Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Διαβάζεται σε 3'
Υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη Eurokinissi

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει μία ημέρα μετά την πρόταση δυσπιστίας, με θέμα την αύξηση του κατώτατου μισθού και με το βλέμμα στις ευρωεκλογές.

Στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει μία ημέρα μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Πρόταση, η οποία απορρίφθηκε χθες, αλλά με παράπλευρη απώλεια την παραίτηση των υπουργών Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου.  Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κανονικά ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της πρότασης δυσπιστίας.

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 830 ευρώ.

“Μιλάμε για αύξηση 50 ευρώ, σε ποσό που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και επιδόματα”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός το 2019 ήταν στα 650 ευρώ, σημειώνοντας ότι επομένως η αύξηση έκτοτε είναι 27%.

Έκανε λόγο για μία απόφαση που στηρίζει το εισόδημα αλλά δεν επιβαρύνει τόσο το κόστος παραγωγής. Εκτίμησε δε ότι δεν θα οδηγήσει σε “νέες προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό”.

Επισήμανε επίσης ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα επιφέρει αύξηση σε 18 επιδόματα, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν επιπλέον 800 χιλιάδες δικαιούχοι. Έκανε επιπλέον λόγο για υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζόμενους λόγω ξεπαγώματος τριετιών.

“ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιάστηκαν με εξωθεσμικά κέντρα”

“Παρά δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι στη μάχη με την καθημερινότητα” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκίνησε την εισήγηση του με αναφορά στη χθεσινή μάχη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

“Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη διαστρέβλωση της κομματικής δημαγωγίας. Και να διαπιστώσουν την υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ενώ επικαλούνται τον πόνο των συγγενών, μεθοδεύαν κοινό χτύπημα κατά της κυβέρνησης”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Μίλησα με ειλικρίνεια, από καρδιάς. Ελπίζω να με άκουσαν”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Εκτίμησε πάντως ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται “ποιος είναι ειλικρινής από τον τρόπο που εκφέρει λόγο και όχι φθηνή προπαγάνδα”.

Ο κ. Μητσοτάκης προέβλεπε ότι “ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζονται σε τοξικότητα στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.”

Είπε μάλιστα: “Είδατε πως εργαλειοποίησαν τον πόνο. Με τι ευκολία μίλησαν ακόμη και για νοθεία. Αγκαλιάστηκαν με εξωθεσμικά κέντρα. Αμφισβητούν το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε: “Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Καθένας στο ρόλο του.”

“Στις ευρωεκλογές θα ζυγιστεί η πολιτική σταθερότητα”

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μάλιστα ότι όλα αυτά αναδεικνύουν τη διπλή πολιτική βαρύτητα των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Σημείωσε ότι πρώτον κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου θα δοθούν σημαντικές μάχης για μεταναστευτικό, άμυνα, αγροτικό.

“Ενώ στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί και η πολιτική σταθερότητα και η συνέχεια μίας πορείας, που παρά τις δυσκολίες μας οδηγεί μπροστά”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που ξεκινά σε μία εβδομάδα, την Παρασκευή 5 Απριλίου. Ενώ κλείνοντας σχολίασε ότι “θα έχουμε αρκετούς φίλους μαζί και αρκετούς εχθρούς απέναντι μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα