“Μετωπική” κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προανακριτική κατά του Νίκου Παππά

“Μετωπική” κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προανακριτική κατά του Νίκου Παππά
Με παρέμβαση του Νίκου Παππά, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Βουλή Eurokinissi

Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016. Να εξεταστεί το αδίκημα της δωροληψίας ζητά η ΝΔ.

Συζήτηση σε υψηλούς τόνους αναμένεται σήμερα στην Βουλή και στην συνεδρίαση με αντικείμενο την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Αφορμή η δικογραφία που έχει αποσταλεί στο κοινοβούλιο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία, ενώ η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την σύσταση της επιτροπής χρειάζεται 151 ψήφους για να εγκριθεί. Θα υπάρξουν εισηγητές από όλα τα κόμματα, τοποθετήσεις βουλευτών αλλά και αρχηγών κομμάτων που – σύμφωνα με πληροφορίες – θα πάρουν τον λόγο.

Η συνεδρίαση θα κλείσει με την τοποθέτηση του ίδιου του Νίκου Παππά. Εφόσον τελικά συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή θα λάβει συγκεκριμένη προθεσμία, συνήθως 3 μηνών η μεγαλύτερη, προκειμένου να παραδώσει το πόρισμά της.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα αποτελέσει κατά κύριο λόγο μία πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει «επενδύσει» πολιτικά στην συγκεκριμένη υπόθεση αφού εκτιμά ότι μπορεί να διατηρήσει το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» κλίμα που συνέβαλε στην εκλογική της νίκη το 2019.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όμως η πρακτική αυτή γίνεται αντιληπτή όχι ως προσπάθεια να πληγεί όχι απλά ένας πρώην υπουργός αλλά το σύνολο της προοδευτικής παράταξης. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο γραμματέας της Κ.Ο της Ν.Δ Γιάννης Μπουγας. Με εμπειρία στις προανακριτικές αφού ήταν πρόεδρος της επτιροπής για τον Δ.Παπαγγελόπουλο Eurokinissi

Νέα Δημοκρατία: Αξιόπιστος μάρτυρας ο Χρ.Καλογρίτσας

Εφόσον η κυβέρνηση ακολουθήσει την έως τώρα τακτική της για τις συζητήσεις που αφορούν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής τότε τα υπουργικά έδρανα κατά την διάρκεια της συζήτησης θα είναι άδεια. Έπίσης δεν θα υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Τα δυο αδικήματα για τα οποία ζητά την σύσταση εξεταστικής επιτροπής η Νέα Δημοκρατία είναι η δωροληψία κρατικού αξιωματούχου που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και η παράβαση καθήκοντος που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο γραμματέας της Κ.Ο της Ν.Δ, Γιάννης Μπούγας οι ενδείξεις για τα αδικήματα αυτά προκύπτουν από τις μαρτυρίες, τα έγγραφα και τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπάρχουν στην δικογραφία. Εκεί -έχει δηλώσει -ο Νίκος Παππάς φέρεται «να ζητά από τον κ.Καλογρίτσα να μετέχει σε εταιρικό σχήμα που θα έπαιρνε άδεια καναλιού που θα ανήκε αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ» και μάλιστα «λαμβάνοντας το ποσό των 3 εκατομμυρίων που διατέθηκε για την πληρωμή της εγγυητικής επιστολής προκειμένου να συμμετάσχει». Πάντως ο Γιάννης Μπουγάς διευκρίνισε πως «με το άρθρο που παραπέμπουμε ο υπουργός δεν χρειάζεται να βάλει στην τσέπη του χρήματα, αρκεί να μεσολαβήσει για να πάρει χρήματα είτε ο ίδιος είτε κάποιος άλλος».

Η Νέα Δημοκρατία δεν κρύβει ότι η κατάθεση στην οποία βασίζεται η πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής στηρίζεται στη κατάθεση του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Σε δηλώσεις του όμως στον ΣΚΑΙ ο Γιάννης Μπούγας διέβλεψε ότι η υπόθεση «θα εμπλουτιστεί κατά την διάρκεια της προανακριτικής επιτροπής».

Η Ν.Δ θεωρεί αξιόπιστη την μαρτυρία του Χρήστου Καλογρίτσα αφού όπως επισήμανε ο Γιάννης Μπούγας «ο κ.Καλογρίτσας ήταν έμπιστος της τότε κυβέρνησης αναιρεί το επιχείρημα ότι ένα τέτοιος άνθρωπος με την αλλαγή της κυβέρνησης να αλλάξει όχθη και να στραφεί εναντίον τους». Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής να ολοκληρωθούν γρήγορα γιατι η υπόθεση αυτή θα έχει παραγραφεί το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο εάν δεν απαγγελθεί κατηγορία αφού «διέπεται από το άρθρο 86 πριν την αναθεώρησή του».

Όσον αφορά τους βουλευτές που θα μετάσχουν στην προανακριτική επιτροπή η Ν.Δ θα χρησιμοποιήσει το «team» με το οποίο εκπροσωπήθηκε και στην αντίστοιχη επιτροπή για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο: Οι Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος θα έχουν την κεντρική ευθύνη ενώ μέλη της επιτροπής θα είναι οι Άγγελος Τσιγκρής, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Κατερίνα Παπακώστα, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Αναστάσιος Μπατζώκας. Στην θέση του προέδρου της επιτροπής θα προταθεί ο Σταύρος Κελέτσης.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος θα είναι μέλος της προανακριτικής επιτροπής Eurokinissi

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητικό θράσος από την κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων

Με «πολεμικές» διαθέσεις αναμένεται να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην σημερινή συζήτηση, ενώ εκτός απροόπτου θα μιλήσει και ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε ο ίδιος έδωσε τον πυρήνα της λογικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ότι κυβέρνηση «στήνει ειδικό δικαστήριο για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία». Τόνισε ότι πρόκειται για κίνηση θράσους από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η πρόταση για προανακριτική επιτροπή έρχεται από μία κυβέρνηση που «δε χάνει ευκαιρία να αξιοποιεί την πανδημία προκειμένου να προχωρά απευθείας αναθέσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων. Από τα σκάνδαλα Σκοιλ Ελικικου του κ. Βρούτση ως τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων της κας Νικολάου, τις υπερτιμολογήσεις Πατούλη και από τις αναθέσεις Μηταράκη ως το σκάνδαλο Κεραμέως με τη CISCO. Από όπου και να το πιάσεις βρωμάει». Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο κατά την διάρκεια της συζήτησης όσο και την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.

Η επίθεση κατά του Νίκου Παππά γίνεται αντιληπτή ως προσπάθεια να χτυπηθεί το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την χώρα τόσο στα ζητήματα της αντιμετώπισης της πανδημίας όσο και στα θέματα της οικονομίας.

Βασικός πυλώνας την υπεράσπισης των πολιτικών που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο των ΜΜΕ το 2016 θα είναι το επιχείρημα ότι όχι απλά υπήρξε μετά από πολλά χρόνια ένα καθεστώς συντεταγμένης λειτουργίας με όρους και κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Επίσης ότι οι υποψήφιοι επενδυτές κατέβαλαν χρήματα στο ελληνικό δημόσιο και δεν έλαβαν χρήματα από αυτό, όπως συμβαίνει σήμερα με τις συνεχείς ενισχύσεις και τις «λίστες Πέτσα». Το τίμημα που συνολικά καταβλήθηκε εκτιμάται στα 180 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και τέλη.

Ενδεικτική της βαρύτητας που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση είναι το ότι στην προανακριτική επιτροπή που αναμένει ότι θα υπερψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία, θα μετέχει ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Επίσης θα οριστούν μέλη της η Δώρα Αυγέρη, ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Διονύσης Καλαματιανός αλλά και ο Παύλος Πολλάκης.

Να σημειωθεί ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ένσταση για τον τρόπο που θα γίνει η σημερινή ψηφοφορία. Αιτία το ότι δεν πρόκειται όλοι οι βουλευτές να ψηφίσουν στην κάλπη αλλά και με επιστολική ψήφο. Εξ αιτίας των μέτρων για την πανδημία ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έχει προκρίνει αυτό τον τρόπο ψηφοφορίας και όχι την προσέλευση των βουλευτών σε ομάδες των 50 ατόμων προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι ουσιαστικά αυτό αποτελεί προσπάθεια ελέγχου της Κ.Ο της Ν.Δ μια και πολλοί από τους ψήφους θα συγκεντρωθούν από τον γραμματέα της Κ.Ο και θα παραδοθούν στο προεδρείο. Δίνοντας ευχέρεια στην Ν.Δ να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις αν χρειαστεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα