Μισό mea culpa Μητσοτάκη για την Πάρνηθα – Μετά το Πάσχα θα ανοίξουν τα μπαρ

Μισό mea culpa Μητσοτάκη για την Πάρνηθα – Μετά το Πάσχα θα ανοίξουν τα μπαρ

Λάθος που φωτογραφήθηκα χωρίς μάσκα, όχι που πήγα για ποδήλατο, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Γενάρη το εμβόλιο, αλλά θέλει προσοχή, πρέπει να αποφευχθεί 3ο κύμα, τόνισε. Πότε θα ανοίξουν σχολεία και μπαρ.

Αυτοκριτική για την Πάρνηθα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, στην οποία αναφέρθηκε στην μερική παράταση του lockdown και έδωσε ένα μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα κατά του κορονοϊού, με ορόσημο τον εμβολιασμό και την επίτευξη ανοσίας.

“Τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο γρήγορα περιμέναμε και γι’ αυτό πάμε πιο πίσω το άνοιγμα. Δυστυχώς τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με την ένταση και τη συνέπεια με την οποία έπρεπε να ακολουθήσουμε όλοι. Συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του το γεγονός ότι δέχτηκε να φωτογραφηθεί στην Πάρνηθα χωρίς μάσκα, όχι ότι πήγε για ποδήλατο, καθώς τόνισε ότι η σωματική άσκηση επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας. Πάντως ανέφερε ότι ενοχλήθηκε, γιατί διογκώθηκε, όπως χαρακτηριστικά είπε, μια στιγμή “ανεμελιάς ή αβλεψίας”.

“Εγώ βάζω τον πήχη προσδοκιών πιο ψηλά. Κάνω αυτοκριτική. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Μου έδωσε και εμένα τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών” συμπλήρωσε, σχολιάζοντας ότι “όλοι έχουμε περάσει από στιγμές που μία μικρή ανεμελιά μας έκανε να ξεχάσουμε τα μέτρα”.

Κάλεσε λοιπόν άπαντες όταν και εφόσον προχωρήσει ένα λελογισμένο άνοιγμα να τηρήσουν τους κανόνες που θα τεθούν, για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε πολλάκις στο φόβο για ένα τρίτο κύμα και στην ανάγκη να δοθούν ανάσες στους γιατρούς και το ΕΣΥ.

Ερωτηθείς εάν θα φτάσουμε μέχρι το Πάσχα χωρίς να έχει λειτουργήσει η διασκέδαση, απάντησε ότι αυτό είναι πιθανό και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Σημείωσε όμως ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση η ιχνηλάτηση έχει δείξει πως όταν ο κόσμος χαλαρώνει και έρχεται πιο κοντά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού, κάτι που δε συμβαίνει αντίθετα στα εστιατόρια όπως είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτά θα ανοίξουν νωρίτερα.

“Αν με ρωτήσετε όμως εάν θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι να φτάσουμε σε μία μαζική ανοσία του πληθυσμού, το πιο πιθανό είναι ότι δε θα λειτουργήσει” πρόσθεσε.

Ο εμβολιασμός θα αρχίσει τον Ιανουάριο, ανέφερε και επισήμανε ότι οι πρώτες δόσεις θα είναι διπλές, δηλαδή με την πρώτη δόση θα κλείνει κανείς το ραντεβού και για την επόμενη. “Ανοσία δεν πρόκειται να αρχίζουμε να αποκτάμε πριν από το Φεβρουάριο” προσέθεσε και χαρακτήρισε σημαντικό η αισιοδοξία να μην οδηγήσει και πάλι σε εφησυχασμό.

Εκτίμησε πάντως ότι μετά τα Φώτα θα είναι δυνατόν να ανοίξουν τα σχολεία, τα οποία υπενθυμίζεται σήμερα ότι ανακοινώθηκε πως θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

“Ο άγιος Βασίλης έχει στο σάκο του εφέτος εμβόλια” απάντησε ερωτηθείς εάν το νέο έτος θα φέρει εκλογές ή ανασχηματισμό και τόνισε ότι το 2020 “δεν εξελίχθηκε όπως θα το θέλαμε” αλλά ζήτησε να κρατήσουμε τα θετικά.

“Τα Χριστούγεννα αυτά θα είναι διαφορετικά” τόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας όπως είχε πει στο briefing ο Στέλιος Πέτσας ότι θα πρέπει όλοι να γιορτάσουν με την οικογένεια τους ή με μία οικογένεια ακόμη, το πολύ εννέα άτομα. “Διαλέξτε μία οικογένεια να κάνετε παρέα” πρότεινε στους πολίτες και τους ζήτησε να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι τα Χριστούγεννα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι εκ των υστέρων βλέπει πως ειδικά στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα, αλλά κάρφωσε εκ νέου την τοπική αυτοδιοίκηση ότι δεν το είχε ζητήσει. Υποστήριξε ότι δεν φταίει ο τουρισμός για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά η διασκέδαση και η μετάδοση σε χώρους εργασίας και στα γηροκομεία.

Σημείωσε δε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επιχείρησαν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τη συνύπαρξη με τον ιό χωρίς να κλείσουν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, αλλά διαπιστώθηκε στην πράξη ότι μία light version της καραντίνας, δηλαδή να είναι λίγο ανοιχτή η οικονομία και να μένει ο κορονοϊός υπό έλεγχο, δεν δούλεψε πουθενά

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη, όπως όμως θα είναι και σε όλη την Ευρώπη, καθώς και ότι μία ύφεση της τάξης του 9% δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές. Τόνισε όμως ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι επιχειρήσεις να μείνουν “ζωντανές” για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα