Σε ρυθμούς ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ρυθμούς ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ
Ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με πειστικές προτάσεις θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Βελλίδιειο. Φώτο από την περσινή του ομιλία Eurokinissi

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την παρουσίαση ενός κυβερνητικού προγράμματος από τον Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία για την παρουσία του στην 86η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα καταθέσει την πολιτική της θέση για την διακυβέρνηση της χώρας με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όσο και με την συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι της Κυριακής.

Κυβερνητικό πρόγραμμα

Με δεδομένο ότι πρόκειται για την τελευταία ΔΕΘ πριν τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν ότι στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα πειστικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την νίκη στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Αν και ήδη από το καλοκαίρι του 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκρίνει ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο βασίζει την πρόταση του για την προοδευτική διακυβέρνηση, αυτό θα επικαιροποιηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες. Για τον λόγο αυτό θα συνεδριάσει τόσο η Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η επιτροπή Πολιτικού Αγώνα στην οποία επικεφαλής είναι ο Νίκος Μπίστης και μετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Ραγκούσης και Νίκος Παππάς. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες και έως την Παρασκευή που θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις και επικοινωνίες με μαζικούς φορείς που εκπροσωπούν παραγωγικές τάξεις και κυρίως τους εκπροσώπους της λεγόμενης «μεσαίας τάξης». Του κοινωνικού τμήματος που στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι «ξεχάστηκε» στις κυβερνητικές διακηρύξεις που έγιναν φέτος στην Θεσσαλονίκη.

Μετέχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις επεξεργασίες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Δημογραφική ανάπτυξη

Όπως είναι αναμενόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ θα επεξεργαστεί περεταίρω τις προτάσεις του για τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Δηλαδή το θέμα της ενέργειας αλλά και αυτό τις ακρίβειας, αυτά δηλαδή που βρίσκονται στην «πρώτη θέση» των ανησυχιών της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα όμως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει εκτεταμένη αναφορά και σε άλλα θέματα όπως το δημογραφικό.

Όπως ο ίδιος δήλωσε στην ομιλία που πραγματοποίησε την Κυριακή στο Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει στην ΔΕΘ ένα «πρόγραμμα δημογραφικής ανάπτυξης». Σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό μεταξύ άλλων θα περιέχει Το δικαίωμα στη στέγη ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια.Το δικαίωμα κάθε νέου να έχει πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Το δικαίωμα στην εργασία σε συνθήκες αξιοπρέπειας» τονίζοντας πως «είναι για μας αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα που διαμορφώνουν το πλαίσιο των δεσμεύσεών μας απέναντι σε κάθε νέα και νέο».

Αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας

Ειδικά για το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει μια σειρά προτάσεων όπως την ισχυροποίηση των ελέγχων στην ενεργειακή αγορά, τον ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά, που να μην αφήνει παράθυρα για υπερκέρδη σε κανένα, το υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την αποσύνδεση της τιμής χονδρικής του ρεύματος από το φυσικό αέριο στα πρότυπα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Παράλλη την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με προσλήψεις στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ όπως και την αποκατάσταση του κοινωνικού ρόλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού καθώς και την επαναφορά των δικτύων ενέργειας υπό δημόσιο έλεγχο.

Αποδόμηση

Αυτά την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδομεί το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι «δίνει» όμως με το …άλλο χέρι «παίρνει» πολλαπλάσια. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, που σχολίασε πως «μόνο στο πρώτο επτάμηνο του έτους, καταγράφονται 5 δισ. παραπάνω φορολογικά έσοδα από τους στόχους του προϋπολογισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο και τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής».

Με βάση αυτά τόνισε πως «έχουμε μία κυβέρνηση που λεηλατεί την κοινωνία και από τα 10 επιστρέφει το 1». Πρόσθεσε επίσης ότι «τα παίρνουν από τους πολίτες και τα δίνουν στην αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας. 2,5 δισ. ήταν μόνο τα επιπλέον έσοδα από το ΦΠΑ σε συνθήκες πληθωρισμού 11% και 12%. Σε επίπεδο ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις και την τρίτη μεγαλύτερη στα νοικοκυριά».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα