Μητσοτάκης – Ερντογάν: Κρίσιμη συνάντηση στο Βίλνιους – Δείτε φωτογραφίες

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Κρίσιμη συνάντηση στο Βίλνιους – Δείτε φωτογραφίες
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους Dimitris Papamitsos

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου του NATO. Η ατζέντα της συζήτησης.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου βρίσκονται για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την επανεκλογή τους στις χώρες τους και ενάμιση χρόνο από την τελευταία τους, στον απόηχο του deal Τουρκίας- ΗΠΑ- ΕΕ για τα F16 και την ένταξη της Σουηδίας του ΝΑΤΟ.

Παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ.Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα, και ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής προεδρίας. Τσαγατάι Κιλίτς.

Δείτε καρέ από τη συνάντηση:

Dimitris Papamitsos

Dimitris Papamitsos

Dimitris Papamitsos

Ξεχωριστές συναντήσεις έχουν, Γεραπετρίτης- Φιντάν, αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας με το νέο Τούρκο ομόλογο του, Γιασάρ Γκιουλέρ. Ο κ. Δένδιας μάλιστα ανακοίνωσε ότι: “Υπογραμμίσαμε τη σημασία θετικού κλίματος, διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων για τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας βάσει Διεθνούς Δικαίου και Αρχής καλής γειτονίας. Συμφωνήθηκε η επικοινωνία δύο πλευρών για την διευθέτηση συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).”

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν σχετικά με τη συνάντηση του κ.Δένδια με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας:

“Η συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Yaşar Güler, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, έγινε μέσα σε καλό κλίμα.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να υπάρξει επικοινωνία των δύο πλευρών προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ν. Δένδιας και Υ. Güler, συμφώνησαν επίσης να υπάρχει η δυνατότητας άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, εφόσον χρειαστεί, ενώ εξετάσθηκε και η δυνατότητα πραγματοποίησης εκατέρωθεν επισκέψεων.”

Σημειωτέον ότι στις 12:30 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, επομένως η συνάντηση με Ερντογάν δεν θα τραβήξει χρονικά.

Στις 15:00 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Ο οδικός χάρτης του Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ελπίδα πως στη συνάντηση με Ερντογάν οι δύο χώρες μπορούν να χαράξουν έναν οδικό χάρτη, “ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος.”

Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτός ο οδικός χάρτης;

  • Πρώτα από όλα, τα θέματα της λεγόμενης “θετικής ατζέντας”, δηλαδή συναντήσεις υπουργών για συνεργασία στο εμπόριο, την οικονομία, την ενέργεια και κυρίως το μεταναστευτικό.
  • Δεύτερον, να ξεκινήσει ο 65ος γύρος των διερευνητικών επαφών, που είχαν διακοπεί το 2022.
  • Τρίτον, να ξεπαγώσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
  • Τέταρτον, εφόσον και όταν παγιωθεί κλίμα εμπιστοσύνης, να ξεκινήσουν συζητήσεις και για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα