Μετρούν βουλευτές, ελπίζουν στους 180, αναμένουν το Eurogroup

Μετρούν βουλευτές, ελπίζουν στους 180, αναμένουν το Eurogroup
Discussion in Parliament plenary on the state budget 2015, in Athens, on Dec. 3, 2014 / , 2015, , 3 2014 Sooc

Στο περιθώριο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο προϋπολογισμός ήταν το μόνο θέμα που δεν απασχόλησε τους νεοδημοκράτες, που αναζητούν κουκιά. Πότε έφτασε ο Σαμαράς στη Βουλή και ποιοι πήγαν στο γραφείο του Καραμανλή. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS247

Της Βίκυς Σαμαρά

Στο περιθώριο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο προϋπολογισμός ήταν το μόνο θέμα που δεν απασχόλησε τους νεοδημοκράτες. Εξάλλου όλοι γνωρίζουν ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι υπό αίρεση όσο εκκρεμεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έφτασε στη Βουλή λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, την οποία και παρακολούθησε. Λίγο νωρίτερα είχε φτάσει στο Κοινοβούλιο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κατευθύνθηκε στο γραφείο του στο δεύτερο όροφο. Εκεί έσπευσαν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Βλάχος, Δάνης Τζαμτζής, Κώστας Γκιουλέκας, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιάννης Καράμπελας, Ασημίνα Σκόνδρα, Ηλίας Βλαχογιάννης, ενώ τον πρώην πρωθυπουργό έσπευσε να υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Το θέμα συζήτησης που κυριάρχησε στα πηγαδάκια στο περιστύλιο, στο εντευκτήριο και το καφενείο της Βουλής όσο αναμένετο η ομιλία του κ.Σαμαρά, ήταν τα περιθώρια εύρεσης των 180 αναγκαίων ψήφων για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούσαν ότι μετά την πρωτοβουλία των 20 βουλευτών, που τελικά ήταν οκτώ, της ΔΗΜΑΡ και της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, δημιουργείται κλίμα διασφάλισης της προεδρικής πλειοψηφίας.

Ο υπολογισμός αυτός γίνεται εν μέρει με βάση πληροφορίες για τη στάση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (η Νίκη Φούντα, ο Θωμάς Ψύρρας και ο Νίκος Τσούκαλης έχουν υπογράψει την πρόταση για συναινετική εκλογή Προέδρου) και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (γαλάζιοι επικαλούνται τα λεγόμενα του Παναγιώτη Μελά για τέσσερις ακόμη συναδέλφους του που το σκέπτονται) και αφαιρώντας από τους 23 συνολικά ανεξάρτητους βουλευτές τους επτά που έχουν κατηγορηματικά δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν ή και οδεύουν προς το ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωναν επίσης την ομιλία του Κώστα Γιοβανόπουλου και ήλπιζαν και στο Γιάννη Κουράκο.

Ακόμη και έτσι πάντως στην πραγματικότητα η καταμέτρηση δεν ξεπερνά τον αριθμό 174, ωστόσο πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ευελπιστούν πως όσο πιο κοντά βρίσκεται η κυβέρνηση στο στόχο των 180, τόσο πιο εύκολο θα καταστεί να βρεθούν και οι υπόλοιποι ψήφοι. Δεν λείπουν πάντως και εκείνοι που εκτιμούν ότι ακόμη και αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικά αισιόδοξος σχολιάζοντας καυστικά “ορισμένοι δεν ξέρουν αριθμητική ή νομίζουν ότι μπορούν να μετράν με το κομπιουτεράκι”.

Όλοι πάντως συμφωνούν πως οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από το πολιτικό κλίμα, το οποίο εν πολλοίς θα καθορίσει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και από το εάν και πως θα κληθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν μέτρα και ποια θα είναι αυτά. Οι νησιώτες βουλευτές της συμπολίτευσης για παράδειγμα (όπως ο Παύλος Βογιατζής) επιμένουν πως δεν θα ψηφίσουν αύξηση ΦΠΑ στα νησιά και σε περίπτωση που έλθουν όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο (στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής εκβιασμού) διαμηνύουν πως θα παραιτηθούν. Η τρόικα φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να επιμένει στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, καθώς έτσι διασφαλίζεται ένα δισ ευρώ, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αποφέρει μόνο 300 εκ ευρώ.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα