Μήνυμα συναίνεσης από Κικίλια και Ξανθό, απέναντι στον κορονοϊό

Μήνυμα συναίνεσης από Κικίλια και Ξανθό, απέναντι στον κορονοϊό
Ο Βασίλης Κικίλιας και ο Ανδρέας Ξανθός Euorkinissi

Δίχως αιχμές και αντιπαραθέσεις η συζήτηση των αρμόδιων για ζητήματα υγείας κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, σήμερα στην Βουλή. Παρά το κλίμα πόλωσης που καταγράφεται στην πολιτική ζωή.

Μήνυμα πολιτικής συναίνεσης απέναντι στην πανδημία του Covid 19, σε μία περίοδο που σταδιακά οξύνεται η πολιτική πόλωση, έδωσαν σήμερα από την Βουλή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο προκάτοχός του και αρμόδιος για θέματα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Οι υψηλοί τόνοι και οι αιχμές ανάμεσά τους έλειψαν παντελώς από την συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Εκεί όπου ο υπουργός Υγείας πραγματοποίησε την πρώτη συνολική ενημέρωση στο κοινοβούλιο από την ημέρα της έναρξης των μέτρων αντιμετώπισης του ιού.

Ο Βασίλης Κικίλιας

Στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Κικίλιας, απέφυγε κάθε αιχμή και σχόλιο εναντίον της αντιπολίτευσης ή κατά κοινωνικών ομάδων και η 35λεπτη ομιλία του δεν είχε κανένα στοιχείο κριτικής προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Ακόμη και όταν αναφέρθηκε στον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που παρέλαβε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, φρόντισε να επισημάνει πως «αυτό δεν αποτελεί μομφή στην προηγούμενη ηγεσία, το πρόβλημα είναι διαχρονικό σε όλη την μεταπολίτευση». Παράλληλα αναφέρθηκε στην αξιοποίηση στελεχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας τα οποία ορίστηκαν επικεφαλής οργανισμών από την προηγούμενη κυβέρνηση τα οποία είχαν κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, με επαίνους για την επιστημονική τους αρτιότητα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στον επικεφαλής του Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας, που είναι θυγατρική του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρη Πανταζή. Συνολικά κάνοντας απολογισμό της επιτυχημένης, έως τώρα, πορείας της αντιμετώπισης του Covid 19 ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι βασικό στοιχείο ήταν«η έγκαιρη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ανθρώπινη ασπίδα που δημιούργησαν οι Έλληνες με την υπεύθυνη στάση ατομικής συνείδησης και κοινωνικής ευθύνης που επέδειξαν».

Ο Ανδρέας Ξανθός

Σε αντίστοιχο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του αρμόδιου για ζητήματα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού. Μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Υγείας επισήμανε για την κυβέρνηση πως ήταν  «θετικό ότι υιοθέτησε την άποψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων» οι οποίοι και «εισηγήθηκαν έγκαιρα την υιοθέτηση μέτρων» εκτιμώντας πως  «ήταν μια σωστή στρατηγική η οποία απέδωσε»

Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε ευθέως στον ρόλο της ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης τονίζοντας ότο «στην αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων έπαιξε σημαντικό ρόλο ότι υπήρξε ένα κλίμα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης». Όπως είπε «και η αξιωματική αντιπολίτευση και το σύνολο των φορεών σε αυτή την φάση έδειξαν την απαραίτητη υπευθυνότητα». Έτσι τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «αποφύγουμε τα χειρότερα» προσθέτοντας ότι αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο για την συνέχεια. Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα της Λομβαρδίας λέγοντας πως «η Λέγκα του Βορρά και ο Σαλβίνι πήγαν σε σκληρή κόντρα. Αμφισβήτησαν τα μέτρα της κυβέρνησης Αυτό έπαιξε ρόλο στην μορφή του πήρε η πανδημία εκεί».

Επίσης ενδεικτικό της συναινετικής προδιάθεσης του ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν η προσέγγιση του Ανδρέα Ξανθού, ακόμη και όταν αναφέρθηκε σε φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας από την πλευρά της κυβέρνησης λόγω των θετικών αποτελεσμάτων στην αντιμετώπιση του ιού. Είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επαίρεται, διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν εννοώ τον υπουργό Υγείας».

Επίσης αποτίμησε ώς θετική την δέσμευση του Βασίλη Κικίλια να φέρει στην Βουλή τα στοιχεία για την αξιοποίηση των ιδιωτικών δωρεών για την πανδημία. Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση διακομματικής επιτροπής εξέτασης συνολικά των δαπανών που έγιναν για την πανδημία. Ο Ανδρέας Ξανθός αν και μίλησε για «φαινόμενα αδιαφάνειας» επισήμανε παράλληλα  πως πρόκειται για «έκτακτες ανάγκες που καταλαβαίνουμε και αναγνωρίζουμε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα