Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου άπτονται οικονομικών, εργασιακών και κοινωνικών ζητημάτων, καθώς και θεμάτων υγείας και διαφάνειας. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε υψηλή συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 200 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 73, ακολουθούν το ΚΚΕ με 33, η Νέα Δημοκρατία με 31, το ΚΙΝΑΛ με 25, η Ελληνική Λύση με 23 και το ΜέΡΑ25 με 17 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 100 Ερωτήσεις, 72 Αναφορές, 25 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 2 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 30.01.2023

Κίνημα Αλλαγής: Επιβεβλημένη και αναγκαία η πραγματική στήριξη των παραγωγών, αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς ,ερωτάται από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικά με την ουσιαστική ενίσχυση παραγωγών, αγροτών και κτηνοτρόφων. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής θεωρεί επιβεβλημένη την στήριξη για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών στις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν, καθώς έχουν πληγεί τόσο από την υγειονομική κρίση όσο και από την κρίση που ήρθε ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία. Με βάση ΚΥΑ που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022, πολλοί νέοι αγρότες και ετεροεπαγγελματίες αποκλείστηκαν από την ενίσχυση για λιπάσματα. Επίσης, στην περίπτωση των κτηνοτρόφων βρέθηκε ένα υψηλό ποσοστό εκτός της έκτακτης ενίσχυσης είτε γιατί δεν πρόλαβαν να οριστικοποιήσουν την αίτησή τους είτε λόγω αποκλεισμού βάση οικονομικών κριτηρίων του 2020. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) μετά την έκδοση του προσωρινού πίνακα των αποτελεσμάτων ανέφερε ότι αποκλείστηκε μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων, όπου μεταξύ αυτών είναι νέοι κτηνοτρόφοι αλλά και κτηνοτρόφοι που έκαναν μεταβιβάσεις. Δεδομένων των παραπάνω και σε συνδυασμό με τη σπουδαιότητα που κατέχει ο τομέας αυτός για την Ελλάδα, ο Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του να ενισχύσει όσους αποκλείστηκαν από την έκτακτη ενίσχυση και με ποιόν τρόπο. Τέλος, ερωτάται εάν θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην αποκλείεται τόσο μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων για εισοδηματικούς και γραφειοκρατικούς λόγους και εάν προτίθεται να προκηρύξει δεύτερη πρόσκληση, ώστε να μην αποκλειστούν όσοι δεν οριστικοποίησαν τις αιτήσεις τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Κωνσταντίνος Μάρκου,θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, για το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και το μέλλον όσων διορίστηκαν με σκοπό την φύλαξη των Πανεπιστημίων. Ο βουλευτής επισημαίνει το γεγονός ότι είχε καταστεί σαφές ότι τα Πανεπιστήμια δεν είναι χώροι όπου επικρατεί η εγκληματικότητα και με βάση τους δείκτες, η εγκληματικότητα είναι χαμηλότερη από ότι είναι σε όλη την ελληνική επικράτεια. Επίσης, γίνεται αναφορά στην απόλυση το 2011 των φυλάκων που υπήρχαν στα Πανεπιστήμια, αλλά και στην υποχρηματοδότησή τους. Ωστόσο, το Υπουργείο και η Κυβέρνηση προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού για την στελέχωση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας, το οποίο δεν έχει εκπαιδευτεί επαρκώς, καθώς δεν προβλεπόταν να φέρουν όπλο και όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, όσοι διορίστηκαν μεταφέρθηκαν σε αστυνομικά τμήματα με κάποιους από αυτούς να μην έχουν αντικείμενο εργασίας και καθήκοντα και ενδεχομένως να μπορούσε να γίνει πιστευτός ο ισχυρισμός, ότι στόχος είναι η προστασία στις γειτονιές και η στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, διαψεύδεται όμως όταν αστυνομικοί απασχολούνται για την προσωπική φύλαξη του αρμόδιου Υπουργού. Ο Υπουργός ερωτάται για την απασχόληση όσων προσλήφθηκαν με δεδομένο το φιάσκο της Πανεπιστημιακής αστυνομίας και με βάση το ότι δεν πληρείται ο αρχικός σκοπός πρόσληψης των ατόμων αυτών και άρα δεν υπάρχει χρησιμότητά τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 31.01.2023

ΜέΡΑ25: Δραματική αύξηση γυναικοκτονιών και περιστατικών έμφυλης βίας.

Οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 καταθέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνο Τσιάρα και Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, αντίστοιχα, για την αύξηση της έμφυλης βίας αλλά και των γυναικοκτονιών που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα η Κυβέρνηση διατείνεται για μείωση της εγκληματικότητας, παρά το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο και ειδικά στο ζήτημα των γυναικοκτονικών. Η Κυβέρνηση αρνήθηκε να εντάξει στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε τον όρο γυναικοκτονία, καθώς όπως σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν υπάρχει λόγος θέσπισής του αφού εντάσσεται στις ανθρωποκτονίες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για τα βεβαιωμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αυξήθηκαν ραγδαία από το 2020 έως το 2022 από 5.456 σε 11.476 και αυτό αφορά μόνο όσα καταγγέλθηκαν ενώ είναι γνωστό ότι τις περισσότερες φορές τα θύματα δεν προχωρούν σε επίσημη καταγγελία. Τονίζεται επίσης ότι όσο πλησίαζε η ψήφιση του νόμου Τσιάρα, αυξάνονταν και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Η ψήφιση του νόμου για την συνεπιμέλεια δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς δικαστικές αποφάσεις υποχρεώνουν παιδιά να διαμένουν με κακοποιητή γονέα στη βάση της υιοθέτησης του όρου “γονεϊκής αποξένωσης”, ο οποίος απορρίπτεται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Οι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν τους λόγους που θεωρούν ότι έχουν προκαλέσει την αύξηση αυτή και σε ποιές ενέργειες θα προβούν. Τέλος, αν θεωρούν πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην αύξηση τόσο των γυναικοκτονιών όσο και της ενδοοικογενειακής βία με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, καθώς και γιατί αρνούνται την αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Σε απόγνωση οι επιχειρήσεις της εστίασης από την πτώση του τζίρου και τον εκτροχιασμό πρώτων υλών και λειτουργικού κόστους ζητούν παράταση της ατελούς χρήσης κοινόχρηστων χώρων για όλο το 2023 για να επιβιώσουν.

Είκοσι οκτώ από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Οικονομικών, Άδωνη Γεωργιάδη, Μαυρουδή Βορίδη και Χρήστο Σταϊκούρα ,αντίστοιχα, σχετικά με την παράταση του μέτρου της ατελούς χρήσης κοινόχρηστων χώρων για όλο το 2023, λόγω της πτώσεις του τζίρου που έχουν υποστεί τα καταστήματα εστίασης. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για αντοχή της οικονομίας έναντι του πληθωρισμού, τα καταστήματα εστίασης βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, λόγω της ακρίβειας και της ταυτόχρονης μείωσης της κατανάλωσης, καθώς οι πολίτες περιορίζουν κατά το δυνατό την κατανάλωσή τους για να ανταποκριθούν στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Αυτό οδηγεί τους επιχειρηματίες εστίασης να μειώνουν τις θέσεις εργασίας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα. Ως μέτρο για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, η Ένωση Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Νομού Σερρών, ζητά από την κυβέρνηση την παράταση του μέτρου της ατελούς χρήσης κοινόχρηστων χώρων για όλο το 2023. Με δεδομένο, ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της ακρίβειας έχουν κριθεί ελλιπή και καθώς και οι Δήμοι έχουν ανάγκη από έσοδα, οι Υπουργοί ερωτώνται αν προτίθενται να προβούν σε παράταση του μέτρου για το 2023 και ταυτόχρονα να ενισχύσουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων, χωρίς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 01.02.2023

Νέα Δημοκρατία: Προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Γεώργιος Βλάχος, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο βουλευτής, οι δανειολήπτες δεν αντιμετωπίζουν τις εγχώριες τράπεζες αλλά ιδιωτικές επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας, όπου κατά το 2022 σχεδόν οι μισοί πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν κατοικίες, με τη επίσπευσή τους να γίνεται από τους servicers για λογαριασμό των funds. Η άρνηση των τραπεζών και των servicers για εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δυσχεραίνει περισσότερο τη θέση των δανειοληπτών και μόνο το τελευταίο διάστημα κατόπιν έντονων πιέσων υπήρχε μια μικρή ανοδική πορεία σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Καθώς, βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται παρά μόνο σε λίγες περιπτώσεις όπου οι δανειολήπτες αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στα έξοδα διαβίωσης, ο Υπουργός ερωτάται αν προτίθεται να ρυθμίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας για μεγαλύτερο αριθμό δανειοληπτών και αν θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τράπεζες και servicers.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Δεκάδες οι φθορές στο οδικό δίκτυο της ανατολικής Αττικής από την συνεχή κακοκαιρία

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνιος Μυλωνάκης, καταθέτει ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, Μαυρουδή Βορίδη, Κωνσταντίνο Σκρέκα και Κωνσταντίνο Καραμανλή, αντίστοιχα, για τις καταστροφές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της Ανατολικής Αττικής μετά από κακοκαιρίες. Ο βουλευτής αναφέρεται στην συνεχή κακοκαιρία που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και τις πολλαπλές φθορές που έχουν προκαλέσει, με πλημμυρισμένες λεωφόρους και καθίζηση οδών. Οι φθορές αυτές είναι αποτέλεσμα της παλαιότητας του οδικού δικτύου και της έλλειψης αποστραγγιστικών και εγγυοβελτιωτικών υποδομών, με τους Δήμους να μην μπορούν να παράσχουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα λόγω υποχρηματωδότησης και απλώς να διορθωθούν τις φθορές. Οι Υπουργοί ερωτώνται για το ύψος της κρατικής ενίσχυσης των Δήμων της Ανατολικής Αττικής για θέματα που άπτονται των παραπάνω, σε ποιές ενέργειες θα προχωρήσουν για την αποκατάσταση των φθορών και εάν έχουν σταλεί αρμόδια κλιμάκια για καταγραφή των φθορών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ανάγκη για την ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και την ψηφιακή αναβάθμιση του 166

Σαράντα οκτώ βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αθανάσιο Πλεύρη και Κυριάκο Πιερρακάκη, αντίστοιχα, αναφορικά την ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και του 166, καθώς όπως αναφέρουν είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ. Σε μια εποχή, όπως η σημερινή που το διαδίκτυο δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα και λόγω της υγειονομική κρίσης υπήρξε επιτάχυνση της διαδικασίας ψηφιοποίησης του δημοσίου, το ΕΚΑΒ λόγω της έλλειψης των αναγκαίων πόρων και δεδομένων των δύσκολων συνθηκών κάτω από τις οποίες λαμβάνουν τις πληροφορίες για την τοποθεσία του περιστατικού θα πρέπει να επιταχύνει την διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού. Το 166 έχει τη δυνατότητα να ειδοποιείται άμεσα μέσω εφαρμογής για την ακριβή τοποθεσία του περιστατικού, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Οι Υπουργοί ερωτώνται μεταξύ άλλων εάν θα προβούν σε ενέργειες ενίσχυσης μέσα από την ανάπτυξη ειδικής εφαρμογής από το 166 και το 112 και εάν θα ενισχύσουν το ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό. Τέλος, ερωτώνται εάν προτίθενται να ενημερώσουν τους πολίτες μέσω προωθητικών ενεργειών για τα νέα ψηφιακά εργαλεία για ειδοποίηση των διασωστών σε περιπτώσεις ανάγκης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 02.02.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω οικονομικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, λόγω χρήσης τερματικών μηχανημάτων POS.

Τριάντα επτά από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, Άδωνη Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, αναφορικά με τις συνεχείς αυξήσεις χρεώσεων για τα τερματικά POS στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες μονομερώς το τελευταίο διάστημα. Με δεδομένο, ότι υπάρχουν κατηγορίες επαγγελματιών που υποχρεώνονται βάση νόμου να διαθέτουν τερματικά POS, οι Υπουργοί ερωτώνται, για τις πρωτουβουλίες που θα λάβουν για μέτρα που θα ελέγχουν τις χρεώσεις της χρήσης των τερματικών POS και επίσης εάν θα λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσουν οι μονομερείς αποφάσεις των τραπεζών και οι συνεχείς επιβαρρύνσεις των επαγγελματιών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Να ανακληθεί η απόλυση του Προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων EURODRIP.

Δύο βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την απόλυση του Προέδρου του επιχειρησιακού “Σωματείου Εργαζομένων Eurodrip” με προσχηματικές αιτιολογήσεις, ενώ στην πραγματικότητα η εταιρεία θέτει σε εφαρμογή το Νόμο Χατζηδάκη (4808/2021), αναφορικά με τη (μη) προστασία συνδικαλιστικών στελεχών. Η απόλυση του Προέδρου αποτέλεσε την αποκορύφωση μιας σταδιακής διαδικασίας από την πλευρά της εταιρείας για παρεμπόδιση της δράσης του Σωματείου, ενώ μετά την απόλυσή του υπήρξε κατάπατηση των εργασιακών δικαιωμάτων και μόλις την επομένη της απόλυσης ζήτησε από τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου να ορίσουν αντικαταστάτη. Οι εργαζόμενοι κήρυξαν απεργία στις 30 Ιανουαρίου με την εταιρεία να προχωρά σε αγωγή κατά του Εργατικού Κέντρου Θήβας, με σκοπό την κήρυξη της απεργίας παράνομη. Με βάση τα προαναφερθέντα, ερωτάται ο Υπουργός σε ποιές πρωτοβουλίες θα προχωρήσει για την ανάκληση της απόλυσης και στον τερματισμό της παρέμβασης της εταιρείας στην εσωτερική λειτουργία του Σωματείου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 03.02.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ανύπαρκτη στρατηγική αξιοκρατικής στελέχωσης της Δημόσιας Διοίκησης και μετατροπή των διαγωνιστικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ σε προεκλογικό εμπόριο ελπίδας

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών, Μαυρουδή Βορίδη, για το ζήτημα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και τις διαδικασίες που τον διέπουν. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, θεωρεί ότι ο διαγωνισμός αυτός που έχει λάβει επικοινωνιακής προσοχής βασίζεται σε προεκλογική σκοπιμότητα, καθώς σε αντίθεση με άλλους διαγωνισμούς του δημοσίου δεν υπάρχει προκήρυξη με συγκεκριμένες θέσεις, αλλά πρόσκληση όπου οι διαγωνιζόμενοι θα μπουν σε πίνακα κατάταξης ανάλογα με τη βαθμολογία τους, κάτι το οποίο δεν παρέχει διαβεβαίωση διορισμού τους ούτε το χρονικό πλαίσιο που θα γίνει. Επίσης, προβλέπονται κοινά θέματα για όλους τους υποψηφίους, ανεξαρτήτως επιστημονικού κλάδου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υποψήφιοι δύο ταχυτήτων και παράλληλα να ενισχύονται τα φροντιστήρια για προετοιμασία. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού ότι στόχος είναι να διοριστεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει τονίσει ότι στις περισσότερο “τεχνικές” ειδικότητες πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην εμπειρία. Ο βουλευτής ρωτά τον Υπουργό εάν θα υπάρξει μέριμνα για διαφοροποίηση θεμάτων ανάλογα τον κλάδο και επίσης αν θα υπάρξει ένας ελάχιστος αριθμός υποψηφίων που θα διοριστεί άμεσα. Τέλος, ρωτά εάν υπάρχει μέριμνα για χρονικό πλαίσιο των προσλήψεων και εάν έχει γίνει ανίχνευση των αναγκών της Διοίκησης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Αδιόριστοι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008.

Οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 απευθύνουν ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με τους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του ΑΣΕΠ, οι οποίοι είναι αδιόριστοι από το 2008. Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν δεν καλύφθηκαν πλήρως από εκείνους που είχαν επιτύχει στον διαγωνισμό, καθώς υπήρξε μια μεταβατική διάταξη που προέβλεπε σύστημα πολλαπλών πινάκων και βασιζόταν 60% στον διαγωνισμό και 40% σε ενιαίους πίνακες αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία και οι πίνακες αυτοί καταρτίζονταν από το Υπουργείο Παιδείας και όχι από τον ΑΣΕΠ, κάτι που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και έδωσε την δυνατότητα στο Υπουργείο Παιδείας να προσλαμβάνει αναπληρωτές. Αν και η διάταξη αυτή είχε ως σκοπό να είναι μεταβατική, δόθηκαν συνεχείς παρατάσεις. Με βάση το Νόμο Γαβρόγλου (4589/2019), δόθηκε υψηλή μοριοδότηση σε όσους είχαν προϋπηρεσία με ταυτόχρονη διαγραφή των μορίων σε γραπτούς διαγωνισμούς. Παράλληλα, με βάση άρθρο του ιδίου νόμου διορίστηκαν 455 από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008 μετά από δικαστική νίκη που είχαν, όμως όχι βάση βαθμολογίας αλλά επειδή εκείνοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Με βάση τα παραπάνω και το γεγονός ότι οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών είναι 45.000, ερωτάται η Υπουργός, σε ποιές ενέργειες θα προβεί, ώστε να αποκαταστήσει την αδικία των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 2008, εάν έχει συνομιλήσει με τους επιτυχόντες για πιθανές λύσεις και τον λόγο για τον οποίο δεν προβαίνει σε κάλυψη των κενών με τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα