Μητσοτάκης σε Ρέγκλινγκ: Οι μεταρρυθμίσεις θα ανοίξουν δημοσιονομικό χώρο

Μητσοτάκης σε Ρέγκλινγκ: Οι μεταρρυθμίσεις θα ανοίξουν δημοσιονομικό χώρο
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, με τον Γενικό Διευθυντή του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ Eurokinissi

Με τον επικεφαλής του ESM συναντήθηκε επί μία σχεδόν ώρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους και έδωσε έμφαση στην ταχεία υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ συναντήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε το μήνυμα πως οι μεταρρυθμίσεις θα ανοίξουν δημοσιονομικό χώρο, καθώς και ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους.

Μήνυμα που αποτελεί και την απάντηση στα όσα είπε ο κ.Ρέγκλινγκ νωρίτερα σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του Economist περί εξισορρόπησης των δημοσιονομικών πολιτικών, με το συνδυασμό για παράδειγμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών με μείωση του αφορολόγητου. Αυτό προφανώς είναι κάτι που δεν τίθεται ως θέμα για την κυβέρνηση, στην οποία εξέλαβαν τα λεγόμενα Ρέγκλινγκ ως σύσταση για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κάτι όμως που μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους όπως για παράδειγμα με μείωση της φοροδιαφυγής. Ο πρωθυπουργός, έχοντας και τα θετικά νέα της έκδοσης του 7ετους ομολόγου με το επιτόκιο-ρεκόρ του 1,9% “στο τσεπάκι”, παρουσίασε λοιπόν στον επικεφαλής του ESM το σχεδιασμό της κυβέρνησης με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Η συνάντηση σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού έγινε σε πολύ θετικό κλίμα. Διήρκεσε σχεδόν μία ώρα και συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας οι οποίες αποτελούν τις κεντρικές δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ρέγκλινγκ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη, τονίζοντας ότι ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και είναι πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός και ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισαν τέλος την κοινή τους βούληση για συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version