Με Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της Βουλής για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Με Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της Βουλής για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο
Eurokinissi

Σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση εφ’ όλης της ύλης κατά τη διάρκεια της διήμερης συζήτησης. Πού θα επικεντρωθεί η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συμμετάσχει στη διήμερη αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση στη Βουλή, με αντικείμενο το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Η αντιπαράθεση, μάλιστα, με την κυβέρνηση αναμένεται να είναι εφόλης της ύλης, καθώς εκτιμάται ότι θα θιγούν και θέματα όπως οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για τη Novartis, η έφοδος της αστυνομίας στους κινηματογράφους για την ταινία “Τζόκερ” και ούτω καθ’ εξής. Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, μάλιστα, δέχεται σφοδρή κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης και κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενδέχεται να λάβουν το λόγο και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, πολύ περισσότερο καθώς το απόγευμα της Πέμπτης έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις στην Αθήνα (στις 6.30΄ στα Προπύλαια) και στη Θεσσαλονίκη (στις 7 στο Άγαλμα του Βενιζέλου).

Η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση και ειδικά με τους υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση θα είναι ιδιαίτερα σφοδρή, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν τουλάχιστον τέσσερα σημεία: Πρώτον και κυριότερο τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση κατηγορείται ότι θεσπίζει μηχανισμό μείωσης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Δεύτερον, η ιδιωτικοποίηση τμημάτων της καθαριότητας των Δήμων, με το άρθρο 179, αιτία για την οποία πραγματοποιούνται και οι σχετικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης. Τρίτον, ο έλεγχος των επενδύσεων από ιδιωτικούς φορείς, αντί δημοσίων. Και, τέταρτον, ο τρόπος αδειοδότησης περιβαλλοντικών κτιρίων.

Για την ψήφο των αποδήμων

Την ίδια στιγμή, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν για το θέμα της ψήφου των αποδήμων πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιφυλάσσεται να οριστικοποιήσει τη στάση της, αφού δει πρώτα να αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο τα όσα συμφωνήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο στη συνεδρίαση της Διακομματικής. Στη δε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπαναχώρησε στο θέμα, τα ίδια στελέχη ανέφεραν τα εξής:

“ Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συζήτηση στη διακομματική επιτροπή με ξεκάθαρες θέσεις, οι οποίες και αποτυπώθηκαν στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Σταθερός στη βασική αρχή του για σύστημα κλειστής εκπροσώπησης ώστε να μην υπάρξει ζήτημα αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Και θέτοντας ως απαράβατο όρο τη συνταγματική κατοχύρωση της νομοθετικής ρύθμισης. Ο ΥΠΕΣ κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι δέχθηκε την πρόβλεψη για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως και τα άλλα κόμματα της διακομματικής. Αυτά θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση την επόμενη Τετάρτη.

Εφόσον λοιπόν η ΝΔ υπαναχωρεί από την αρχική της θέση για σύστημα ανοιχτής εκπροσώπησης (που θα οδηγούσε σε εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ακόμα και τέταρτης γενιάς αποδήμων), αναμένουμε αυτή η αλλαγή στάσης να αποτυπωθεί και στο νομοσχέδιο με ξεκάθαρο τρόπο.

Οι εξαγγελίες Θεοδωρικάκου προβλέπουν:

– Αυτοπρόσωπη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία (όχι επιστολική ψήφος).

– Ψήφος των αποδήμων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

– Να έχει αποχωρήσει ο εκλογέας το πολύ 35 χρόνια από τη χώρα και να μπορεί να τεκμηριώσει (με επαρκή επίσημα έγγραφα) τουλάχιστον διετή παρουσία στην Ελλάδα σε αυτή την περίοδο.

Να έχουν οι απόδημοι ενεργό ΑΦΜ».

Για την ταινία Τζόκερ

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν, επίσης, τα εξής για τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στην υπόθεση Τζόκερ, αλλά και στο ότι η έφοδος της ΕΛΑΣ στους κινηματογράφους έγινε με νόμο Ραγκούση το 2010:

«Η κυβέρνηση, μέσα στον πανικό της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το φιάσκο με την εισβολή αστυνομικών σε σινεμά και την προσαγωγή ανηλίκων με κλούβες, ψεύδεται ασύστολα.  Ακόμα και η κ. Μενδώνη διαψεύδει με δηλώσεις της τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το νόμο του 2010, στον οποίον δήθεν βασίστηκε η αστυνομική επιχείρηση, αφού ο νόμος δεν προβλέπει εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ και οι έλεγχοι γίνονται μόνο από τις αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Επιπλέον, η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ βασίστηκε και στο Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πρόκειται για το άρθρο 97 του προεδρικού διατάγματος 141 του 1991 που σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 9 του μεταξικού νόμου 445/1937, ρυθμίζουν τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας στα θέματα περί απαγόρευσης εισόδου ανηλίκων σε ακατάλληλα θεάματα. Είναι διατάξεις που καμία κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί να ενεργοποιήσει τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτήν την αλήθεια τη γνώριζαν από την πρώτη στιγμή. Αυτήν την αλήθεια προσπάθησαν να κρύψουν με τις ψευδείς ειδήσεις περί δήθεν νόμου Ραγκούση του 2010.

Αλήθεια επίσης είναι και ότι άλλα λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης, άλλα η κ. Μενδώνη και άλλα το Μέγαρο Μαξίμου. Και όλοι μαζί ψάχνουν σε ποιον θα ρίξουν τον “Τζόκερ”».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version