Μητσοτάκης στο CNN: “Fake news οι κατηγορίες Ερντογάν – Προστατεύουμε τα σύνορα και σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα”

Μητσοτάκης στο CNN: “Fake news οι κατηγορίες Ερντογάν – Προστατεύουμε τα σύνορα και σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα”
Κυριάκος Μητσοτάκης

Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις κατηγορίες της Τουρκίας για παραβίαση δικαιωμάτων από την Ελλάδα και δη "από μια χώρα που εργαλειοποιεί τους μετανάστες".

Σκληρή απάντηση κατά του Τούρκου προέδρου με αφορμή τους “εξωφρενικούς” -όπως τους χαρακτήρισε- ισχυρισμούς του για το μεταναστευτικό, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNN, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε “εξωφρενικές” και “απαράδεκτες” τις καταγγελίες της Τουρκίας, σημειώνοντας για την Ελλάδα ότι “έχει προχωρήσει στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων στη θάλασσα. Μόνον σήμερα η Ελλάδα διέσωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους”.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτο να κατηγορείται η Ελλάδα για παραβίαση δικαιωμάτων, ειδικά από μια χώρα που εργαλειοποιεί τους μετανάστες.

“Έχουμε μια υποχρέωση να φυλάξουμε τα σύνορα μας, αλλά όποτε χρειάστηκε, βοηθήσαμε”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την Τουρκία για “αντιστροφή της πραγματικότητας”.

Μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων μηνών, ο πρωθυπουργός τις απέδωσε σε εσωτερικούς λόγους της γειτονικής χώρας, λέγοντας ότι η “η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, με απαράδεκτους, εξωφρενικούς ισχυρισμούς. Ενθαρρύνουμε τη συζήτηση με την Τουρκία βάσει των αρχών του διεθνούς δίκαιου με πολιτισμένο τρόπο”.

Τέλος, θέλοντας να αφήσει αιχμές ως προς τις συνέπειες των προκλητικών ενεργειών ενός ηγέτη, δήλωσε ότι αυτό “δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να αλλάξει τα σύνορα”.

Για τις κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, είπε ότι “έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας να τις συνεχίσουμε”. Σημείωσε ότι οι κυρώσεις λειτουργούν, αλλά θα πάρει χρόνο για να δούμε τις επιπτώσεις τους στη ρωσική οικονομία, αλλά θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι προστατεύουμε τους λαούς μας, τις επιχειρήσεις μας από το υψηλό κόστος ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί την ενέργεια, το κόστος της οποίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη και βλέπουμε τις επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.

“Δεν είμαι έτοιμος να σχολιάσω το 8ο πακέτο κυρώσεων γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Βρίσκεται σε τεχνικό επίπεδο πριν παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να κρατήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης είπε, επίσης, ότι θα πρέπει όλες οι χώρες να αποφασίσουν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν αντίκτυπο στην ρωσική και όχι στην ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα εκτίμησε ότι η προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποτύχει.

Για τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας ανέφερε ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση προσπαθεί να τις κρατήσει σε λογικά επίπεδα. “Έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”, συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι πρέπει να στηρίξουμε στον πόλεμο την Ουκρανία “για να σταθούμε απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα