Μητσοτάκης: Έρευνες για φυσικό αέριο σε 6 περιοχές – Τέλος του 2023 τα αποτελέσματα

Μητσοτάκης: Έρευνες για φυσικό αέριο σε 6 περιοχές – Τέλος του 2023 τα αποτελέσματα
Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΔΕΥ SOOC

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου σε θαλάσσιες και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, ώστε να ξέρουμε τα κοιτάσματα μέχρι τέλος του 2023. Τόνισε ότι παραμένουν οι στόχοι για EastMed, LNG και ΑΠΕ.

Το πρώτο βήμα ώστε να γίνει η Ελλάδα χώρα παραγωγής φυσικού αερίου κάνει η κυβέρνηση: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου σε έξι θαλάσσιες και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, όπου θεωρείται πιθανό να υπάρχουν αξιόλογα και εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.

Οι έξι περιοχές ερευνών βρίσκονται:

  • στην Κρήτη (δύο)
  • στον Κυπαρισσιακό κόλπο (δύο)
  • στο Ιόνιο (μία)
  • και στα Ιωάννινα (μία)

Οι θαλάσσιες περιοχές βρίσκονται εντός της ΑΟΖ, ενώ στη μία χερσαία περιοχή ερευνών θα υπάρξει η μέγιστη περιβαλλοντική προστασία, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Έθεσε μάλιστα ως στόχο μέχρι το τέλος του 2023 οι έρευνες να έχουν καταλήξει στα στοιχεία για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων, καθώς δεν είναι βέβαια ακόμη γνωστό κατά πόσον όντως υπάρχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στις εν λόγω περιοχές.

Σε κάποιες από τις περιοχές αυτές και συγκεκριμένα στις παραχωρήσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης οι έρευνες έχουν ήδη προχωρήσει, όχι όμως στο βαθμό που επιβάλλεται από την ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου υπογράμμισε ότι οι έρευνες προχωρούν στο πλαίσιο μίας συνολικής πολιτικής για τη μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο και για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για ορυκτά καύσιμα, που θα εγγυηθούν από τη μία επάρκεια και από την άλλη σταθερές και καλύτερες τιμές ενέργειας για όλους.

Χαρακτήρισε λοιπόν μονόδρομο την επιτάχυνση των ερευνών και τόνισε ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν απομακρύνει τη χώρα από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. “Είναι απλά μία εναλλακτική διαδρομή για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο και μία εναλλακτική διαδρομή την οποία επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός και θα μας οδηγήσει με ασφάλεια, με χαμηλότερο κόστος, και χωρίς καθυστερήσεις, έως το 2030 στο στόχο της μείωσης των ορυκτών καυσίμων κατά 50%”, πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την προμήθεια αερίου από εναλλακτικές πηγές. Δηλαδή μέσω αγωγών, όπως ο EastMed για τον οποίο ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας συζήτησε πρόσφατα με τους ομολόγους του από Κύπρο και Ισραήλ και ο οποίος παραμένει στόχος της Αθήνας παρά τους δισταγμούς των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου άμεσα, είναι κάτι το οποίο δρομολογούμε” και πρόσθεσε ότι το τρίτο, που πρέπει η Ελλάδα να αποφασίσει είναι εάν θα αποτελεί εκτός από χώρα αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου και μία χώρα παραγωγό.

«Από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου, από πλευράς Υπουργείου, δεσμευόμαστε ότι θα αναβαθμίσουμε όλα τα σχετικά έργα σε έργα εθνικής σημασίας προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις. Και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρεία, η οποία συντονίζει και αδειοδοτεί όλη αυτή την διαδικασία, ώστε -εφόσον χρειαστεί- και αυτή να συνδράμει σε προσπάθειες εξερεύνησης», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τρεις ενέργειες για να ξεκινησουν άμεσα οι έρευνες

Στις τρεις ενέργειες στις οποίες θα προβεί άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας.

«Για να υπηρετήσουμε τον νέο εθνικό στόχο, έτσι όπως τον περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κάνουμε τρία πράγματα: Πρώτον, θα ζητήσουμε μία νέα task force η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών για την ανεύρεση πιθανών εκμεταλλεύσεων κοιτασμάτων αέριων υδρογονανθράκων. Δεύτερον, θα προχωρήσουμε σε απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για να γίνει σύντμηση στους χρόνους και να διευκολύνουμε τις έρευνες. Και τρίτον, θα σταλεί μία επιστολή στους παραχωρησιούχους από τη ΕΔΕΥ, που θα τους ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησής μας και τη νέα στρατηγική για επιτάχυνση της έρευνας και θα ζητάει να καταθέσουν τις προθέσεις τους άμεσα».

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί τα κομμάτια ενός δύσκολου παζλ αρχίζουν να ενώνονται. Από όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της ΕΔΕΥ, το καλοκαίρι του 2020, εργαστήκαμε σιωπηλά και συστηματικά με την πεποίθηση ότι αυτά τα οποία συζητάμε σήμερα μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά και μπορούμε να επιτύχουμε. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σήμερα μας γεμίζει με ευθύνη και την υποχρέωση να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας για να μπορέσουμε να παραδώσουμε αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος.

«Η βούληση η οποία δηλώνεται σήμερα και η στρατηγική να εκμεταλλευτούμε τους υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο το οποίο πιθανόν να υπάρχει στην Ελλάδα, μόνο σωστή μπορεί να είναι και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τη στρατηγική όσον αφορά το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής μετάβασης, ανέφερε Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι πρόσφατα ολοκληρώσαμε τις σεισμικές δισδιάστατες έρευνες σε δύο περιοχές στο Ιόνιο -στο Ιόνιο και στον Κυπαρισσιακό- με απόλυτη επιτυχία και με το υψηλότερο επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια διαδικασία», προσέθεσε ο κ. Σιάμισιης.

Η πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 22 χρόνια

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωράμε στην πρώτη γεώτρηση η οποία θα γίνει στην Ελλάδα μετά από 22 χρόνια. Στη γεώτρηση στην περιοχή της Ηπείρου, σε μια περιοχή η οποία -όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός- είναι μακριά από τις ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας.

«Και θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες μπορεί να ανησυχούν, οι οποίες μπορεί να φοβούνται, να δουν το παράδειγμα του Πρίνου, όπου 41 χρόνια τώρα παράγεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση της περιοχής, με απόλυτη αρμονία με την τοπική τουριστική βιομηχανία, την αλιεία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες», συμπλήρωσε.

Στη σύσκεψη έλαβε επίσης μέρος η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα