εξέλιξη της υγειονομικής, ενεργειακής και οικονομικής κρίσης». Πρόσθεσε ότι «οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν αγγίζουν πολύ κρίσιμα θέματα της αγοράς όπως η ρύθμιση χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο και τις τράπεζες ή η ενίσχυση της ρευστότητας ή τα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη και κόστη πρώτων υλών των επιχειρήσεων».

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί στις 10.00 το πρωί με το προεδρείο την συνομοσπονδίας των εμπόρων (ΕΣΕΕ) και μία ώρα αργότερα, στις 11.00 με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ . Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τις τιμές του ρεύματος, τα πληθωριστικά φαινόμενα αλλά και τα ζητήματα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Θυμίζουμε ότι ήδη στις προγραμματικές επεξεργασίες του και στην προγραμματική του πρόταση ό ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχέδιο για την ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας αλλά και για τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση σε χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια. Επίσης εστιάζει στην ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να βρεθεί στο επίκεντρο η μικρομεσαία επιχείρηση. Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τις παραγωγικές τάξεις αναμένεται να συνεχιστούν την Πέμπτη, οπότε και θα υπάρξουν επαφές με τους εκπροσώπους του κόσμου της εργασίας.

Α.Χαρίτσης: 500 εκατομμύρια σε μόλις 13 επιχειρήσεις δίνει η κυβέρνηση

Εντωμεταξύ στην παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την οικονομία από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκής, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. Τόνισε πως «ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ θα παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό, πειστικό και ταυτόχρονα ριζοσπαστικό σχέδιο, που θα απαντά στο πώς παρεμβαίνουμε για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης της ακρίβειας, αλλά και πώς σχεδιάζουμε ένα μέλλον οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό που δεν θα μας βάλει σε μια νέα κρίση».

Δεν νοείται ανάπτυξη δίχως την στήριξη των μικρομεσαίων τονίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης Eurokinissi

Εστιάζοντας στην διαφοροποίηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ από αυτές της Νέας Δημοκρατίας ο Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε ότι «σε αντίθεση με την κυβέρνηση που πανηγυρίζει για μια ονομαστική ανάπτυξη την στιγμή που στην πραγματική οικονομία έχουμε διεύρυνση των ανισοτήτων, έκρηξη του εμπορικού ελλείμματος και συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού, εμείς μιλάμε για ανάπτυξη που αφορά το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας». Εκτίμησε μάλιστα πως οι προτάσεις αυτές που θα αναπτύξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θα βρουν ευήκοα ώτα σε πολύ ευρύτερα στρώματα». Αναφέρθηκε επίσης στην «ενίσχυση των μικρομεσαίων σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με τρόπο βιώσιμο» και μάλιστα μια ενίσχυση συνδυασμένη με την «αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου».

Ο Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως «τα αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης διαιωνίζουν την κρίση, επιδοτούν την κερδοσκοπία και απειλούν τα δημόσια οικονομικά». Σχολίασε χαρκακτηριστικά πως «δεν ανέφερε καθόλου την λέξη Ταμείο Ανάκαμψης». Μάλιστα υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός όσον αφορά την διασπορά των κονδυλίων του.

Ενδεικτικά ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι «τα πρώτα 500 εκατ. των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε σε μόλις 13 επιχειρήσεις» δηλαδή «θα πάρουν πάνω από 35 εκατομμύρια ανά επιχείρηση» τονίζοντας πως πρόκειται για «αναχρηματοδότηση των ίδιων και των ίδιων ισχυρών». Ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι αυτή η πολιτική «μετατρέπει την οικονομία σε ένα κλειστό club λίγων και ισχυρών, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σπάσει. Αν δεν έχουμε στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση. Για εμάς αυτό το ζήτημα είναι απολύτως κρίσιμο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα