Μητσοτάκης: "Επιστροφή στη δραχμή θα ήταν τραγωδία"

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών η σύζυγος του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Μαρίκα Μητσοτάκη, την Κυριακή 6 Μαΐου 2012, η οποία νοσηλευόταν στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο. (EUROKINISSI // ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Πέθανε σε ηλικία 82 ετών η σύζυγος του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Μαρίκα Μητσοτάκη, την Κυριακή 6 Μαΐου 2012, η οποία νοσηλευόταν στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο. (EUROKINISSI // ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) EUROKINISSI

Τι γράφει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στην εισαγωγή του βιβλίου του. Αναφορά σε Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Μιλτιάδη Έβερτ

Μπορεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με το βιβλίο του που παρουσιάζει σήμερα να αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά με τον Αντώνη Σαμαρά, όμως «αδειάζει» τον Μιλτιάδη Έβερτ και «δίνει» κανονικά τον Κώστα Καραμανλή για τις ευθύνες του στη δημιουργία του χρέους.

"Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας έχει τις ρίζες του πριν 30 χρόνια, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ την εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του‘80. Τότε έγινε η επιλογή της βελτίωσης του επιπέδου ζωής του λαού, μέσω της αύξησης του δημοσίου χρέους με ελλείμματα που χρηματοδοτούσαν καταναλωτικές δαπάνες, καθώς και η επιλογή του ασφυκτικού εναγκαλισμού της οικονομίας από το Κράτος που τελικά εξουθένωσε την ανταγωνιστικότητά της. Στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας πάντως, κανείς μέχρι τότε δεν είχε ακολουθήσει συνειδητή πολιτική δημιουργίας ελλειμμάτων", γράφει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην εισαγωγή του βιβλίου του.

ADVERTISING

"Η ραγδαία αύξηση των κρατικών δαπανών στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έφερε την Ελλάδα πολύ γρήγορα στα όρια της πτώχευσης. Ακόμα κι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος πάντως εγνώριζε καλά τα θέματα της οικονομίας, αντελήφθη ότι είχε ξεπεράσει κάθε όριο και μετά το τέλος της πρώτης τετραετίας του αναγκάστηκε να διορίσει τον Κώστα Σημίτη ως Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και να ακολουθήσει μια αυστηρά περιοριστική πολιτική. Η νοοτροπία όμως με την οποία είχε εμποτίσει τους οπαδούς του υπερνίκησε τη λογική, η περιοριστική πολιτική γρήγορα εγκαταλείφθηκε για να επικρατήσει τελικώς η πολιτική του«Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» με αποτέλεσμα όταν φθάσαμε στις εκλογές του1989 η Ελλάς να έχει πτωχεύσει. Ο εκλογικός νόμος που είχε τότε ψηφίσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ εμπόδισε τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης και χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και 47% για να καταφέρει η Νέα Δημοκρατία ως πρώτο κόμμα να πάρει 150 βουλευτές και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, δημιουργήθηκαν δύο κυβερνήσεις".

Σε άλλο σημείο αναφέρει:

"Είχα πει την αλήθεια μερικές φορές μέχρις ωμότητος. Και είχα προετοιμάσει κατά το δυνατόν τον κόσμο για τον ανηφορικό δρόμο που καλούμασταν να ακολουθήσουμε. Το έργο που παρήγαγε εκείνη η κυβέρνηση μπορεί ο αναγνώστης να δει πλέον συστηματικά παρουσιασμένο στην παρούσα έκδοση. Αυτό που θα ήθελα εδώ να σημειώσω είναι ότι εάν εκείνη η κυβέρνηση δεν είχε πρόωρα ανατραπεί, η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική. Η κυβέρνησή μας είχε λάβει πλειάδα αντιδημοτικών μέτρων επί τρία ολόκληρα χρόνια και τα δημόσια οικονομικά επέτρεπαν να ασκηθεί μια πιο άνετη πολιτική το 1994. Ο πληθωρισμός είχε ήδη υποχωρήσει και επρόκειτο να πέσει (όπως και έπεσε) κάτω του 11% στις αρχές του 1994, επίτευγμα τεράστιο για την εποχή.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές είχαν αρχίσει να αποδίδουν, τα μεγάλα έργα υποδομής είχαν μπει σε τροχιά υλοποίησης, το άνοιγμα των αγορών – όπως στον τραπεζικό τομέα – είχε αρχίσει να αποδίδει, οι διαγωνισμοί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών σημείωναν μοναδική επιτυχία σηματοδοτώντας το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών".

(...) "Εάν η κυβέρνησή μου δεν ανατρεπόταν πρόωρα, το πολιτικό σκηνικό θα ήταν τελείως διαφορετικό ακόμα κι αν δεν ήταν δυνατό να κερδηθούν οι εκλογές. Ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, το έργο της είχε την έγκριση του 40% περίπου του ελληνικού λαού στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993".

(...) "Με την εξαίρεση της μισής προσπάθειας που έκανε ο κ. Σημίτης, στη διάρκεια της πρώτης τετραετίας του μέχρι να εξασφαλίσει την είσοδο στην ΟΝΕ, στηριζόμενος κυρίως στα δικά μας επιτεύγματα και πολιτικές, η Ελλάδα ακολούθησε άβουλη και μοιραία τον ολισθηρό δρόμο των χρεών και των ελλειμμάτων. Παρά τις ελάχιστες φωνές που, απομονωμένες από την ευρύτερη κοινή γνώμη, προειδοποιούσαμε μάταια για τα επερχόμενα δεινά, ο δανεισμός συνεχίστηκε και κορυφώθηκε στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 2000".

(... ) "Η σημαντική προσπάθεια που έγινε την περίοδο 1990-1993 είναι χρήσιμο να καταγραφεί στο μέτρο του δυνατού. Όχι τόσο για λόγους απόδοσης ιστορικής δικαιοσύνης, αλλά προπαντός γιατί μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για την αντιμετώπιση της σημερινής τραγικής κρίσης που περνά η χώρα μας. Ξαναδιάβασα,αυτές τις ημέρες, τις προγραμματικές μας δηλώσεις. Το κεντρικό πρόβλημα της χώρας την εποχή εκείνη ήταν το ίδιο. Αλλά η πολιτική ατμόσφαιρα ήταν τελείως αλλιώτικη. Μια καινούργια κυβέρνηση έλεγε στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια την αλήθεια και ζητούσε την κατανόησή του στη χάραξη της πολιτικής που η σκληρή πραγματικότητα επέβαλε".

"Η μόνη εναλλακτική λύση, θεωρητικά, θα ήταν να γίνει, ασφαλώς ευκολότερα κι απλούστερα, η βαθιά τομή και αλλαγή με επιστροφή στη δραχμή. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν τραγωδία και θα επέστρεφε τη χώρα μισό αιώνα πίσω. Πρέπει λοιπόν να πούμε στον λαό ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να γίνουμε ανταγωνιστικοί γιατί εφεξής θα πρέπει να ζήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις σε έναν σκληρό κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικός.

Και η δική μας η κυβέρνηση του 1990-1993, ασφαλώς δεν τα έκανε όλα τέλεια. Και καθυστερήσεις σημειώθηκαν και οι προτεραιότητες που εδόθησαν δεν ήταν πάντοτε οι σωστότερες. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι προσπαθήσαμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα, κι ότι δεν κοροϊδέψαμε τον λαό. Ο δρόμος που χαράξαμε,εάν η κυβέρνηση είχε συνεχίσει το έργο της, θα οδηγούσε τη χώρα στο επίπεδο των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες σήμερα δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο πτώχευσης".

Δείτε την εισαγωγή του βιβλίου του κ. Μητσοτάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βιβλίο Μητσοτάκη: Αν είχα ολοκληρώσει το έργο μου δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Ο τίτλος του βιβλίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Αν είχα Facebook το '90, πολλά πράγματα θα είχαν πάει καλύτερα

SHARE:

24Media Network