Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που αυτή συνεπάγεται πρωταγωνιστούν και αυτήν την εβδομάδα στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην οικονομία, την εσωτερική και εξωτερική πολιτική και την υγεία. Όλα τα κόμματα έδειξαν έντονη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 192 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 84, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 33, η Νέα Δημοκρατία με 23, το Κίνημα Αλλαγής με 22 και το Κ.Κ.Ε. με 21 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το ΜέΡΑ25 με 8 και με 1 οι Ανεξάρτητοι.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 127 Ερωτήσεις και 65 Αναφορές.

Δευτέρα 18.4.2022

Κίνημα Αλλαγής: Υπόθεση παρακολούθησης δημοσιογράφου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών

Ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Καμίνης, καταθέτει ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, αναφορικά με την υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τις ενέργειες της Κυβέρνησης, προκειμένου προϊόντα κατασκοπευτικού λογισμικού να μην γίνουν αντικείμενο κατάχρησης από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας insidestory.gr, στις 28 Μαρτίου 2022 έγινε αντιληπτό στον δημοσιογράφο ότι το κινητό του τηλέφωνο παρακολουθείται, ο ίδιος μάλιστα, υπέβαλε άμεσα καταγγελία στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Περνώντας σε νεότερο δημοσίευμα της ιστοσελίδας reportsunited.gr, ο δημοσιογράφος το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου 2020 βρισκόταν ήδη υπό την παρακολούθηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία -από το 2019- έχει μεταφερθεί ως σύνολο αρμοδιοτήτων στον Πρωθυπουργό. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει κατηγορηθεί για εμπλοκή σε παρακολουθήσεις που αντιβαίνουν την βασική αποστολή της, γεγονός που φανερώνει ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά ιδεώδη, λέει ο βουλευτής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης των Τρίτεκνων Οικογενειών

Ρωτά ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων-Ηλίας Αρσένης, τους Υπουργούς Κωνσταντίνο Καραμανλή, Μάκη Βορίδη, Κωνσταντίνο Σκρέκα, Κωστή Χατζηδάκη, Παναγιώτη Μηταράκη, Χρήστο Σταϊκούρα και Γιάννη Πλακιωτάκη, για τις πολυμελείς οικογένειες. Σύμφωνα με τον βουλευτή, και παρά τα «στοιχειώδη» μέτρα που έχουν ληφθεί για τις τρίτεκνες και πολυμελείς οικογένειες, η ενίσχυση των οικογενειών αυτών χρήζει της άμεσης προσοχής της Κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση τους και να αντιμετωπισθεί έγκαιρα η περαιτέρω όξυνση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Σύμφωνα, μάλιστα, με επιστολές της Ομοσπονδίας Πολυμελών οικογενειών με τρία παιδιά, συχνό φαινόμενο αποτελεί η παράβαση διατάξεων, που έχουν ψηφιστεί με σκοπό την ενίσχυση αυτών. Με αφορμή όλα τα παραπάνω ο βουλευτής ζητά, μεταξύ άλλων, φορολογικές ελαφρύνσεις για τις πολυμελείς οικογένειες, την θέσπιση ειδικών προγραμμάτων για την εύρεση εργασίας σε μέλη αυτών, καθώς και προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, μειωμένο κόμιστρο στα ΜΜΜ και την εν γένει ίση μεταχείριση των τρίτεκνων οικογενειών σε σχέση με τις πολύτεκνες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 19.4.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Με ευθύνη της κυβέρνησης 4.000 υγειονομικοί δεν θα κάνουν Πάσχα. Τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του Μαρτίου την Μ. Εβδομάδα;

Τρεις βουλευτές του κόμματος απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αθανάσιο Πλεύρη και Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με τα προθέσεις της Κυβέρνησης για την άμεση πληρωμή των υγειονομικών. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η Κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς για τους υγειονομικούς εργαζόμενους, οι οποίοι δεν δύναται να πληρωθούν μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα -όπως συμβαίνει με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα- και την ίδια στιγμή, μάλιστα, που διανύουμε μία περίοδο γενικευμένης ακρίβειας. Επιπλέον, συνεχίζουν οι βουλευτές, υπάρχουν υγειονομικοί, στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί ακόμη τα δεδουλευμένα του Μαρτίου, καθώς και εκείνοι που συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δίχως να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων στους απογραφείς

Ρωτά σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος τους Υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη και Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες δύναται να προβεί η Κυβέρνηση για την έγκαιρη πληρωμή των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι απογραφείς. Σύμφωνα με τους βουλευτές, όσοι εργάστηκαν στην απογραφή πληθυσμού και κατοικιών δεν έχουν πληρωθεί, δίχως, μάλιστα, να γνωρίζουν το πότε θα λάβουν τα χρήματα τους και το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί στην εργασία τους. Επιπλέον, οι βουλευτές αναφέρουν ότι οι όροι και οι συνθήκες εργασίας των απογραφέων είναι «απαράδεκτες», με την απλήρωτη εργασία και την μη κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και εξοπλισμού δε να αποτελεί συχνό φαινόμενο στους κλάδους της έρευνας αγοράς και των δημοσκοπήσεων εν γένει. Τέλος, οι βουλευτές κατηγορούν την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς όχι μόνο οι απογραφείς παραμένουν απλήρωτοι, αλλά αναγκάζονται να συνεχίσουν να εργάζονται -χωρίς αμοιβή- εξαιτίας των συνεχόμενων παρατάσεων της διαδικασίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 20.4.2022

Νέα Δημοκρατία: Τι ισχύει σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης και παράδοσης αντιικών φαρμάκων κορωνοϊού κατά το διάστημα από Παρασκευή μετά τις 12.00 μ.μ. έως τη Δευτέρα καθώς και τις αργίες;

Ρωτά ο βουλευτής του κόμματος, Ιωάννης Καλλιάνος, τους Υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη και Αθανάσιο Πλεύρη, για την χορήγηση και παράδοση αντιικών φαρμάκων κορωνοϊού το διάστημα από Παρασκευή έως Δευτέρα και τις αργίες. Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης η χορήγηση αντιικών φαρμάκων κατά του COVID-19 έχει ξεκινήσει στην χώρα μας και προβλέπει την χορήγηση δια του στόματος θεραπείας από θεράποντες του ΕΟΠΥΥ σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν βαριά. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα αφού έχει προηγηθεί η αποστολή αίτησης από τον ιατρό του ασθενούς και αυτή έχει εγκριθεί από επιστημονική επιτροπή, έπειτα πραγματοποιείται η παραλαβή των φαρμάκων, εντός 48 ωρών από την έγκριση της αίτησης.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ και για τα σταθερά προγράμματα χρεώσεων

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και την αισχροκερδεία των παρόχων εις βάρος των καταναλωτών. Σύμφωνα με τους βουλευτές, και με αφορμή τις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, η ΔΕΗ προχώρησε σε αυξήσεις στα «σταθερά προγράμματα», που είχαν προς το παρόν «προστατευτεί» από τις διακυμάνσεις και την ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι βουλευτές εξηγούν πως αυτό συμβαίνει προκειμένου η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να αποφύγει την μετακίνηση πελατών στα προγράμματα αυτά και την ίδια στιγμή που κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει για τις υπόλοιπες εταιρίες, οι οποίες έχουν καταργήσει εξ ολοκλήρου τα σταθερά τιμολόγια. Τέλος, οι βουλευτές αναφέρουν ότι πλήθος πολιτών καταγγέλλουν ότι μετακινήθηκαν σε άλλα προγράμματα από τα σταθερά που είχαν επιλέξει -δίχως να έχει λήξει η χρονική ισχύς του συμβολαίου τους- με αποτέλεσμα τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς που δύναται να πληρώσουν και την ίδια στιγμή που κάτι τέτοιο θεωρείται παράνομο, όταν συμβαίνει εν αγνοία τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα