Μητσοτάκης: Η διασκέδαση πιθανόν να μη λειτουργήσει μέχρι το Πάσχα

Μητσοτάκης: Η διασκέδαση πιθανόν να μη λειτουργήσει μέχρι το Πάσχα
Dimitris Papamitsos

"Υποβάλλομαι σε rapid test κάθε δεύτερη μέρα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

“Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την ταχύτητα πτώσης των κρουσμάτων”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στην επέκταση των περιοριστικών μέτρων.

“Τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο γρήγορα περιμέναμε και γι’ αυτό πάμε πιο πίσω το άνοιγμα. Δυστυχώς τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με την ένταση και τη συνέπεια με την οποία έπρεπε να ακολουθήσουμε όλοι. Συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ερωτηθείς σχετικά στο περιστατικό της Πάρνηθας, λέγοντας πως ήταν λάθος του το γεγονός ότι δέχτηκε να φωτογραφηθεί χωρίς μάσκα και όχι ότι έκανε ποδήλατο ενώ ανέφερε ότι ενοχλήθηκε, γιατί διογκώθηκε, όπως χαρακτηριστικά είπε, μια στιγμή “ανεμελιάς ή αβλεψίας”.

“Εγώ βάζω τον πήχη προσδοκιών πιο ψηλά. Κάνω αυτοκριτική. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Μου έδωσε και εμένα τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών. Ενοχλήθηκα που μια στιγμή ανεμελιάς διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό” συμπλήρωσε.

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του υποβάλλονται κάθε δεύτερη ημέρα σε rapid test για τον κορονοϊό, ενώ έλεγχο υφίστανται και όσοι επισκέπτονται το Μέγαρο Μαξίμου.

Για τα επιδημιολογικά στοιχεία

“Έχω πει ότι μπορεί να έκλεινα τη Θεσσαλονίκη ή την Β. Ελλάδα νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχε τότε τέτοια εισήγηση” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διαβεβαίωσε επίσης ότι “παρακολουθούμε με μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα” και επισήμανε ότι ενοχλείται από τη συζήτηση για δήθεν διπλά βιβλία.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται όχι τόσο στις πόλεις, αλλά στην περιφέρεια, στα χωριά, όπου ίσως η αστυνόμευση είναι πιο χαλαρή, και απηύθυνε έκκληση “να αποφύγουμε τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, να περάσουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας”.

Στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας του παρουσιάζει όλα τα δεδομένα και υπογράμμισε: “Είναι ψέματα ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα και με βάση αυτά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας.

Παρακολουθούμε πώς κινείται ο κόσμος στην επικράτεια. Όλα τα δεδομένα διοχετεύονται σε σύστημα ανάλυσης. Τα ίδια δεδομένα βλέπουμε όλοι.

Είναι λάθος να εστιάζουμε την αντιπαράθεση πάνω σε αυτή τη διάσταση του προβλήματος, διότι αν δεν πιστεύουμε στα δεδομένα δεν μπορούμε να καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις. Έχουμε κάνει το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Έχω κι εγώ εντοπίσει πτυχές που ενδεχομένως εκ των υστέρων, με τη γνώση του χρόνου θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει”.

Εμβολιασμός τον Ιανουάριο, ανοσία τον Φεβρουάριο

“Θα είμαστε έτοιμοι για τον εμβολιασμό”, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε τον εμβολιασμό πολύ σύνθετη άσκηση και κάλεσε όλες και όλους να συστρατευτούν. Ο εμβολιασμός θα αρχίσει τον Ιανουάριο, ανέφερε και επισήμανε ότι οι πρώτες δόσεις διπλές. “Ανοσία δεν πρόκειται να αρχίζουμε να αποκτάμε πριν από το Φεβρουάριο” προσέθεσε και χαρακτήρισε σημαντικό η αισιοδοξία να μην μας οδηγήσει και πάλι σε εφησυχασμό.

Σημείωσε ότι “δεν έχουμε ξαναδεί παγκόσμιο εμβολιασμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και διατύπωσε τον προβληματισμό του όταν ακούει επιστήμονες να λένε ότι δεν είναι η λύση το εμβόλιο. Βεβαίως δεν είναι η μόνη λύση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλο εργαλείο”.

Εν συνεχεία, είπε ότι συνωμοσιολόγοι υπάρχουν παντού και ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα προϋπήρχε και προσέθεσε: “Είμαστε μάλλον σε καλύτερη κατάσταση από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι είναι και πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν και θα είναι οι πρώτοι μαζί με υγειονομικούς μας.

Υπάρχουν αυτοί που δικαιολογημένα μπορεί να φοβούνται και θα ήθελαν να το κάνουν άλλοι πρώτοι. Αυτούς θα τους πείσουμε.

Υπάρχουν και άλλοι. Έχουμε το νομικό πλαίσιο και τη βούληση να μην επιτρέψουμε τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Πιστεύω στη δήλωση της πειθούς και όχι στην επιβολή κυρώσεων. Ετοιμάζουμε συνολική εκστρατεία. Συνολική συστράτευση της κοινωνίας. Δεν θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια παρά μόνο αν πετύχουμε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα