Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά; 

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 298 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 72 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί η ΝΔ με 61, η Ελληνική Λύση με 59, το ΚΚΕ με 40, το ΚΙΝΑΛ με 39, και το ΜέΡΑ25 με 27.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 175 ερωτήσεις, 82 Αναφορές, 27 Επίκαιρες ερωτήσεις, 13 Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ) και 1 Ερώτηση σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 5.4.2021

ΜέΡΑ25: “Καταγγελία για αποστέγαση πυρόπληκτων”.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα καταγγελία για αποστέγαση πυρόπληκτων. Πιο συγκεκριμένα, η βουλεύτρια αναφέρεται σε καταγγελία της «Ένωσης Πυρόπληκτων Ανατολικής Αττικής», όπου υποστηρίζεται ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε έγγραφο προς το Δήμο Μαραθώνα, με θέμα την αποστέγαση πυρόπληκτων από το στρατόπεδο της Αεροπορίας στο Ζούμπερι. Ζητά δηλαδή, από εκείνους τους πυρόπληκτους που κατέχουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία, καθώς και από όσους χρησιμοποιούν τα οικήματα περιστασιακά, να τα παραδώσουν. Βάσει των παραπάνω ρωτά τον Υπουργό τι απαντά αναφορικά με την ανακοίνωση της «Ένωσης Πυρόπληκτων Ανατολικής Αττικής» και αν θα προβεί με άμεσο τρόπο, στη δέσμευσή του να παραμείνουν στα στρατόπεδα, οι πυρόπληκτοι που αποδεδειγμένα έχουν πρώτη και μοναδική κατοικία κατεστραμμένη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: “Προτεραιότητα εμβολιασμών σε ειδικές κατηγορίες δημοτικών υπαλλήλων”.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Βορίδη Μαυρουδή και τον Υπουργό Υγείας Κικίλια Βασίλη. Στο κείμενο της ερώτησής του, ο βουλευτής αναφέρει ότι σε κρίσιμους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου και υπάρχει μεγάλη υγειονομική επιβάρυνση, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες εν μέσω της πανδημίας.  Έτσι, υποστηρίζει ότι τίθεται ζήτημα της ενίσχυσης των μέτρων προστασίας των εργαζομένων και θα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς για την προστασία των ίδιων αλλά και για τους χιλιάδες πολίτες που οι εργαζόμενοι συναναστρέφονται. Ρωτά λοιπόν αν υπάρχει η αντίστοιχη κυβερνητική πρόβλεψη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: “Απουσία ελέγχου από το Ελληνικό Δημόσιο της εταιρείας που προκρίθηκε ως προμηθευτής των φαρμακευτικών σκευασμάτων ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό (“self tests”)”.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η ερώτηση αφορά τον δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων («self tests»). Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, παραδέχθηκε ότι δεν ελέγχθηκε η αρμόδια ταυτότητα της εταιρείας που προκρίθηκε ως προμηθευτής, ως όφειλε. Επίσης αναφέρει ότι η μια εταιρεία εκ των συμμετεχόντων, που τελικά προκρίθηκε, καταγράφει μόλις έξι μήνες λειτουργίας, και θα λάβει από το Ελληνικό Δημόσιο αμοιβή 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ρωτά λοιπόν ποιες είναι οι ενέργειες επαλήθευσης της αξιοπιστίας και της εταιρικής ταυτότητας των εταιρειών, που συμμετείχαν στον ανωτέρω δημόσιο διαγωνισμό οι οποίες διενεργήθηκαν από το εποπτεύον Υπουργείο και ποια ήταν τα πορίσματά τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 6.4.2021

ΚΙΝ.ΑΛ.: “Μειωμένη παραλαβή 2 εκατ. εμβολίων της Moderna από την χώρα μας”.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας και Πουλάς Ανδρέας, με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θίγουν το θέμα των εμβολίων της Moderna που τελικά έφτασαν στην χώρα μας. Οι βουλευτές αναφέρονται σε δημοσιεύματα στο Politico, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας πήρε τα τα 1,8 εκατ. εμβόλια της Moderna και όχι τα 3,8 εκατ. που είχαν προϋπολογίσει. Κατόπιν τούτων ρωτούν πόσες δόσεις είχαν κατανεμηθεί αρχικά για την χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανά εταιρεία και πόσες δόσεις θα λάβει βάσει των μέχρι τώρα εγκρίσεων και συμφωνιών ανά εταιρεία. Επίσης ρωτούν, από ποιες εταιρείες και γιατί παρελήφθησαν λιγότερα εμβόλια από τη χώρα μας και για ποιο λόγο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Μεταρρύθμιση των διαδικασιών της αστυνομικής προανάκρισης στα εγκλήματα σεξουαλικής βίας”.

Ο βουλευτής Τσιγκρής Άγγελος, της Νέας Δημοκρατίας, καταθέτει ερώτηση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης καθώς η στάση των αντίστοιχων φορέων είναι συχνά προβληματική. Προτείνει λοιπόν μία σειρά αλλαγών για την ποινική διαδικασία τέτοιων εγκλημάτων και ρωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να αλλάξει η προανακριτική φάση στα εγκλήματα σεξουαλικής βίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 7.4.2021 

ΣΥΡΙΖΑ: “Επανέρχεται η ασάφεια ως προς το πλαίσιο που διέπει την εργασία για τις ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα, για τον Απρίλιο του 2021”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βαρδάκης Σωκράτης και Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Κωνσταντίνο Χατζηδάκη  (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων). Σύμφωνα με τους βουλευτές θεσπίζεται με νόμο το δικαίωμα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και εάν δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή. Έτσι ενώ οι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού, αυτοί καταγγέλουν ότι δεν μπόρεσαν να τη λάβουν καθώς δεν υπήρχαν σαφείς οδηγίες για την υπαγωγή τους στις εφαρμοστέες κατά περίπτωση έκτακτου χαρακτήρα ρυθμίσεις. Κατόπιν τούτων ρωτούν τον Υπουργό αν προτίθεται να τροποποιήσει την Κοινή Υπουργική απόφαση, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις-εργοδότες να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όπως αυτές ορίζονται, άνευ επιπλέον κριτηρίων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

“Σχετικά με τη σύμβαση δωρεάς του Δημοσίου με το ίδρυμα Ωνάση για τα έργα στην Ακρόπολη”

Η βουλεύτρια Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), με επίκαιρη ερώτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θίγει το θέμα της δωρεάς ιδρύματος Ωνάση για τα έργα στην Ακρόπολη. Ειδικότερα, η βουλεύτρια αναφέρεται στο άρθρο της σύμβασης του Δημοσίου με το ίδρυμα Ωνάση, που θέλει την τοποθέτηση μαρμάρινης επιγραφής στον βράχο της Ακρόπολης που θα αναγράφει ότι τα πρόσφατα έργα έγιναν επί της Υπουργού, Λίνας Μενδώνη. Βάσει των παραπάνω ρωτά αν ισχύει τελικά η σύμβαση δωρεάς που κατατέθηκε στη Βουλή από την κ. Μενδώνη, δεδομένου ότι ενώ μόλις η εν λόγω σύμβαση ήρθε στη δημοσιότητα η κ. Μενδώνη έκανε πίσω.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: “Εμπαιγμός από πλευράς κυβέρνησης, τα αδιάθετα εμβόλια για τους εκπαιδευτικούς”.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, με ερώτηση της προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επαναφέρει το θέμα των εμβολιασμών των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα η βουλεύτρια υποστηρίζει ότι η εγκύκλιος για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, από τις αδιάθετες δόσεις εμβολίων, αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αναφερόμενη σε σχετική επιστολή συλλόγου εκπαιδευτικών ρωτά τι απαντά η Υπουργός στις ανακοινώσεις της «Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής» και του «Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αθηνά» και αν προβεί με άμεσο τρόπο στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 8.4.2021

ΚΙΝ.ΑΛ.: “Εμπαιγμός των εργαζομένων του Κλάδου Επισιτισμού_ Τουρισμού”.

Οι βουλευτέςΚεγκέρογλου Βασίλειος και Μουλκιώτης Γεώργιος, του Κινήματος Αλλαγής, απευθύνουν ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών. Δεδομένου ότι ο κλάδος του επισιτισμού-τουρισμού έχει πληγεί κατά την περίοδο της πανδημίας, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι οι εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, φαίνεται ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι πέραν της σοβαρής καθυστέρησης καταβολής της έκτακτης αποζημίωσης σε εργαζόμενους που δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα, υπάρχει και ο σοβαρός κίνδυνος να την χάσουν. Ρωτούν λοιπόν αν διασφαλισθεί ότι η έκτακτη αποζημίωση για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021 θα φθάσει άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση και γραφειοκρατική διαδικασία, σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: “Θέσπιση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τους Ψηφιακούς Νομάδες”.

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση προς τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι βουλευτές αναφέρονται στο ζήτημα των «Ψηφιακών Νομάδων», δηλαδή ανθρώπων, που ασκούν τη λεγόμενη «απομακρυσμένη εργασία». Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτοί ταξιδεύουν είτε για μία ορισμένη περίοδο του χρόνου είτε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα τηρώντας σχέση εξ αποστάσεως με τη δουλειά τους. Έτσι κατά τους βουλευτές, ενώ η χώρα μας προσφέρεται ως προς το περιβάλλον για να προσελκύσει αυτούς τους ανθρώπους, το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση θεσμοθέτησε φορολογικά κίνητρα τα οποία ήταν αποσπασματικά και χωρίς ολοκληρωμένη πρόταση. Ρωτούν έτσι, μεταξύ άλλων, ποιοι είναι οι στόχοι και τα κίνητρα που θέτει η κυβέρνηση για την προσέλκυση της ψηφιακής νομαδικής ομογένειας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: “Υποστελέχωση των Δικαστικών Υπηρεσιών της χώρας”.

Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκιόκας ΙωάννηςΚανέλλη Γαρυφαλλιά (Λιάνα) και Κομνηνάκα Μαρία, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Κωνσταντίνο Τσιάρα (Υπουργός Δικαιοσύνης). Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα της υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών στη χώρα έχει ενταθεί εν όψει της πανδημίας, με αποτέλεσμα, πολλές υποθέσεις να παραμένουν αδιεκπεραίωτες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ρωτούν λοιπόν τον Υπουργό ποια μέτρα προτείνετε να λάβει ώστε να καλυφθούν τα κενά στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 9.4.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: “Μαζική διαρροή παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα 600.000 Ελλήνων χρηστών από ηλεκτρονική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης”

Με ερώτηση απευθύνεται πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Πιερρακάκη. Οι βουλευτές κάνουν αναφορά σε δημοσιεύματα, που θέλουν τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 500 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, να διέρρευσαν από την εφαρμογή και να βρέθηκαν αναρτημένα στο διαδίκτυο. Ρωτούν λοιπόν τον Υπουργό, αν έχει λάβει γνώση του εν λόγω περιστατικού, πως αξιολογεί τα γεγονότα που συνέβησαν ως προς το είδος και την έκταση της  παραβίασης, και με ποιο τρόπο προστατεύεται στη χώρα μας η ιδιωτικότητα των πολιτών που συμμετέχουν στην ψηφιακή κοινωνία. Ρωτούν επίσης με ποια νομοθετικά και διοικητικά μέτρα επιτυγχάνεται η αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση διαρροής των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των χρηστών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε την ερώτησηεδώ.

“Κατάρτιση εδαφολογικών χαρτών στην Ελλάδα”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κόκκαλης Βασίλειος, καταθέτει ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με το θέμα των δασικών χαρτών. Τονίζοντας τη σημαντικότητα του Πρωτογενή Τομέα της Γεωργίας, για την οικονομία στη χώρας μας, υποστηρίζει ότι δεν έχει συσταθεί ακόμα Εδαφολογικός χάρτης της χώρας αν και αποτελεί αναγκαίο εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό του Πρωτογενή Τομέα της Γεωργίας. Ρωτά λοιπόν τον Υπουργό, αν θα προχωρήσει στη δημιουργία του Εδαφολογικού Χάρτη της Χώρας σε κλίμακα που προτείνουν, ώστε να εξοπλιστεί ο ΠΤΓ με ένα ουσιαστικό εργαλείο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα