Μητσοτάκης: Προειδοποιεί με διακοπή πρωταθλήματος και καλεί UEFA και FIFA

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

“Διαιτητή” μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ βάζει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης UEFA και FIFA, προειδοποιώντας με grexit στο ποδόσφαιρο και διακοπή του πρωταθλήματος. Την επόμενη εβδομάδα τεχνικά κλιμάκια στην έδρα της UEFA μαζί με FIFA και στη συνέχεια ο Ινφαντίνιο στην Αθήνα

Σε μία ύστατη προσπάθεια συνεννόησης και κοινών αποφάσεων με την ευθύνη και της FIFA και της UEFA κάλεσε τους υπεύθυνους των ομάδων του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη Βουλή για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο μετά την τροπολογία για ΠΑΟΚ και Ξάνθη και εξαγγέλοντας ουσιαστικά ένα ποδοσφαιρικό "μνημόνιο".

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μεταβεί ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο στην έδρα της UEFA με συμμετοχή και της FIFA και εν συνέχεια θα έρθει ο πρόεδρος της FIFA Τζιοβάνι Ινφαντίνιο στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο κλιμάκιο αυτό δε θα μετέχει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από πολλά έσοδα τους, ενώ αν και δεν ανακοίνωσε τώρα διακοπή του πρωταθλήματος, απείλησε πως θα προχωρήσει ακόμη και σε αυτή την κίνηση.

“Στην περίπτωση που το άρρωστο αυτό κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε να διακόψουμε αμέσως τη Superleague, γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό το πρωτάθλημα που έχουμε σήμερα” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αποτανθεί στην ηγεσία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στην FIFA και στην UEFA και οι πρόεδροι και των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί με την κυβέρνηση ένα μνημόνιο επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τόνισε ότι εάν οι ίδιοι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης, με ξεκάθαρη χρονική διορία, θα αναγκαστούν οι ίδιοι με δική τους ευθύνη να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους και θα αναλάβουν οι ίδιοι ενώπιον των φιλάθλων και των οπαδών το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες.

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έρθει να “χτίσει” πάνω σε μία σειρά από μέτρα που κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, όπως ο θεσμός των ξένων διαιτητών το var, τα οποία παρά τα προβλήματα τους είναι εργαλεία τα οποία η ΝΔ είχε στηρίξει στην αντιπολίτευση καθώς κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αποδεικνύεται όμως δυστυχώς ότι δεν ήταν αρκετά, όπως είπε.

"Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου” τόνισει ο πρωθυπουργος, ο οποίος είπε ότι ασχολείται και με το ποδόσφαιρο αλλά εκτίμησε ότι δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας.

"Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μίζερη επικαιρότητα. Δυστυχώς την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της στην οικονομία, πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα. Μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα. Διχάζοντας του πολίτες ακόμα και με όρους γεωγραφίας. Αυτά δεν είναι καινούργια. 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει", είπε και απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε όσον αφορά στην επίμαχη τροπολογία:

"Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη διάταξη; Δεν μιλάμε για μία αθλητική διευθέτηση αλλά για μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Για την υπόθεση θα επιληφθεί τελικά η αθλητική δικαιοσύνη. Έκρινα εγώ ότι μία ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική. Φρόντισα να απομακρύνω ευρωβουλευτή μας που δεν συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος του λαού αλλά ως οπαδός".

Ανέλαβε έτσι προσωπικά την ευθύνη για την τροπολογία για ΠΑΟΚ- Ξάνθη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση λειτούργησε με κριτήρια πολιτικά, όχι οπαδικά, φέρνοντας την τροπολογία για ΠΑΟΚ- Ξάνθη και “αποκρούοντας άθλιες διχαστικές κραυγές όπως ότι η χώρα θα κοπεί στα δύο, θα χυθεί αίμα, οι Έλληνες θα μοιραστούν σε βορειους και νότιους”. Χρησιμοποίησε μάλιστα τον “περίφημο” ορο του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι η κατάσταση αυτή “ επαναφέρει στο μυαλό όλων όρους όπως νταβατζήδες και διαπλοκή” και κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι σιωπά, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι επέλεξαν την αποχή. Σχολίασε δε ότι “ίσως για αυτό η μετριοπαθής προσέγγιση της κυβέρνησης να συγκεντρώνει τα πυρά και από τις δύο πλευρές, γιατί μάλλον ήταν η μόνη αναγκαία και επιβεβλημένη”. Αλλά πρόσθεσε ότι “φαίνεται όμως ότι μερικοί παρεξήγησαν την πρόθεσή μας και μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία”.

Ο κ.Μητσοτάκης συνέχισε αφήνοντας αιχμές: “Κάποιοι επιμένουν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οπαδικούς στρατούς, απειλώντας ακόμη και βουλευτές, να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα, δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με διχαστικά συνθήματα”.

Επικαλέστηκε δε ότι είναι γνωστή και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως της πολιτείας για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου και τόνισε:

“Προσωπικά θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδηση μου με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον. Για αυτό και σήμερα προειδοποιώ ξανά όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα, να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν τρόπο να προστατεύσουν την κοινωνία και θα απαντήσουν κατάλληλα. Ο αθλητισμός είναι υγεία, επικοινωνία, διασκέδαση. Υπάρχει για να ενώνει όχι για να χωρίζει τους ανθρώπους. Το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό, αλλά οι μειωμένοι φόροι, οι καλές δουλειές, τα νοσοκομεία, τα σχολεία είναι πιο σημαντικά από το ποδόσφαιρο”.

Στη δευτερολογία του απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε: “Θα μιλήσω και εγώ με ονόματα. Εξ όσων θυμάμαι ο κ.Μαρινάκης είναι αυτός, ο οποίος σας έκανε διθυραμβικά εξώφυλλα στις εφημερίδες, μέχρι που δεν τα βρήκατε κάπου, δεν ξέρω πού, αλλά αυτός σας στήριξε με κόκκινα εξώφυλλα. Ως προς τον κ.Σαββίδη με τον οποίο πηγαίνατε αγκαλιά στη Θεσσαλονίκη, αν θυμάμαι καλά αυτός ήταν που είχε πει ότι ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Αφήστε τα λοιπόν αυτά στην άκρη κ.Τσίπρα, εσείς τους είχατε πάρει αγκαλιά και τους δύο, μέχρι που κάπου τσακωθήκατε”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης, Ποδόσφαιρο, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός
SHARE:

24Media Network