Μητσοτάκης: Έχουμε ακόμη αντοχές ως οικονομία, τα νοικοκυριά έχουν άμυνες από την πανδημία

Μητσοτάκης: Έχουμε ακόμη αντοχές ως οικονομία, τα νοικοκυριά έχουν άμυνες από την πανδημία
eurokinissi

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά οριζόντιων μέτρων για τη βενζίνη. Εκτίμησε ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν ακόμη αντοχές από την ενίσχυση λόγω κορονοϊού. Τι είπε για την “αξιοπρέπεια της εργασίας”.

Στη λήψη στοχευμένων μέτρων για την ακρίβεια επέμεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ συνιστούν τη στοχευμένη δαπάνη πόρων και αυτό έκανε και η κυβέρνηση. Τάχθηκε κατά της οριζόντιας μείωσης φορολογικών συντελεστών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και προανήγγειλε ότι τα νέα μέτρα για τη βενζίνη που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, θα είναι στοχευμένα. Εκτίμησε εξάλλου ότι μία οριζόντια παρέμβαση στη φορολογία της βενζίνης θα ευνοούσε όσους έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των τιμών. 

Έχω πλήρη αίσθηση της επιδείνωσης του προϋπολογισμού των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων, αυτό το οποίο γίνεται με τον πληθωρισμό. Όμως από την άλλη έχουμε ακόμη αντοχές ως οικονομία”, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: 

“Πολλά από τα χρήματα που δόθηκαν στην πανδημία είναι είτε κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις είτε άμυνα που μπορούν να κρατήσουν τα νοικοκυριά απέναντι στις πληθωριστικές τάσεις”. 

Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε στα μέλη του ΣΕΒ την “πολύ γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού“, υποστηρίζοντας ότι πρέπει το μέρισμα της ανάπτυξης να επιμερίζεται και στους εργαζόμενους. 

Δήλωσε επίσης ότι μία από τις προτεραιότητες του την επόμενη τετραετία θα είναι η επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων από τη Δικαιοσύνη όσον αφορά επενδύσεις

Αναφέρθηκε επιπλέον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλαίσιο για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και αναφέροντας ότι θα μπορούν περιοχές που θέλουν τέτοιες επενδύσεις, να τις δεχτούν. 

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μάλιστα επανάσταση το νομοσχέδιο για την παιδεία, αναφερόμενος στη σύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, ενώ εκτίμησε ότι ο τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ αφορά το πολύ 500 άτομα, που θέλουν να έχουν πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εξουσία. 

Σχολιάζοντας το πρότυπο των καινοτόμων επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η εργασία και η ιδιοκτησία είναι δύο έννοιες πολύ πιο συνυφασμένες στις καινοτόμες επιχειρήσεις και εκτίμησε ότι το μοντέλο αυτό των εργαζόμενων που έχουν πχ μετοχές της επιχείρησης είναι κάτι που το σύστημα των καινοτόμων επιχειρήσεων πρέπει να μεταλαμπαδεύσει σε όλη την επιχειρηματική κοινότητα. 

“Στέκομαι πάρα πολύ στον όρο αξιοπρέπεια της εργασίας και η αξιοπρέπεια της εργασίας δεν είναι μία έννοια συνυφασμένη μόνο με το μισθό, είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό”, υποστήριξε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης. 

Στο κλείσιμο της συζήτησης ο πρωθυπουργός διέψευσε για άλλη μία φορα τα σενάρια πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη του 2023.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα