Μητσοτάκης: Απαράδεκτες οι προκλήσεις της Β. Κορέας έναντι της Ιαπωνίας, όπως και της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας 

Μητσοτάκης: Απαράδεκτες οι προκλήσεις της Β. Κορέας έναντι της Ιαπωνίας, όπως και της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας 
Κυριάκος Μητσοτάκης και Fumio Kishida Eurokinissi

Με τον Ίαπωνα ομόλογο του συναντήθηκε ο πρωθυπουργός. Στήριξε το Τόκιο απέναντι στις προκλήσεις της Β. Κορέας και έθεσε το ζήτημα της επιθετικότητας της Τουρκίας Ελληνική “γέφυρα” με ΝΑΤΟ- ΕΕ με φόντο τη Ρωσία.

Με τον Ιάπωνα ομόλογό του Fumio Kishida, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Τόκιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο απολογισμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία είναι καταρχάς κυρίως οικονομικός: Πρόσκληση σε Ιάπωνες επενδυτές και πέντε συμφωνίες με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως. Η Αθήνα την ίδια στιγμή φιλοδοξεί να αποτελέσει “γέφυρα” προσέγγισης της Ιαπωνίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ιαπωνία έχει άλλωστε διαχρονικά εχθρικές σχέσεις με τη Ρωσία λόγω της φιλονικίας για τα νησιά Χοκάιντο και λόγω των κοινών σινορωσικών ναυτικών ασκήσεων, ενώ πρόσφατα επέβαλε πιο αυστηρές κυρώσεις και περιορισμούς στις εξαγωγές προς Μόσχα.

Στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για την επιθετικότητα της Ρωσίας και τα επόμενα βήματα της διεθνούς κοινότητας.

“Πιστεύω πως οι συζητήσεις μας είναι πολύ πιο επίκαιρες δεδομένης της υιοθέτησης της νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας -την οποία χαιρετίζουμε- και φυσικά ενόψει της προεδρίας της Ιαπωνίας στην ομάδα G-7 φέτος. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ιαπωνίας και του ΝΑΤΟ και της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μία αμοιβαία επωφελή σχέση.

Υπενθύμισε ότι η Αθήνα έχει εξ αρχής υποστηρίξει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. “Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Εχουμε έναν επιπρόσθετο λόγο ευαισθησίας εμείς όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, κ. πρωθυπουργέ: μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη ήταν μεταξύ των πρώτων άμαχων θυμάτων, τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου”, σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε, σε μία έμμεση αναφορά και στην Τουρκία:

“Ασφαλώς η Ελλάδα, όπως και η Ιαπωνία, αμφότερες οι χώρες είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές βασικών αρχών, όπως η αρχή της μη χρήσης βίας και το απαραβίαστο των συνόρων. Οι διεθνείς διαφορές πρέπει να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo με τη χρήση βίας.

Πιστεύουμε ακράδαντα σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, όπου το Διεθνές Δίκαιο γίνεται σεβαστό και οι αναθεωρητικές ατζέντες δεν είναι αποδεκτές.”

Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi


Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις πυραυλικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας έναντι της Ιαπωνίας και καταδίκασε τις ενέργειες αυτές. Ενημέρωσε στη συνέχεια τον Ιάπωνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ατυχή εμπρηστική ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες της γειτονικής μας Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

“Θα κρατάμε πάντα, κ. πρωθυπουργέ, το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό. Όμως, ως κυρίαρχο έθνος, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πέντε συμφωνίες και πρόσκληση σε Ιάπωνες επενδυτές

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα και ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε συνάντηση παρουσία των δυο αντιπροσωπειών και και παρατέθηκε επίσημο δείπνο.

Επιπλέον κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία “κλειδώνουν” οι εξής συμφωνίες:

  • Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού,
  • Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας,
  • Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI) (υπογράφεται την Τρίτη),
  • Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO) (υπογράφεται την Τρίτη),
  • Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι με την Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας “οι χώρες μας αναβαθμίζουν σημαντικά τις στρατηγικές σχέσεις τους και εγκαινιάζουμε ένα πεδίο στενής συνεργασίας σε ένα φάσμα διαφόρων τομέων πολιτικής: πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμός, τουρισμός. Και αυτό το κείμενο που θα υπογράψουμε θα είναι η “πυξίδα” μας, ένας οδηγός για την πλήρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μας, τα επόμενα χρόνια”.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία για την αποφυγη της διπλής φορολόγησης, που χαρακτήρισε ως την πιο σημαντική ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών. Εξεφρασε δε την πεποίθηση ότι είναι ρεαλιστικός στόχος να υπογραφεί η συμφωνία αυτή πριν το τέλος του έτους.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Fumio Kishida Eurokinissi

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης στις κοινές δηλώσεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό ότι: “Εντοπίσαμε μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, δεδομένου ότι η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο και πολύ σταθερό επενδυτικό προορισμό και εμπορικό εταίρο.”

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιάπωνα ομόλογο του για την οικονομική πορεία της χώρας μας. “Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε σχεδόν 5,6% το 2022, ρυθμός σχεδόν διπλάσιος του μέσου όρου που προβλέπεται για την ευρωζώνη, και αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”, τόνισε.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας Ελλάδας- Ιαπωνίας σε θέματα ναυτιλίας, ως δύο από τα κορυφαία ναυτιλιακά έθνη στον κόσμο. Και καθώς το επόμενο έτος οι δύο χώρες θα γιορτάσουν τα 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι το 2024 θα είναι Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού, με σειρά εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ιαπωνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο θα έχει άλλη μία σειρά συναντήσεων με σημαντικούς επιχειρηματίες και εμπορικούς αντιπροσώπους και θα μιλήσει σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο, κάλεσε τον Ιάπωνα ομόλογο του να επισκεφθεί την Ελλάδα για να δει, όπως είπε “από «πρώτο χέρι» τη μεταμόρφωση της χώρας μας από ουραγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πρωταγωνιστή, και να συνεχίσουμε να προωθούμε αυτή τη σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα