Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα για την ελληνογαλλική συμφωνία

Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα για την ελληνογαλλική συμφωνία
Με διαφορετικά (πολιτικά) όπλα στις φαρέτρες τους αναμετρώνται σήμερα Μητσοτάκης - Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την καταψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για ελλείψιες στην συμφωνία και κινδύνους EUROKINISSI

Ψηφίζεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία, μετά από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλιας. Αναμένεται αντιπαράθεση και για την υπόθεση Μπογδάνου

Μετωπική σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται σήμερα στην Βουλή στην συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που θα προηγηθεί της ψήφισης με ονομαστική ψηφοφορία της εταιρικής αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας –Γαλλίας. Η πολιτική σύγκρουση πάντως αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα πεδία, όπως η διαφάνεια στους εξοπλισμούς συνολικά, στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και στα ζητήματα που αφορούν την σχέση του κυβερνώντος κόμματος με την ακροδεξιά, επ’ αφορμή της διαγραφής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Η διαδικασία

Θεσμικά η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα είναι μία μίξη της διαδικασίας για την διενέργεια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και των προβλεπόμενων για την κύρωση διεθνών συμβάσεων. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, η ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το απόγευμα επιβάλλεται από το άρθρο 27 του Συντάγματος, που απαιτεί διαπίστωση της απόλυτης πλειοψηφίας για τις συμβάσεις που προβλέπουν διέλευση στρατευμάτων από την ελληνική επικράτεια. Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής υπέρ της συμφωνίας δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν η Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝ.ΑΛ και η Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει συγκεκριμένους όρους για την ψήφισή της που δεν έχουν πραγματωθεί κι ως εκ τούτου αναμένεται να καταψηφίσει ενώ κατά έχει ταχθεί το ΚΚΕ και το Μέρα 25.

ADVERTISING

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πάρουν τον λόγο με βάση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 143 του κανονισμού της Βουλής. Δηλαδή θα υπάρξουν πρωτολογίες, δευτερολογίες και τριτολογία του πρωθυπουργού. Επίσης με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής θα τοποθετηθούν για την συμφωνία οι εισηγητές των κομμάτων και περιορισμένος αριθμός βουλευτών από κάθε κόμμα αναλογικά.

Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα για την ελληνογαλλική συμφωνία
Σήμερα η πρώτη κόντρα σε επίπεδο αρχηγών για την νέα κοινοβουλευτιή σύνοδο που ξεκίνησε την 1η Οκτώβρη EUROKINISSI

Η πολιτική αντιπαράθεση

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν ήδη δώσει το στίγμα της αντιπαράθεσης που θα υπάρξει για την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη φροντίσει από χθες να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που θα τηρήσει. Σε δηλώσεις του από την Σλοβενία όπου μετείχε στην Σύνοδο της Ε.Ε επισήμανε πως «θα έχουμε την ευκαιρία στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική Συμφωνία. Και βέβαια όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση». Πρόσθεσε πως «λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας». Αυτή αναμένεται να είναι και η καρδιά της σημερινής ομιλίας του, εστιάζοντας στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στα οφέλη της συμφωνίας τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο, αφού στο πλαίσιο της περιλαμβάνεται και η αγορά γαλλικών φρεγατών για το πολεμικό ναυτικό όπως και η επιπλέον αγορά καταδιωκτικών αεροσκαφών για την πολεμική αεροπορία.

Αντίστοιχα ο Αλέξης Τσίπρας, έγκαιρα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προνοήσει προκειμένου να καλυφθούν δύο σημεία της συμφωνίας που συνιστούν σημαντικά ελλείματα σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο αφορά την αμυντική συνδρομή της Γαλλίας για την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επισημάνει ότι έπρεπε να προβλέπεται ρητά για περιπτώσεις παραβίασης της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει επ αυτού να υπάρξει ρηματική διακοίνωση από την κυβέρνηση Μακρόν. Το δεύτερο αφορά την δέσμευση της κυβέρνησης ότι η χώρα δεν θα μετάσχει με μάχιμες μονάδες σε επιχειρήσεις μακριά από τα σύνορα της χώρας και ιδίως στην Υποσαχάρια Αφρική, κάτι που αναφέρεται ενδεικτικά στο κείμενο της συμφωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προειδοποιήσει σχετικά με το ότι τέτοιες δεσμεύσεις αλλοιώνουν το δόγμα που έως σήμερα ακολουθείται στην εξωτερική πολιτική και εγκυμονούν κινδύνους για την χώρα σε μία περίοδο έξαρσης του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να υπάρξει ξεχωριστή αναφορά στα θέματα που αφορούν την διαφάνεια στις εξοπλιστικές συμβάσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του τόσο για το μεγάλο κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση όσο και για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων.

Στην συζήτηση θα υπάρξουν παρεμβάσεις και τον υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά και η αίσθηση που θα δώσει στην ομιλία της σχετικά με την στάση της απέναντι στην κυβέρνηση. Ιδίως από την στιγμή που εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛ για την συμφωνία όταν αυτή συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ήταν ο συνυποψήφιός της για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση του γ.γ του ΚΚΕ, του κόμματος που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες, αφού δέχθηκε πολιτική επίθεση από τον διαγραφθέντα Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Η θέση του ΚΚΕ για την συμφωνία είναι αρνητική αφού την αποτιμά ως μεγαλύτερη πρόσδεση σε ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις στην περιοχή.

Από την πλευρά του Μέρα 25 ο Γιάννης Βαρουφάκης θα αναφερθεί πιθανότητα στις οικονομικές επιπτώσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων που προβλέπει η συμφωνία. Ιδίως από την οπτική της ενίσχυσης του δημόσιου χρέους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Ελλάδα, Γαλλία
SHARE:

24Media Network