Μητσοτάκης: Με κυβέρνηση ΝΔ η Ελλάδα θα πάψει να είναι πρόβλημα για την Ευρώπη

Μητσοτάκης: Με κυβέρνηση ΝΔ η Ελλάδα θα πάψει να είναι πρόβλημα για την Ευρώπη
MOTIONTEAM

Αναγκαία η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα για να μπει τέλος στη λιτότητα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνέλευση της ΚΟ του ΕΛΚ στο Στρασβούργο, κάνοντας λόγο για ευθύνες των πιστωτών που αποδέχτηκαν την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης από το ΣΥΡΙΖΑ

Έτοιμος να αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου το 2018, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέροντας στο δημόσιο λόγο του στο εξωτερικό το αίτημά του για πολιτική αλλαγή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην συνέλευση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Στρασβούργο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε διάκριση ανάμεσα στη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις και επέρριψε ευθύνες στους πιστωτές ότι αποδέχτηκαν, όπως είπε, την υπερφορόληση της μεσαίας τάξης από το ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «παρατράβηξε η λιτότητα» στην Ελλάδα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια συνειδητή επιλογή να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη της Ελλάδας και να προσθέσει ένα αχρείαστο βάρος στην πραγματική οικονομία προκειμένου να αφήσει άθικτο το Δημόσιο τομέα. Αυτή ήταν μια καταστροφική επιλογή, που δέχθηκαν δυστυχώς και οι πιστωτές μας, χωρίς να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή  στην πραγματική οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον των Ευρωπαίων ομοϊδεατών τόνισε ακόμη ότι «πιστεύω βαθιά ότι η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπει ένα οριστικό τέλος στον κύκλο της λιτότητας και να αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην Ευρώπη» και υποστήριξε ότι το σχέδιο της ΝΔ αντιμετωπίζει το «λαϊκισμό» αλλά και την κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών.

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις σημειώνοντας ότι η προώθησή τους κατά τα χρόνια των μνημονίων συνδέθηκαν στη συνείδηση του κόσμου με περικοπές και υποστήριξε ότι «η λιτότητα έχει παρατραβήξει στην Ελλάδα και η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μου είναι να αποκαταστήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και μια λειτουργική δημόσια διοίκηση. Αυτός είναι ο στόχος μου. Να αναλάβω την πλήρη ιδιοκτησία μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που θα εφαρμοστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έφερε στην εξουσία μία κυβέρνηση λαϊκιστών. Παρ’ όλα αυτά το  εκκρεμές μετατοπίζεται πλέον προς την αντίθετη κατεύθυνση» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σ’ αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι στόχος της ΝΔ είναι «κάτω από την ηγεσία μας, η Ελλάδα θα πάψει να είναι το σύμβολο των προβλημάτων της Ευρώπης. Είμαστε δεσμευμένοι να αναλάβουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης με κοινό σχέδιο ευρωπαϊκής προστασίας των καταθέσεων, επανέλαβε την άποψη να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ο ESM, εκφράστηκε θετικά για την πρόταση Γιούνκερ για ένα Μόνιμο Μηχανισμό Ασφάλειας λέγοντας ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστροφα. Η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να είναι ευθύνη της Ευρώπης. Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή πολιτική ασύλου για να αποφύγει τις αγορές ασύλου. Χρειάζεται πιο αποδοτικές πολιτικές επαναπατρισμού. Επίσης, χρειάζεται να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης. Και φοβάμαι ότι σε αυτό το μέτωπο, τα εθνικά συμφέροντα σε συγκεκριμένη κράτη – μέλη έχουν συγκρουστεί με τα κοινά μας συμφέροντα ως Ένωση» προσθέτοντας ακόμη ότι «αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι το γεγονός ότι τα νησιά μας μετατρέπονται σε μόνιμους καταυλισμούς προσφύγων με τους αριθμούς των μεταναστών και των προσφύγων να ξεπερνούν κατά πολύ τη χωρητικότητά τους».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία
SHARE: