Μητσοτάκης: Επικίνδυνος για τη Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κέρδιζε ξανά εκλογές

Μητσοτάκης: Επικίνδυνος για τη Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κέρδιζε ξανά εκλογές

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση από το Μόναχο. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη, αλλά ότι οι θεσμοί άντεξαν.

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έλαβε μέρος το απόγευμα σε συζήτηση με θέμα «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy», στο πλαίσιο της 58ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Nancy Pelosi και η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Christine Lambrecht, ενώ παρέμβαση έκανε από το κοινό ο Πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith.

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ μία λαϊκιστική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι: “Ήταν μία σκληροπυρηνικά αριστερή κυβέρνηση η οποία συγκροτήθηκε σε συνεργασία με ένα κόμμα που βρισκόταν στα δεξιά της παράταξης που εκπροσωπώ.” Σχολίασε δε πως: “Οταν μιλάμε για τον λαϊκισμό, η ιδεολογία δεν αποτελεί και τόσο σημαντικό παράγοντα” και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε επειδή υποσχέθηκε λύσεις, που όλοι γνώριζαν ότι ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν, αλλά οι πολίτες ήταν διατεθειμένοι να τους δώσουν μία ευκαιρία διότι επικρατούσε μεγάλη δυσπιστία απέναντι στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Χαρακτήρισε δε “μετριότατη” τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

“Το 2019, οι Έλληνες αποφάσισαν να εκλέξουν, με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην κυβέρνηση το κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Πιστεύω ότι ο λόγος που φτάσαμε σε αυτό το σημείο ήταν ακριβώς επειδή, τελικά, η δημοκρατία μας και τα θεσμικά μας όργανα ήταν ανθεκτικά. Είμαστε μια δημοκρατία που λειτουργεί καλά.”

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι: “Υπήρξαν τότε προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να ελέγξει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη, αλλά οι θεσμοί μας άντεξαν. Το συνταγματικό μας δικαστήριο άντεξε. Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει αντισυνταγματική νομοθεσία όσον αφορά τον έλεγχο των ΜΜΕ, την απέρριψαν. Είχαμε λοιπόν μία θεσμική λειτουργία που ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να εμποδίσει μια λαϊκιστική κυβέρνηση από το να αλώσει τους θεσμούς και να κερδίσει ξανά.”

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι: “Αυτές οι κυβερνήσεις γίνονται πολύ επικίνδυνες και μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και για τη δημοκρατία αν επικρατήσουν για δεύτερη φορά σε εκλογές. Καταφέραμε να το αποτρέψουμε αυτό.”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ακούει συνεχώς τις ανησυχίες των πολιτών. “Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός που πολεμά τους λαϊκιστές, είναι να πιστεύει ότι οι λόγοι για τους οποίους εκλέγονται οι λαϊκιστές είναι όλοι λάθος”, είπε και πρόσθεσε:

“Δεν ισχύει αυτό. Υπήρχε αδικία, υπήρχε ανισότητα, υπήρχε διαφθορά στην Ελλάδα. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα παράπονα είναι εύλογα και πρέπει επίσης να κάνουμε την αυτοκριτική μας, ότι ο πολιτικός κόσμος δεν κατανοεί πάντα σωστά αυτά τα προβλήματα και υπάρχει ανάγκη να αλλάζουμε πορεία.”

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι: “Η κυβέρνηση διατηρεί υψηλή δημοφιλία, γιατί ουσιαστικά κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Το οποίο μπορεί να φαίνεται περίεργο, γιατί η εμπειρία που υπήρχε στην Ελλάδα ήταν ότι κάποιος εκλέγεται και στη συνέχεια κάνει ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που είχε υποσχεθεί. Συνεπώς, όταν κάνεις αυτό που υποσχέθηκες ότι θα κάνεις, οι πολίτες -πιστεύω- εκπλήσσονται ευχάριστα.”

Μετά από ερώτημα προς τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στην δημοκρατία, την τεχνολογία και την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους.

“Στην Ελλάδα, η πιο επιτυχημένη μεταρρύθμιση -η οποία έχει την θετική αποδοχή του 80% των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης- είναι η ψηφιοποίηση του κράτους και η ικανότητα απρόσκοπτης συναλλαγής, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία συχνά μπορεί να αποτελέσει πηγή διαφθοράς. Και αυτό έχει τονώσει την εμπιστοσύνη στο κράτος, γιατί σεβόμαστε τον χρόνο των πολιτών, δεν τους υποχρεώνουμε να ταλαιπωρούνται με περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες”, είπε και πρόσθεσε:

“Πρόκειται για έναν τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι, σε αυτή τη συζήτηση για την τεχνολογία και τη δημοκρατία, υπάρχει και μια άλλη πλευρά, μια πολύ θετική ιστορία. Μπορώ να σας πω ότι αυτές οι λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν πολύ γρήγορα, σχετικά φθηνά, και τα οφέλη όσον αφορά τον χρόνο που εξοικονομούν οι πολίτες, αλλά και σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, είναι τεράστια.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα