Μήνυμα επανεκκίνησης εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα επανεκκίνησης εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο. Αλλαγές σε πρόσωπα ανακοινώνει άμεσα ο Αλέξης Τσίπρας. Στόχος η φυγή από την εσωστρέφεια και την ακινήσια. Ποιες προσδοκίες καλείται να εκπληρώσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Στο πνεύμα των αλλαγών που δρομολογεί από χθες ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο την «επανεκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα στις 14.00 το Πολιτικό Συμβούλιο , το όργανο δηλαδή στο οποίο μετέχουν και τα στελέχη της διεύρυνσης. Η συνεδρίαση έρχεται σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος στην Πολιτική Γραμματεία . Μεταξύ άλλων προβλέπουν την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης θα γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος .

Το μήνυμα που εκπέμπεται στο εσωτερικό του κόμματος, είναι πως έχει ενεργοποιηθεί μια διαδικασία συνεχών αλλαγών, αφού λύθηκε με το σύστημα του «γόρδιου δεσμού» το ζήτημα που «φρέναρε» τις εξελίξεις, δηλαδή το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναβολή της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας για το 2021, εφόσον δεν υπήρχαν λύσεις για την διεξαγωγή της φετος, σε συνθήκες πανδημίας, φαίνεται να «λύνει τα χέρια» του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι θα προχωρήσει σε ανασύνταξη των κομματικών οργανώσεων αλλά και σε αναδιάταξη του στελεχιακού δυναμικού. Αντικειμενικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα λειτουργήσει για την τρέχουσα «πολιτική σεζόν» ως ένα σχήμα με ενισχυμένο τον ρόλο του προέδρου.

Η προοπτική αυτή δεν βρίσκει σύμφωνους όλους στην Κουμουνδούρου καθώς έχει εκφραστεί αντίλογος. Αυτός αφορά το ότι τα ζητήματα φυσιογνωμίας και στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να υποκατασταθούν από αλλαγές προσώπων. Αντίθετα οφείλουν να συζητηθούν κατά προτεραιότητα. Μάλιστα οι ασκούντες κριτική επισημαίνουν το οξύμωρο φαινόμενο του να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε καθεστώς «αναταραχής» ενώ αυτή – κανονικά – θα έπρεπε να είναι η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως οι αλλαγές που εισηγείται ο Αλέξης Τσίπρας γίνονται αποδεκτές ως κινήσεις αντανακλούν τον συσχετισμό δυνάμεων στον διευρυμένο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης επειδή αποτελούν και την μόνη εναλλακτική στο καθεστώς ακινησίας και εσωστρέφειας. Η έως τώρα εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε, δεν έχει πείσει ότι μπορεί να «ενσωματώσει» την δυσαρέσκεια προκαλούν οι κυβερνητικές επιλογές. Μάλιστα εκτιμάται ότι η δυσαρέσκεια αυτή θα είναι μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες. Τότε που θα γίνουν ορατά τα σημάδια της οικονομικής κρίσης ενώ ταυτόχρονα θα προωθηθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες (όπως π.χ το ασφαλιστικό) που θα οδηγήσουν σε κοινωνική ένταση.

Ο ανασχηματισμός

Οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στους τομείς κοινοβουλευτικής εργασίας, θα μοιάζουν αρκετά με …ανασχηματισμό παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ζητά ,«λευκή επιταγή» για να κάνει τις επιλογές του, που φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί ήδη από χθες. Θα αξιοποιήσει δηλαδή το «προνόμιο» όπως χαρακτηριστικά λέγεται που του δίνει η ιδιότητα του ως προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προτάσεις άλλωστε που έχει καταθέσει αναμένεται να εγκριθούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Κυριακή.

Έως στιγμής έχει φημολογηθεί η μετάβαση του Νίκου Παππά από τον τομέα της Οικονομίας σε αυτόν των Μεταφορών, όπως και η τοποθέτηση του Αλέξη Χαρίτση σε παραγωγικό τομέα, πιθανότητα αυτό που έως τώρα βρίσκονταν ο Νίκος Παππάς. Αυτόματα προκύπτει η ανάγκη αλλαγών στο επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου με το όνομα του Νάσου Ηλιόπουλου να «παίζει» πολύ δυνατά αν κι έχουν ακουστεί και άλλες εναλλακτικές.

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει το πόσα νέα πρόσωπα θα «προκριθούν» προκειμένου να αναλάβουν επιτελικές θέσεις. Αυτά θα αντληθούν κυρίως από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος όπου θεωρείται ότι υπάρχει δυναμικό προς αξιοποίηση. Η πρόθεση του Αλ.Τσίπρα φέρεται να είναι η ισορροπία μεταξύ έμπειρων αλλά και νεώτερων «άφθαρτων» προσώπων που δεν μετείχαν σε κυβερνητικό σχήμα την τετραετία 2015-2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος Eurokinissi

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα κληθεί να αναλάβει τον ρόλο του γραμματέα. Στο παρελθόν, συγκεκριμένα έως το 2010, έχει υπάρξει γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στοιχείο που -όπως λέγεται- θα του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, μια και οι σχεδιασμοί των αλλαγών στον κομματικό μηχανισμό, περιλαμβάνουν και την νεολαία του κόμματος. Έχει συνεργαστεί επί πολλά χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα, είτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, είτε όταν ήταν στην κυβέρνηση όπου διετέλεσε υπουργός Επικρατείας.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος φέρεται να ενστερνίζεται πολλές από τις απόψεις του προέδρου του κόμματος σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του κομματικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα όμως έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει ως «γεφυροποιός» μεταξύ όλων των τάσεων που υπάρχουν στην Κουμουνδούρου. Κυρίως εξαιτίας της σχετικά αυτόνομης εσωκομματικής εικόνας που έχει οικοδομήσει.

Το βασικό ζήτημα που φέρεται ότι θα κληθεί να επιλύσει ο νέος γραμματέας, είναι αυτό της διεύρυνσης των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία περίοδο μάλιστα με πολλές ιδιαιτερότητες όπως αυτή της πανδημίας. Στοιχείο που φέρνει το θέμα των τεχνολογικών καινοτομιών -που είχαν αδρανήσει – ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο Πάνος Σκουρλέτης και ο ΑΛέξης Τσίπρας Eurokinissi

Ο Πάνος Σκουρλέτης

Η δημόσια τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται με ενδιαφέρον και κατά πάσα πιθανότατα αυτή θα γίνει στο πλαίσιο των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ Η μετατόπιση του πάντως στην θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου έγινε σαφώς με προτροπή του Αλέξη Τσίπρα και μετά από μεταξύ τους συζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ο Πάνος Σκουρλέτης στις δημόσιες εμφανίσεις του απέφευγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το θέμα του νέου γραμματέα .

Φρόντιζε όμως να υπενθυμίζει ότι οι κομματικές θέσεις στις οποίες κατά το παρελθόν έχει θητεύσει προέκυψαν μετά από απόφαση είτε του προέδρου, είτε των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν θα επιθυμούσε την παραμονή του εάν αυτή δεν ήταν συμβατή με την βούληση της ηγεσίας του κόμματος. Εκτιμούσε παράλληλα όμως ότι ο νέος γραμματέας θα προέκυπτε από την Κεντρική Επιτροπή που θα εξέλεγε το συνέδριο του κόμματος.

Ειδικά για το συνέδριο αξίζει να θυμίσουμε ότι μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Πάνος Σκουρλέτης είχε δηλώσει πως η δική του πρόταση ήταν να γίνει στις αρχές του 2020. Όπως χαρακτηριστικά είχε επισημάνει: «Να σας πω κάτι για την Ιστορία. Ίσως έπρεπε να μην είχαμε αφήσει και εμείς ένα τόσο μεγάλο διάστημα μετά τις εκλογές και να είχαμε ολοκληρώσει τις προσυνεδριακές μας διαδικασίες μέσα στον Δεκέμβρη, αρχές Γενάρη. Αυτή ήταν και μια προσωπική μου άποψη που είχα καταθέσει τότε στα όργανα του κόμματος. Είχε κριθεί διαφορετικά. Τώρα βέβαια είμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα».

Ο νέος ρόλος του Πάνου Σκουρλέτη πάντως ,ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, παρέχει την δυνατότητα έκφρασης διακριτού πολιτικού στίγματος ενώ προϋποθέτει καθημερινή «μάχιμη» επαφή με τον πολιτικό αντίπαλο. Άλλωστε ο Πάνος Σκουρλέτης έχει σαφώς επικοινωνιακές δυνατότητες, κάτι που τεκμαίρεται και από την κοινοβουλευτική του παρουσία ως υπουργού, αλλά και από το ότι έχει θητεύσει εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα