Μητσοτάκης: Κάλυψη σε Χαρδαλιά και αμφισημία για Χρυσοχοΐδη – “Το επιτελικό κράτος συντονίζει, δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα”

Μητσοτάκης: Κάλυψη σε Χαρδαλιά και αμφισημία για Χρυσοχοΐδη – “Το επιτελικό κράτος συντονίζει, δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα”
Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη Eurokinissi

"Στην ερώτηση πού είναι τα εναέρια μέσα, η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά" είπε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας μάλιστα πως "έχουμε τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά".

Πλήρη κάλυψη στον Νίκο Χαρδαλιά και στην τοποθέτησή του σχετικά με το ζήτημα των εναέριων μέσων, όπου μάλιστα είχε δηλώσει πως “η παραίτησή μου βρίσκεται στο συρτάρι του Πρωθυπουργού”, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις φωτιές, κατόπιν σχετικής ερώτησης.

Ο πρωθυπουργός, μετέφερε ουσιαστικά παρόμοια απάντηση με αυτή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας πως “τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι ήταν περισσότερα, αλλά το πώς λειτούργησαν μαζί με όλα τα μέσα που ήρθαν από τις χώρες που μας έστειλαν βοήθεια. Είχαμε περισσότερα από κάθε άλλη φορά όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς”.

Εν συνεχεία, πρόσθεσε: “Όλα αυτά τα μέσα δεν πετάνε ταυτόχρονα. Τα μισά πετάνε και τα άλλα περιμένουν για να μην υπάρχει διακοπή στη διαδικασία. Από εκεί και πέρα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν σίγουρα πολύ αποτελεσματικά και βάσει του σχεδίου που έχουμε εκπονήσει πριν την πυρκαγιά, προβλέπεται περαιτέρω ενίσχυση με καναντέρ, ελικόπτερα και αεροσκάφη τράκτορες και με ιδιωτικά ελικόπτερα. Στην ερώτηση “που είναι τα εναέρια”, η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Σημασία έχει να δούμε το αν μπορεί να επιχειρήσει το εναέριο μέσο. Δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία”.

Υπενθυμίζεται πως, σχετικά με τα εναέρια μέσα, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε δηλώσει: “Έχουμε 73 μέσα αλλά δεν πετάνε όλα την ίδια ώρα, τα 67 είναι πυρόσβεσης , τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις”. Από τα 60 πυροσβεστικά αεροσκάφη που μένουν, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις για να αντιμετωπιστούν τα τοπικά προβλήματα. Ακόμα κι αν φέρναμε αεαροσκάφη από ακριτικά σημεία θα έκαναν πολύ ώρα να προσεγγίσουν τη φωτιά και να πραγματοποιήσουν ρίψη. Τα 40 που απομένουν δεν πετάνε όλα μαζί. Τα μισά πετάνε και τα άλλα μισά ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Το τεράστιο πέπλο καπνού δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Κανένα πτητικό μέσο δεν μπορούσε να περάσει χθες στην Εύβοια. Άνοιγαν διόδοι και περνούσαν μέσα από αυτές ελικόπτερα. Είναι επικίνδυνο να πετάνε πιλότοι στα τυφλά. Για να πετάξουν τα εναέρια, πρέπει να τηρούνται και οι 3 παρακάτω προυποθέσεις: Τρόπος προσέγγισης, τόπος προσέγγισης και τρόπος διαφυγής του ελικοπτέρου”.

Άδειασμα σε Χρυσοχοΐδη, ανασκεύασε στη συνέχεια

Από την άλλη, με μία λιτή και περιεκτική ατάκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης “άδειασε” τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος με χθεσινή του επίσημη δήλωση, απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: “Προς ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχαία Ολυμπία την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι. Πάρνηθα από κάτω χαμηλά έως το Πυροφυλάκιο στο Κατσιμίδι, όλες αυτές τις μέρες και νύχτες. Και στο ενδιάμεσο στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Και πυροσβέστης και επιτελικός. Συνεχώς παρών”.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξή του δήλωσε: “Το επιτελικό κράτος συντονίζει, δε σβήνει φωτιές με τη μάνικα”.

Στη συνέχεια πάντως, μετά από σχετική ερώτηση που δέχτηκε, ανασκεύασε, λέγοντας: “Ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει. Είναι να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις. Να τις ενθαρρύνει, όχι κατ’ ανάγκη να τις κατευθύνει. Αυτή δεν είναι δουλειά του υπουργού, αλλά των προϊσταμένων της πυροσβεστικής. Αυτό έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αυτό έκανε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό κάναμε όλοι. Άρα το τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας, είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο, παρά κάποιον που είναι εξαφανισμένος”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα