Μήνυμα Μητσοτάκη στους πολίτες για τις φωτιές το απόγευμα – Θα δώσει και συνέντευξη Τύπου

Μήνυμα Μητσοτάκη στους πολίτες για τις φωτιές το απόγευμα – Θα δώσει και συνέντευξη Τύπου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη στήριξη των πυρόπληκτων και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αύριο. Βγαίνει μπροστά ο πρωθυπουργός.

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί όπως είχε γράψει το News 24/7 σήμερα, Δευτέρα (9/8) στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Στη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιου Πετραλιά, του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, θα ληφθούν αποφάσεις για την άμεση στήριξη των πληγέντων.

Το απόγευμα θα μεταδοθούν δηλώσεις του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να δώσει το στίγμα των μέτρων.

Αύριο, Τρίτη, στις 15.00, θα συνεδριάσει, με το ίδιο θέμα, υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εντός της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Σημειωτέον ότι μέχρι χθες η κυβέρνηση κινείτο στη λογική της έμφασης στην επιχειρησιακή ενημέρωση, εξ ου και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ήταν ο μόνος που έκανε ενημερώσεις. Αυτή η στρατηγική από σήμερα αλλάζει άρδην, με στροφή στο πολιτικό, εμφάνιση του ίδιου του πρωθυπουργού και έμφαση στη διαχείριση της επόμενης ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχε ξεκινήσει η καταγραφή ζημιών στη Βόρεια Αττική και είχαν ανακοινωθεί μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, όμως η αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη και η εξάπλωση του πύρινου μετώπου στην Εύβοια και την Πελοπόννησο, είχαν ως αποτέλεσμα ευλόγως να σταματήσουν οι διαδικασίες. Σήμερα το πρωί ξεκίνησε όμως η καταγραφή ζημιών στη Βόρεια Αττικη από κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διαχειριστει πολιτικα την κατάσταση και τα άμεσα επιδόματα αναμένεται να είναι μεγαλύτερα των 600 ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά για Βαρυμπόμπη. Αναμένεται επίσης να δοθούν και άμεσες πρόσθετες αποζημιώσεις για τα καμμένα σπίτια, πέραν της στεγαστικης συνδρομής σε δεύτερο χρόνο.

Οι αποζημιώσεις θα δοθούν βάσει του μοντέλου που είχε εφαρμόσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά τα περσινα πλημμυρικά φαινόμενα, δηλαδή εφάπαξ με μία απλή δήλωση. Αλλά θα διενεργουνται αυστηροί έλεγχοι και εάν κάποιος έχει υποβάλλει ψευδή δήλωση, θα κληθεί να πληρώσει πίσω στο κράτος το δεκαπλάσιο ποσό.

Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο, με τη συνδρομή του υπουργειου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι αποζημιώσεις να δίδονται από μία μόνο πλατφόρμα, μέσω της βάσης δεδομένων της ΑΔΑΕ, ώστε οι πολίτες να μην τρέχουν στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορων.

Το κοστος των αποζημιώσεων αναμένεται συνολικά να ξεπεράσει το ένα δισ ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα