Μητσοτάκης από Καλαμάτα: 8 δισ. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μητσοτάκης από Καλαμάτα: 8 δισ. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στην Καλαμάτα βρέθηκε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε στο αναπτυξιακό συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Μπαίνουμε πια σε μία φάση όπου η οικονομία μας και η χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας κρίσης, προϊόν ενός πολέμου, μίας παντελώς προκλητικής και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει τόσο διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές, στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στο αναπτυξιακό συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 στην Καλαμάτα.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό συμπληρώνει και άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία: το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Και από κοινού με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία εξασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών μας αλλά τους βοηθά ταυτόχρονα να κάνουν τη μετάβαση σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία «Connecting Europe», μιλάμε για ένα συνολικό «ταμιευτήριο» το οποίο αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ. Ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων η οποία ουσιαστικά δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Ελλάδα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ειδική επισήμανση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στους πόρους που θα διοχετευθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας είναι σημαντικό. Σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις. Θα αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μας δώσει πρόσθετους πόρους για σημαντικές επενδύσεις σε εργαλεία ψηφιοποίησης της παραγωγής, τόνωσης των εξαγωγών, για παραγωγή περισσότερης πράσινης ενέργειας, σε ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους ενέργειας. Αλλά και για την ενδοεταιρική κατάρτιση εργαζομένων. Στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα κατευθυνθούν συνολικά παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια τα επόμενα 5 χρόνια. Από το ΕΣΠΑ, από το “Ελλάδα 2.0” αλλά και από τα αγροτικά ταμεία», υπογράμμισε.

Έχουμε τα εργαλεία για να σχεδιάσουμε καινοτόμες κοινωνικές πολιτικές

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην έντονη κοινωνική διάσταση των προγραμμάτων που δρομολογούνται. «Έχουμε τώρα πια στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορούμε να σχεδιάσουμε καινοτόμες πολιτικές, όπως η επέκταση του ωραρίου των δημοτικών μας σχολείων, όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς», ο Προσωπικός Βοηθός, ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο είχα αναλάβει και μία δέσμευση απέναντι στα άτομα με αναπηρία, έτσι ώστε να μπορούν οι ίδιοι να επιλέγουν έναν άνθρωπο ο οποίος θα μπορέσει να τους υποστηρίξει για την αυτόνομη διαβίωση την οποία αξίζουν, αλλά και για να ανακουφίσουν τις οικογένειές τους από αυτήν την υποχρέωση, διότι μέχρι σήμερα οι οικογένειες κάλυπταν την ανάγκη του Προσωπικού Βοηθού», είπε χαρακτηριστικά.

Το 1/3 των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για έργα στις περιφέρειες

«Όπως είχα δεσμευθεί στους Περιφερειάρχες και προεκλογικά, το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ δεσμεύεται πλέον για έργα στις Περιφέρειες. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Είναι σωστή πολιτική επιλογή, καθώς η Ελλάδα μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε για ποσά τα οποία ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο. Οι δράσεις της περιόδου 2021-2027 έχουν ήδη δρομολογηθεί, με 4 τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια από τα οποία, πρώτο στην Ευρώπη- πήρε ήδη το «πράσινο φως» -το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και ακολουθούν πολύ σύντομα οι υπόλοιπες εγκρίσεις ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με πλήρες εγκεκριμένο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί πλέον στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η υλοποίηση του ΕΣΠΑ γίνεται με τρόπο που αφήνει πίσω παθογένειες του παρελθόντος. «Η χώρα μας, χάρη στην εξαιρετική δουλειά που κάνει όλο το επιτελείο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρωταγωνιστεί πια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με ρυθμούς εκταμίευσης που σημειώνουν συνεχή ρεκόρ από το καλοκαίρι του 2019. Πέρα, όμως, από τα μεγέθη, θέλω να τονίσω και την ποιοτική αναβάθμιση στην αξιοποίηση των πόρων. Θυμίζω ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας πετύχαμε σε χρόνους – ρεκόρ εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε πόρους του ΕΣΠΑ προς επείγουσες ενέργειες κατά του Covid. Κινητοποιήσαμε έτσι, παράλληλα με την ιδιωτική μόχλευση, παραπάνω από 13 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στον εθνικό σχεδιασμό για τη στήριξη της απασχόλησης, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Κάτι που αποδεικνύει ότι με σωστή, με ευέλικτη διαχείριση, τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν πράγματι να λειτουργούν προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Σε αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί και η πολιτική συνοχής για την περίοδο 2021-2027, όταν θα φτάνει στο τέλος του πια το ισχύον πλαίσιο στήριξης. Η Ελλάδα μάλιστα είναι το πρώτο κράτος-μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής, όπως θα ονομάζεται στο εξής το παλιό ΕΣΠΑ», επεσήμανε.


Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira. Ομιλίες απηύθυναν, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία Χρίστος Δήμας και η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου. Μέσω διαδικτυακής σύνδεσης μίλησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος τόνισε ότι «το ΕΣΠΑ ακουμπά κάθε τομέα πολιτικής, κάθε τομέα της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου μας». Σημείωσε πως κορωνίδα των προγραμμάτων είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί σε αυτές φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως ταυτόχρονα είναι «πολλά άλλα πράγματα», καθώς μεταξύ άλλων αφορά τις πράσινες επενδύσεις, την ηλεκτροκίνηση, τις υποδομές, τις πολιτικές για την απασχόληση, τη νεολαία, την κατάρτιση, τη δημόσια υγεία και την ψυχική υγεία.

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε στη συνέχεια το δημαρχείο Καλαμάτας, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Κατά τη σύσκεψη στο δημαρχείο εξετάστηκαν τα έργα στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουν πλέον οι Δήμοι για την υλοποίηση των σχεδίων τους, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

«Η Καλαμάτα είναι από τις ανερχόμενες ελληνικές πόλεις, όπως ανερχόμενη είναι και ολόκληρη η Μεσσηνία και δικό μας χρέος είναι να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την τοπική κοινωνία να ξεδιπλώσει όλη την αναπτυξιακή της δυναμική», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε τη σημασία των έργων που γίνονται για την αναβάθμιση των περιφερειακών υποδομών αλλά τους σημαντικούς πόρους που αποκτούν οι Περιφέρειες χάρη στο νέο ΕΣΠΑ ώστε να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη προστατεύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης και οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτεί την αγορά της Καλαμάτας, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα