Μητσοτάκης: Με αυτά τα μέτρα θα πάμε και τα Χριστούγεννα

Μητσοτάκης: Με αυτά τα μέτρα θα πάμε και τα Χριστούγεννα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου © Dimitris Papamitsos

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την ΠτΔ για τα νέα μέτρα, μην κρύβοντας την ενόχληση του για το αλαλούμ με δηλώσεις υπουργών. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει σκληρός διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Για τα πρόσθετα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, που ανακοίνωσε χθες, ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι αυτή την πολιτική “θα ακολουθήσουμε από δω και στο εξής, τουλάχιστον μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων”. Και χαρακτήρισε “πολύ σημαντικό να εκπέμπεται ένας ενιαίος λόγος και ένα ενιαίο μήνυμα από πλευράς κυβέρνησης, καθώς οι πολίτες είναι δικαιολογημένα ανήσυχοι.” Με τον τρόπο αυτό εμμέσως πλην σαφώς άδειασε και κάρφωσε τους υπουργούς, που είχαν δημιουργήσει σύγχυση με αντικρουόμενες δηλώσεις για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το κεντρικό μήνυμα των μέτρων είναι ότι οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν περισσότερο και άρα πρέπει όσοι δεν έχουν πειστεί να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου και όσοι έχουν κάνει τις δύο πρώτες δόσεις να ενθαρρυνθούν να κάνουν και την αναμνηστική 3η δόση.

“Γι’ αυτό και προσδιορίσαμε ότι στο επτάμηνο θα λήγει ουσιαστικά το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, αν και θεωρώ ότι όσοι έχουν κάνει την 1η και τη 2η δόση, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη ενθάρρυνση για να κάνουν την 3η δόση. Ταυτόχρονα, επιβάλλαμε κάποιους πρόσθετους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, ενθαρρύνοντάς τους να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν”, σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου ότι τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκε το ενδιαφέρον και για 1η δόση αλλά και για αναμνηστική δόση, αυτό έγινε ακόμη πιο έντονο μετά τις χθεσινές εξαγγελίες. “Πιστεύω ότι θα κάνουμε σημαντικά βήματα προόδου τις επόμενες εβδομάδες να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το τείχος ανοσίας”, προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για υποστήριξη του ΕΣΥ, αναφερόμενος στην επίταξη υπηρεσιών όπου αυτό είναι απαραίτητο, σε πρώτη φάση στη Βόρειο Ελλάδα, καθώς και στην απόλυτη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε ότι ουσιαστικά δημιουργείται ένα ενιαίο εθνικό σύστημα υγείας το οποίο συμπεριλαμβάνει και δημόσιες και στρατιωτικές και ιδιωτικές δομές και εκτίμησε ότι “θα το ξεπεράσουμε αυτό το κύμα.”

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε εκ νέου έκκληση “να μην έχουμε αχρείαστους θανάτους”, διότι όπως παραδέχθηκε “δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι στα ποσοστά εμβολιασμού που βρίσκονται κάποιες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά μπορούμε να είμαστε πολύ καλύτεροι.” Και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να επιμένει στη στήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου © Dimitris Papamitsos

Σακελλαροπούλου: Έχουν στερέψει πια οι λέξεις

Η κ. Σακελλαροπούλου σχολίασε για τον εμβολιασμό: “Ειλικρινά σκεφτόμουν αυτές τις μέρες ότι πια έχουν στερέψει οι λέξεις. Τι άλλο έχει να πει κανείς. Ήρθε ένα δώρο πραγματικά σ’ αυτή την τόσο δυστοπική κατάσταση που βιώνουμε και σαν να το αποκρούουμε. Και απορούσα και σκέφτομαι πώς άνθρωποι, με όποια επιρροή ασκούν στους γύρω τους, τους αποτρέπουν, τους απαγορεύουν, δεν τους προτρέπουν να εμβολιαστούν, πώς συμβιώνουν μετά με αυτό. Όταν τους οδηγούν πολλές φορές στην ουσία σε κίνδυνο ζωής, πολλές φορές και σε θάνατο. Κάποιοι είναι υπαίτιοι για όλα αυτά που γίνονται.”

Και απηύθυνε και εκείνη έκκληση σε όλους “χωρίς να κλείνουμε το μάτι σε ενδεχόμενα άλλα πολιτικά οφέλη ή δισταγμούς” να στηρίξουν τον εμβολιασμό.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες, σχεδόν 400.000 συμπολίτες μας, έκαναν το βήμα να κλείσουν ραντεβού πρώτης δόσης. “Και το έκαναν τώρα. Δεν το έκαναν πριν από κάποιους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια”, εκτίμησε.

Υποστήριξε ότι αντίθετα και ο καχύποπτος και ο επιφυλακτικός, και αυτός ο οποίος μπορεί να επηρεάζεται από κάποιους “τσαρλατάνους”, μπορούν να πειστούν από ένα πλέγμα επιχειρημάτων από τη μία, και μιας πιο δύσκολης πραγματικότητας, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εφόσον επιλέξουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι.

“Άρα δεν υπάρχει ουσιαστικά ένας σκληρός διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Και οι ανεμβολίαστοι, πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα, ένα μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον, όχι όλους, ένα μεγάλο ποσοστό, να τους πείσουμε να κάνουν αυτό το βήμα”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η μάχη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έθεσε μετ΄ επιτάσεως το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε ότι η επιστροφή των γλυπτών από το ΄84-΄86 που το έθεσε η Μελίνα Μερκούρη, είναι πάντα ένα εθνικό αίτημα. Αναφέρθηκε στην απόφαση της UNESCO, η οποία παίρνει θέση σαφή ότι η Ελλάδα έχει δίκαιο να διεκδικεί την επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα.

“Θυμόμαστε όλοι τη Μελίνα που έχει πει ότι «και αν έχω πεθάνει, θα αναστηθώ για τα δω να γυρίζουν». Νομίζω ότι δεν θα μας άφηνε η ίδια να εγκαταλείψουμε αυτόν τον αγώνα. Είναι δύσκολος αγώνας, είναι όλο αυτό το μπλέξιμο το δήθεν νομικό, αν είναι ζήτημα της Κυβέρνησης ή των Μουσείων, νομίζω όμως ότι σιγά σιγά ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, δεν είναι απλό το θέμα” είπε.

Αναφέρθηκε επίσης σε μία ακόμη φράση της Μελίνας πως «τα μάρμαρα θα γυρίσουν και θα ‘ναι μέρα-μεσημέρι» και πρόσθεσε: “Εύχομαι αυτό το μεσημέρι να είμαστε κάποιοι να το δούμε αυτό, αλλά εν πάση περιπτώσει και για τις επόμενες γενιές αξίζει κανείς να μάχεται, νομίζω.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα