ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζεται για την κόντρα στην Βουλή με την προανακριτική για τον Ν.Παππά

ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζεται για την κόντρα στην Βουλή με την προανακριτική για τον Ν.Παππά
Με ομιλία του Νίκου Παππά αναμένεται να "κλείσει" η συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης όπου θα συζητηθεί η πρόταση της Ν.Δ για την παραπομπή του σε εξεταστική επιτροπή Eurokinissi

Πολιτική δίωξη θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοβουλία της Κ.Ο της Ν.Δ. Κατήγγειλε μεθόδευση για την κατάλυση της μυστικότητας της ψήφου των βουλευτών.

«Επί ποδός πολέμου» βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ερχόμενης Τρίτης οπότε και θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να αποφασίσει –μετά από πρόταση της Κ.Ο της Ν.Δ- για την παραπομπή του πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, σε προανακριτική επιτροπή. Μία πρωτοβουλία που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πολιτική δίωξη όπως δήλωσε πριν δύο ημέρες στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είναι γνωστό η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται στην δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στην Βουλή και αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016. Η δικογραφία στηρίζεται – σύμφωνα με πληροφορίες- στην μαρτυρία του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα που αναφέρεται σε προσπάθειες της τότε κυβέρνησης για να δημιουργήσει τηλεοπτικό σταθμό που θα στήριζε την κυβερνητική πολιτική. Εμπλέκει μάλιστα στην υπόθεση και λιβανέζικη εταιρία που υποστηρίζει ότι παρείχε τα ανάλογα κεφάλαια. Σύμφωνα με την πρόταση της Ν.Δ θα εξεταστούν τα αδικήματα της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος.

Να σημειωθεί ότι για την έγκριση της πρότασης απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι. Επίσης στην συνεδρίαση, σύμφωνα με τον κανονισμό, θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι – εισηγητές των κομμάτων αλλά και βουλευτές. Η συζήτηση θα κλείσει με παρέμβαση του ίδιου του Νίκου Παππά σε περίπτωση που επιλέξει να τοποθετηθεί.

Κατάλυση της μυστικότητας της ψήφου

Ήδη o ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να αμφισβητεί το κυβερνητικό αφήγημα από την χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, Το όργανο δηλαδή στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και στο οποίο ορίστηκε η 30η Μαρτίου ως η ημέρα συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής. Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για «σχέδιο δίωξης των πολιτικών αντιπάλων» καταγγέλλοντας μάλιστα και προσπάθειες ελέγχου της ψήφου των βουλευτών,

"Καταλύεται την μυστικότητα της ψήφου" δήλωσε η 'Ολγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να ψηφίσουν δια επιστολής οι βουλευτές Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα κατάλυσης της μυστικότητας της ψήφου αφού η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε, λόγω της πανδημίας, να μπορούν να ψηφίσουν οι βουλευτές και με επιστολική ψήφο εφόσον δεν θα είναι παρόντες στην διαδικασία. Αυτά ενώ υπάρχει η δυνατότητα της αυτοπρόσωπης ψήφου, με τον περιορισμό μόνον οι βουλευτές θα προσέρχονται στην αίθουσα της Ολομέλειας ανά 50. Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «έχετε καταλύσει τα πάντα εν μέσω πανδημίας, έχετε καταλύσει τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού και τώρα καταλύετε τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Επειδή προφανώς έχετε εσωκομματικό πρόβλημα, θέλετε να ελέγξετε την ψήφο των βουλευτών σας, φοβούμενοι διαρροές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες έχει διαφωνήσει με την πρακτική της αξιοποίησης ψήφου δια επιστολής. Εκτιμώντας ότι η Νέα Δημοκρατία προκρίνει τον τρόπο αυτό προκειμένου να ελέγχει την κοινοβουλευτική της ομάδα. Αυτό επιτυγχάνεται αφού με το σύστημα αυτό οι γραμματείς των Κ.Ο συγκεντρώνουν τις ψήφους των βουλευτών για τις οποίες στην συνέχεια ενημερώνουν το προεδρείο της Βουλής Έτσι είναι ευχερέστερο να ασκηθούν πιέσεις σε βουλευτές που πιθανόν επιθυμούν να ψηφίσουν αντίθετα από την επίσημη κομματική θέση.

Μάλιστα πηγές της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι τον Μάϊο του 2020 ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είχε ταχθεί κατά της επιστολικής ψήφου όταν συζητούνταν η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον Μάϊο του 2020, ενώ σήμερα λειτουργεί στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση.

Αλέξης Τσίπρας: Κάνετε πολιτικές διώξεις

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, ο πρόεδρος του κόμματος έχει ευθέως αναφερθεί σε προσπάθεια πολιτικής δίωξης. Την προηγούμενη Τρίτη στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας αφού ανέδειξε τις υποθέσεις της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της σύμβασης που υπέγραψε το υπουργείο Παιδείας με την Cisco τις οποίες χαρακτήρισε «σκάνδαλα» έστειλε σαφές μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα όταν απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα δήλωσε: «Ενημερώστε τον κύριο Πρωθυπουργό που λείπει σήμερα από τη Βουλή, να το έχετε υπόψη σας εσείς ειδικά που στήνετε ειδικά δικαστήρια για να κάνετε πολιτικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων, τώρα που παίρνετε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις και να είστε σίγουροι ότι εμείς τουλάχιστον θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε για αυτό εδώ το σκάνδαλο να λογοδοτήσετε απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

Για την υπόθεση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε νωρίτερα επισημάνει πως «οι όροι της αύξησης ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων μικρών και μεγαλύτερων, καθώς δεν θα χάσουν τα λεφτά, δεν θα χάσει τα λεφτά του μόνο το ελληνικό δημόσιο, αλλά και στους μετόχους δεν θα επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσής τους». Τόνισε ότι «αυτό που σχεδιάζετε και υλοποιείτε αυτές τις μέρες με την τράπεζα Πειραιώς ξέρετε πώς λέγεται στα λαϊκά καφενεία; Ληστεία λέγεται. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πώς λέγεται; Απιστία λέγεται στα νομικά στέκια, απιστία καραμπινάτη».

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε επίσης ότι σε προγενέστερο χρόνο η Ν.Δ «άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα προκειμένου να αμνηστεύσει τα τραπεζικά στελέχη που διαπράττουν απιστία» συμπεραίνοντας ότι «έχουμε ένα προμελετημένο, ένα προσχεδιασμένο έγκλημα εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικρομετόχων και όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη να το ξέρετε αυτό ούτε οι ποινικές ούτε πολύ περισσότερο οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης σας διαγράφονται». Άφησε μάλιστα σαφείς αιχμές σημειώνοντας πως «ελπίζω να υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα και για το μείζον αυτό ζήτημα και για την πρωτοφανή αυτή σκανδαλώδη διάταξή σας να αναλάβει την ευθύνη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η ολομέλεια του Αρείου Πάγου».

Στην ίδια συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε και το «σκάνδαλο των σκανδάλων» όπως χαρακτήρισε την σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με την Cisco που διαφημίστηκε από την Νίκη Κεραμέως ως «δωρεά» για να αποδειχθεί τελικά ότι θα κοστίσει στο δημόσιο 1,9 εκατομμύρια ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «τα δύο εκατομμύρια της ανάθεσης είναι τίποτα μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρεία αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα, στοχεύοντας με ακρίβεια στις διαφημιστικές καμπάνιες ή και πουλώντας τα δεδομένα σε διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συμπεριφορά και τις συνήθειες των μισών ελληνικών νοικοκυριών στο διαδίκτυο, ενάμισι εκατομμυρίων νοικοκυριών τόσοι είναι οι υπολογιστές. Εδώ, λοιπόν, πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα