Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: Κυπριακό και Αν. Μεσόγειος στο επίκεντρο

Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: Κυπριακό και Αν. Μεσόγειος στο επίκεντρο
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.

«Είναι άριστη η συνεργασία των κυβερνήσεων μας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ. Συζητήσαμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επισκέπτεται την Ελλάδα στα πλαίσια των εορτασμών για την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

«Επιμείναμε στην ανάγκη να συμμετέχει και η ΕΕ, να μετατραπεί σε 5 συν ένα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «συνολικά η Ένωση οφείλει να επιμείνει στην αξιόπιστη εφαρμογή της πολιτικής της διττής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία. Χαιρετίσαμε την έκθεση Μπορέλ, επισημάναμε την ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως: «Στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία. Το γεγονός αυτό δεν είναι ασήμαντο, απομένει να δούμε έαν θα έχει διάρκεια. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποδείξει εάν είναι ειλικρινής προσέγγιση ή παραπλανητικός ελιγμός. Αν θα ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου ή εάν ακολουθήσει την παραβατικότητα. Αυτή η επιλογή θα έχει συνέπειες».

«Οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου της ΕΕ» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Κοινή μας είναι η θέση για την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων».

Αναστασιάδης: Θέλουμε βιώσιμη και λειτουργική λύση

Είναι πραγματικά ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι στην ελληνική πρωτεύουσα μετά την τιμητική πρόσκληση να συνεορτάσουμε μαζί και να τιμήσουμε τον ελληνικό λαό, 200 χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μίλησε για «έναν αγώνα από τον οποίο η Κύπρος δεν απείχε, συμμετείχε ενεργά, υπέστη θυσίες αλλά και από τον οποίο εμπνέεται προκειμένου να απαλλαγεί 46 χρόνια μετά από τον ίδιο ζυγό. Όχι μόνο για τον Ελληνισμό της Κύπρου αλλά και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

«Αυτό που επιδιώκουμε κι έχουμε διαπιστώσει μαζί είναι πως μια δίκαιη και βιώσιμη αλλά ιδιαίτερα λειτουργική λύση του Κυπριακού θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού είτε για Ελληνοκύπριους είτε για Τουρκοκύπριους. Εξάλλου είναι καλά γνωστό πως για αιώνες ζήσαμε μαζί ειρηνικά, συνδημιουργήσαμε και δυστυχώς τα όσα επισυνέβησαν έχουν δημιουργήσει μια άλλη κατάσταση πραγμάτων που δεν αφορά τόσο τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά της συγκεκριμένης δύναμης, δηλαδή της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε απόλυτα δημιουργική τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και όπως είπε: «δύο ήσαν τα θέματα: η άτυπη διάσκεψη που θα γίνει στη Γενεύη 27-29 Απριλίου και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να συντονιστούμε και από κοινού να αναλάβουμε δράσεις». Τόνισε πως στόχος είναι από τη μια να διασφαλιστεί η επιτυχία της διάσκεψης κάτι που θα σήμαινε τη δημιουργία των απαραιτήτων προϋποθέσεων έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον γγ να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο για την Κύπρο που θα μας οδηγούσε σε μια λύση όπως ακριβώς περιγράφεται είτε στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών (με παρουσία του γγ στις 25ν Νοέμβρη του 2019 στο Βερολίνο), μια θέση που συμπίπτει και με τις δικές μας διαχρονικές θέσεις αλλά και που δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για μετεξέλιξη της κυπριακής δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό για να είναι και βιώσιμο κράτος, το οποίο την ίδια ώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της ΕΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε τη σύμπτωση θέσεων όσον αφορά τη διαχείριση θεμάτων που είναι στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είπε «αυτό που από κοινού συμφωνήσαμε είναι πως όποια απόφαση ή ανακοινωθέν θα πρέπει να είναι απόλυτα συνεπές με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν και του ύπατου εκπροσώπου του κ. Μπορέλ».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί η συναίνεση που «θα επιτρέψει χωρίς να παραγνωρίζουμε την ανάγκη καλών σχέσεων με την Τουρκία, θα επιτρέψει τον προβληματισμό στην τουρκική πρωτεύουσα πως επιτέλους αν θέλουν να συμβαδίζουν και να πλησιάσουν την Ευρώπη θα πρέπει και να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν με αρχές και αξίες αλλά και προϋποθέσεις που η ΕΕ θέτει, προκειμένου να επιτευχθεί εξομάλυνση σχέσεων που θα επιτρέπει την επικράτηση της ειρήνης στη Μεσόγειο».

Κλείνοντας εξέφρασε τη χαρά και τις ευχαριστίες του στον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και την ικανοποίησή του για τη σταθερή στήριξη από την ελληνική πλευρά για να επικρατήσει, όπως και οι δύο χώρες πρεσβεύουν η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα