“Μίνι” φορολογικό και αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου

“Μίνι” φορολογικό και αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου
Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο Eurokinissi

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποια θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα και ποιος θα είναι ο νέος τρόπος λειτουργίας του υπουργικού. Ενημέρωση από Σταϊκούρα και Βαρβιτσιώτη για οικονομία και Brexit.

Η πρώτη από τις τακτικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.
 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι το υπουργικό θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα, χωρίς τους υφυπουργούς, προκειμένου να χαράσσεται κεντρικά και με συνεννόηση των συναρμόδιων υπουργείων η πολιτική, που στη συνέχεια θα εξειδικεύεται από τους υπουργούς. Το αντίθετο δηλαδή από τη συνήθη μέχρι σήμερα πρακτική, που έδινε μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας στους υπουργούς, οι οποίοι χάρασσαν την πολιτική και στη συνέχεια ενημέρωναν το υπουργικό συμβούλιο.

Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται στο εξής κεκλεισμένων των θυρών στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα στην ίδια αίθουσα όπου προχθές, στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε 15 μαθητές με τους οποίους είχε συνομιλία.

Η ατζέντα του σημερινού υπουργικού περιλαμβάνει τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου και ειδικότερα:

Πρώτον το μίνι φορολογικό, που αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από εφέτος και το οποίο με βάση το σχεδιασμό πρέπει να κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα για να έχει ψηφιστεί το αργότερο την 1η Αυγούστου.

Και δεύτερον το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κατάργηση του ασύλου αλλά και τις διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων. Ως προς το τελευταίο η κυβέρνηση χρειάστηκε να εξετάσει με προσοχή ποιες ρυθμίσεις θα φέρει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της απλής αναλογικής, καθώς αφού τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια εξελέγησαν με τη συγκεκριμένη εκλογική νομοθεσία, μία εκ των υστέρων αλλαγή των εξουσιών τους μπορεί να ακροβατεί συνταγματικά, ενώ ήδη αυτοδιοικητικοί απειλούν. Στόχος είναι το διυπουργικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 29 Ιουλίου ώστε να έχει ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.

Χθες αργά το βράδυ κατατέθηκε εν τω μεταξυ το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση των γενικών γραμματέων και εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως, κατάργηση των ειδικών γραμματειών ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, υπηρεσιακό γενικό γραμματέα σε κάθε υπουργείο μέσω ΑΣΕΠ, ασυμβίβαστα για Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γραμματείς και Διοικητές ΔΕΚΟ και μετά τη θητεία τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ενημερώσει το υπουργικό για τις οικονομικές εξελίξεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τις εξελίξεις στο θέμα του Brexit.

Στην ατζέντα του υπουργικου “επισήμως” δε βρίσκεται το θέμα του Ελληνικού, ωστόσο αναμένεται να συζητηθεί παραπλεύρως, καθώς η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει το ζήτημα με όσο πιο γοργούς ρυθμούς και στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με το Σπύρο Λάτση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα