Μετά τη ΔΕΘ: Ο Μητσοτάκης αφήνει πίσω το 2015, στρέφει το βλέμμα στο 2023

Μετά τη ΔΕΘ: Ο Μητσοτάκης αφήνει πίσω το 2015, στρέφει το βλέμμα στο 2023
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ MotionTeam

Τα πολιτικά συμπεράσματα της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και οι μάχες του επόμενου τετραμήνου που θα κρίνουν την τετραετία. Γιατί η λύση Παυλόπουλου κρίνεται προτιμότερη από τα σενάρια για Σαμαρά ή Σημίτη.

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σάββατο είχε τις οικονομικές ειδήσεις, η συνέντευξη τύπου τις πολιτικές και για την ακρίβεια το χάρτη των πολιτικών μαχών του επόμενου τετραμήνου που θα κρίνουν την τετραετία.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα ξεκινήσει τέλη Σεπτεμβρίου και θα επιφέρει αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας πάνω στην ώρα για την επόμενη προεδρική εκλογή στις αρχές του 2020.

Μάλιστα δεν απέκλεισε, αλλά ούτε επιβεβαίωσε, το σενάριο να προτείνει η Νέα Δημοκρατία τον Προκόπη Παυλόπουλο (καθώς θα μπορεί να εκλέξει μόνη της Πρόεδρο Δημοκρατίας, αφού το σχετικό άρθρο του Συντάγματος θα έχει τροποποιηθεί ώστε να εκλέγεται ο Πρόεδρος από τη Βουλή με 151). Μία λύση που σε αντίθεση με άλλα σενάρια (Κώστας Σημίτης ή Αντώνης Σαμαράς) διασφαλίζει την εσωκομματική ηρεμία στη ΝΔ και φέρνει και το ΣΥΡΙΖΑ στη θέση να κληθεί να υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ.

Η απάντηση Μητσοτάκη (“ρωτήστε με σε τρεις μήνες”) στο σχετικό ερώτημα για Παυλόπουλο, έχει να κάνει με τη διαδικασία ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης μέχρι το Δεκέμβριο. Το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει να κάνει με το ότι πρέπει να έχει αλλάξει

Ο κάβος της προεδρικής εκλογής συνεπώς μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα, όμως το κρίσιμο για το μέλλον είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου με τέτοιο τρόπο ή πλειοψηφία ώστε να εφαρμοστεί νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές.

Ο κ.Μητσοτάκης χθες ξεκαθάρισε ότι δε θα συνδέσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη συνταγματική αναθεώρηση βάζοντας στο συρτάρι τα σενάρια για τροποποίηση του άρθρου που ορίζει ότι απαιτούνται 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί αλλαγή στον εκλογικό νόμο από τις επόμενες εκλογές. Σενάρια στα οποία αντιδρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ, με το οποίο φλερτάρει η ΝΔ για να περάσει αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Με τον τρόπο αυτό άδειασε ουσιαστικά τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τις διαρροές που είχαν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αριθμούν συνολικά 180 βουλευτές. Εάν δεν αλλάξει το Συνταγμα απαιτούνται ακόμη 20 βουλευτές για να εφαρμοστεί νέος εκλογικός νόμος απο τις επομενες εκλογές, οι οποίες όπως τόνισε ο κ.Μητσοτάκης θα πραγματοποιηθούν το 2023 στο τέλος της τετραετίας.

Πάντως ο κ.Μητσοτάκης πέταξε το μπαλακι στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως ένα κόμμα εξουσίας πρέπει να αφήσει στην άκρη την απλή αναλογική και να υιοθετήσει την απλή λογική. Προφανώς βέβαια στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που θα βρίσκεται πιο κοντά στο 40%, ένα ποσοστό με το οποίο δικαιούται κανείς αυτοδυναμία όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός- και άρα εκλογικό μπόνους, στο οποίο η αναλογικότητα τίθεται ως προπόθεση.

Πεδίο συναινέσεων και προσέγγισης αποτελεί στους σχεδιασμούς του Μαξίμου η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον κ.Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει από τη Θεσσαλονίκη την πρόθεση για επιστολική ψήφο και να προαναγγέλλει ότι θα ζητήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για να ψηφιστούν οι αλλαγές ει δυνατόν και από 300.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά στρέφει λοιπόν το βλέμμα στο μέλλον, ορίζοντας την ατζέντα της πολιτικής μάχης. Και αφήνει το παρελθόν προσωρινά στην άκρη, καθώς εξάλλου έδειξε να μην προτίθεται να κάνει εξεταστική για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015, δηλώνοντας ότι θεωρεί πως πολιτικά έχει κριθεί εκείνη η περίοδος, επιλέγοντας να μην αναμοχλεύσει συγκρούσεις του παρελθόντος.

Πάντως προκάλεσε αίσθηση η δήλωση του απαντώντας σε ερώτηση του News 24/7 πως θα δει την ταινία του Κώστα Γαβρά πάνω στο βιβλίο του Γιανη Βαρουφάκη, αν και εκτίμησε ότι θα είναι εξαιρετικά μονομερής. Προκάλεσε δε το ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει εκείνος πρόταση για εξεταστική εάν θέλει να συζητηθεί εκείνη η περίοδος, καθώς με τη συνταγματική αναθεώρηση θα έχει και η αντιπολίτευση τη δυνατότητα αυτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα