Μητσοτάκης: “Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο”

Διαβάζεται σε 7'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής Eurokinissi @Γιώργος Κονταρίνης

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε ουρά δημοσιευμάτων και δήλωσε: “Αν κάποιος εκδότης μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα ο ίδιος”.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά της αντιπολίτευσης και ιδίως του Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι γνώριζε εκ των προτέρων το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής περί μονταζιέρας στην υπόθεση των Τεμπών.

«Πρόθυμος ο Ανδρουλάκης μεταλλάσσει το ΠΑΣΟΚ σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και σε ουρά δημοσιευμάτων», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον μπορεί να διεκδικεί ό,τι θέλει. Ακόμα και να πέσει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η πολιτική οφείλει να το συγκρατεί στον ρόλο του» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και δήλωσε: «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που τους ψηφίζουν οι πολλοί, και όχι οι λίγοι ισχυροί.»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα: «Αν κάποιος εκδότης μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα ο ίδιος. Όχι δια πληρεξουσίων».

Αναφορές σε “διαπλεκόμενα” και “νταβατζήδες”

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να απευθυνθεί στον “κομματικό πατριωτισμό” των νεοδημοκρατών με αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο. Τον τόπο κυβερνά ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι”, είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι: “Οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις. Αυτό το κόστος των διαφορετικών ρόλων δεν είναι νέο. Αυτό έχουμε ζήσει στην πατρίδα μας σε εποχές διαπλεκόμενων και σχέσεις νταβατζήδων”. Αναφέρθηκε έτσι εμμέσως τόσο στον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που είχε λανσάρει τον όρο διαπλεκόμενα, όσο και στην περίφημη φράση του κ. Καραμανλή πριν γίνει πρωθυπουργός περί νταβατζήδων.

“Δε θα μιλήσετε εσείς για την 717”

Ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε επίσης απόλυτα τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Στην ομιλία του άλλωστε ουσιαστικά επανέλαβε και επέκτεινε όσα ο πρώην υπουργός είχε πει χθες στη Βουλή για τα Τέμπη.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης όσον αφορά στη σύμβαση 717. “Τώρα απευθύνομαι στην κοινωνία που έχει δηλητηριαστεί από αυτές τις θεωρίες. Ότι αν είχε ολοκληρωθεί 717 δεν θα είχε συμβεί”, είπε. Και πρόσθεσε ότι θα ήταν πιο δύσκολο να συμβεί το δυστύχημα, δεν θα ήταν όμως απολύτως βέβαιο ότι δεν θα είχε συμβεί.

Επικαλέστηκε άλλωστε ότι τοπικά λειτουργούσε σύστημα τηλεδιοίκησης και υποστήριξε ότι ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο κινείται στην λάθος γραμμή.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως επισήμανε, όπως και ο κ. Καραμανλής χθες, ότι η σύμβαση 717 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016. Υπενθύμισε ότι ως υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης είχε δώσει έξι παρατάσεις. Και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: “Δε θα μιλήσετε εσείς για την 717 όταν έπρεπε να είναι έτοιμη από το 2016”.

Σχολίασε επίσης ότι εάν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της μη ολοκλήρωσης δημόσιας σύμβασης και μίας τραγωδίας, τότε θα είχε ποινικές ευθύνες ο Νίκος Παππάς ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης γιατί δεν υπήρχε 112 στο Μάτι ή ο κ. Σπίρτζης γιατί έσπασε το Πάτρα- Πύργος σε οκτώ κομμάτια με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι στο δρόμο- καρμανιόλα. “Έχει ο κ. Σπίρτζης ποινική ευθύνη για ανθρωποκτονία εξ αμέλειας; Η απάντηση είναι όχι”, κατέληξε.

“Η Ευρωπαία Εισαγγελέας έχει ξεπεράσει το όριο αρμοδιότητας της”

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε όμως αιχμές και κατά της Ευρωπαίας εισαγγελέως. “Γνωρίζετε καλά ότι η αρμοδιότητα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας περιορίζεται αποκλειστικά σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της ΕΕ. Το μοναδικό θέμα που έπρεπε να την απασχολεί είναι τα κονδύλια της 717” είπε.

“Εκεί αντιφάσκει. Ξέρει πολύ καλά ότι αν δεν είχε προχωρήσει η σύμβαση δεν θα είχαμε τηλεδιοίκηση σημερα και για αρκετά χρόνια” συνέχισε και πρόσθεσε:

“Για όλα τα υπόλοιπα που έχει πει πήρε τις απαντήσεις της από τον Άρειο Πάγο γιατί αφορούν το Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη.”

Ο πρωθυπουργός κατέληξε: “Εγώ δεν είμαι νομικός αλλά πως νοείται εισαγγελέας να κάνει παρέμβαση σε ανοιχτή υποθεση; Έχει ξεπεράσει το όριο αρμοδιότητας της. Σας φάνηκε χρήσιμη γιατί υποψήφιος σας είπε να τη φέρουμε αν χρειάζεται να ρίξουμε την κυβέρνηση”.

“Μου θυμίζετε Πολάκη που έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό αντίπαλο”

Ο κ. Μητσοτάκης πέταξε όμως και το γάντι στην αντιπολίτευση όσον αφορά στο αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής.

Για να κατηγορηθεί κανείς για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική”, τόνισε. Σχολίασε ότι πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος “είπε να κάνουμε προκαταρκτική, έτσι γενικά κι αφηρημένα, χωρίς κατηγορητήριο” και πρόσθεσε: “Αυτό μου θυμίζει Πολάκη, που έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό, μπας και σωθούμε. Και μιλάτε για κράτος δικαίου. Αυτό είναι κράτος δικαίου στη δική σας αντίληψη να στείλετε έναν άνθρωπο φυλακή χωρίς κατηγορητήριο;”

Επανέλαβε δε όσον αφορά στον κ.Καραμανλή και απευθύνομενος στην αντιπολίτευση ότι: “Εάν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προανακριτική για αδίκημα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, θα πρέπει αυτό να το τεκμηριώσετε. Να το φέρετε στη Βουλή να το συζητήσουμε. Αλλά με γενικές κατηγορίες να βάλουμε κάποιον φυλακή, δεν έχουμε πραγματικό κράτος δικαίου”.

“Να σταματήσει ο φαντάρος των 20 ημερών Κασσελάκης τις ανοησίες”

Επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στέφανο Κασσελάκη. Ζήτησε μάλιστα “να σταματήσει επιτέλους ο φαντάρος των 20 ημερών Κασσελάκης τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών στις εκλογές.”

Σχολίασε μάλιστα στην επισήμανση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αύριο απολύεται “α, κουραστική θητεία” και πρόσθεσε: “Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης ότι η Δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια και ότι κανείς δεν έχει διανοηθεί να αμφισβητήσει το μεγαλύτερο κεκτημένο της μεταπολίτευσης, τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε ούτε το 1989 ούτε το 2000, όταν η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή έχασε για 70 χιλιάδες ψήφους για να έρθει τώρα να το αμφισβητήσει ποιος; ο κ. Κασσελάκης”.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης: “Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον χαρακτήρισε υπονομευτή πολιτεύματος. Αλλά αυτή μία όψη. Η άλλη είναι ότι ο κ. Κασσελάκης είναι απλά φαιδρός. Και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Κάθε μέρα εξακοντίζει και μία σαχλαμάρα. Μάλλον θέλει να δημιουργήσει ανοσία στην ανοησία”. 

“Θέλουν να χτυπήσουν την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά”

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι υιοθετούν όλες τις θεωρίες συνομωσίας του Κυριάκου Βελόπουλου περί μπαζώματος και επικίνδυνου φορτίου με ξυλόλιο στα βαγόνια.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν μία στάση που ουδείς διανοήθηκε σε παρόμοιες τραγωδίες όπως το Μάτι και η Μάνδρα. Θέλησαν να κάνουν κομματικό λάβαρο την πάνδημη οδύνη. Να μετατρέψουν τον πόνο σε εργαλείο. Για να χτυπήσουν την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά”, υποστήριξε καταρχήν ο πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος βρέθηκε αμέσως στον τόπο της τραγωδίας. “Θυμάμαι εκείνη τη βραδια. Ουδέποτε κρύψαμε αυτό που είχε συμβεί, όπως κάποιοι προσπάθησαν να κρύψουν σε άλλες συγκυρίες”, είπε αναφερόμενος εμμέσως στο Μάτι και μετά τις αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: “Μην ξύνετε πληγές. Δεν θέλω να πάω εκεί αλλά μη με προκαλείτε κι όλας”.

Ο κ.Μητσοτάκης στη συνέχεια είπε: “ Είδα ό,τι πιο φρικιαστικό στη ζωή μου και λέτε ότι εκείνη τη στιγμή το μέλημα μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Ε δεν ντρέπεστε να τα υπονοείτε αυτά τα πράγματα; Αυτή ήταν η έννοια μου, πως θα πειράξω τους διαλόγους;

Κλείνοντας μάλιστα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου την πιο κρίσιμη από κάθε άλλη στο παρελθόν με άμεσες συνέπειες και το μέλλον της πατρίδας μας. Διαμήνυσε δε στους δεξιούς ψηφοφόρους ότι δεν χωρά χαλαρή ψήφος διαμαρτυρίας. Εκτίμησε τέλος ότι “οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα σε οσους χρησιμοποιούν κάθε θετικό και αθέμιτο μέσο για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα”. 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα