Με τριπλό μέτωπο αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας

Με τριπλό μέτωπο αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας

Προσφυγικό, αγροτικό και κλείσιμο της αξιολόγησης είναι τα τρία πεδία που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας σε έναν μήνα «φωτιά» με τις πιέσεις από όλες τις πλευρές να εντείνονται συνεχώς

Τους «σκληρούς» των μπλόκων από τη Νίκαια θα δεχτεί στις 10.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας, όμως πως το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι τεράστιο.

Στο Μαξίμου επιχειρούν να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια διαλόγου με τους αγρότες, καθώς και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει καλέσει σε διάλογο και τους υπόλοιπους συνδικαλιστές που πριν μερικές ημέρες είχαν περάσει και πάλι το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Τα αιτήματα του μπλόκου της Νίκαιας είναι:

- Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

- Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

- Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

- Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

- Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Ο πρωθυπουργός επεφύλαξε σκληρή στάση για τους αγρότες που κλείνουν τα σύνορα στον Προμαχώνα, ενώ κράτησε αποστάσεις και από την εισαγγελική παρέμβαση της Ευτέρπης Κουτζαμάνη για άνοιγμα των εθνικών οδών επισημαίνοντας βέβαια πως αφορούσε την τήρηση της νομιμότητας. Στόχος της κυβέρνησης για άλλη μια φορά είναι να αναδείξει την πρόθεση της να γίνει διεξοδικός διάλογος.

Σε ένδειξη καλής θέλησης, πάντως η σημερινή συνάντηση θα γίνει με ανοιχτή τη διέλευση των εθνικών οδών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ξεχνούν πόσο σημαντική είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή και η ενημέρωση των βουλευτών και σύμφωνα με πληροφορίες στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Αγροτικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Βαγγέλη Αποστόλου να απαντούν για άλλη μια φορά στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Τις προθέσεις του σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ξεκαθάρισε χθες το βράδυ στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία των αγροτών με τα χαμηλά εισοδήματα που είναι το 95%.

Ερωτηματικό η αξιολόγηση

Με το προσφυγικό και το αγροτικό να «καίνε» την κυβέρνηση κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε θα κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος. Στο Μαξίμου εξακολουθούν να πιστεύουν πως η έλευση των θεσμών θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα με το δημοσιονομικό κενό να αποτελεί το μεγάλο ζήτημα ειδικότερα με το ΔΝΤ.

Το γεγονός είναι πως η Ουάσιγκτον αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με την επιστροφή της στην Αθήνα, ενώ οι Ευρωπαίοι δείχνουν στην παρούσα φάση να ασχολούνται περισσότερο με το προσφυγικό ζήτημα παρά με την διαπραγμάτευση.

πηγή φωτογραφίας: intime

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Αγρότες, Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παρέμβαση για τα μπλόκα των αγροτών ζητά η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου

Τα πέντε αιτήματα που θα επιδώσουν οι αγρότες στον πρωθυπουργό

SHARE:

24Media Network