Μητσοτάκης: Θα σπάσουμε αυγά στο ΕΣΥ- Η Όμικρον δεν είναι γριπούλα

Μητσοτάκης: Θα σπάσουμε αυγά στο ΕΣΥ- Η Όμικρον δεν είναι γριπούλα
Κυριάκος Μητσοτάκης Tatiana Bolari, POOL / SOOC

Ο πρωθυπουργός φτιάχνει το κοινωνικό προφίλ του με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μάϊου και νέο πακέτο στήριξης εστίασης και πολιτισμού λόγω κορονοϊού, ενώ προαναγγέλλει μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μάϊου και νέο πακέτο στήριξης εστίασης και πολιτισμού λόγω κορονοϊού προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον Ant1.

Προανήγγειλε επίσης μεταρρύθμιση του ΕΣΥ μετά την πανδημία και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα εκτονωθεί, αν και τόνισε ότι “δεν είναι μία γριπούλα”, ενώ απέδωσε τον αριθμό θυμάτων το 2021 στο γεγονός ότι καθυστέρησαν να εμβολιαστούν πολλοί πολίτες. Δήλωσε όμως ότι δεν θα προχωρήσει σε επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αφού η κυβέρνηση άλλωστε εκτιμά ότι έρχεται εκτόνωση.

Μάλιστα, το νέο πακέτο στήριξης εστίασης και πολιτισμού, που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες, καθώς όπως εκτίμησε ο πρωθυπουργός δεν θα χρειαστεί να παραταθούν περισσότερο τα μέτρα. Δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, έκανε λόγο για αποκλιμάκωση και επικαλέστηκε στοιχεία από άλλες χώρες που “δείχνουν ότι είναι κάτι σαν καλοκαιρινό μπουρίνι, ανεβαίνει γρήγορα και φεύγει γρήγορα”.

“Η Όμικρον δεν είναι μια γριπούλα”

Τόνισε όμως ότι “δεν είναι μία γριπούλα” και πως οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν από την Όμικρον παρότι είναι ηπιότερη από τη Δέλτα. Χαρακτήρισε πάντως θετικό ότι η Όμικρον εκτοπίζει με μεγάλη ταχύτητα τη Δέλτα, αλλά τόνισε ότι δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει νέα μετάλλαξη για αυτό και πρέπει να επεκταθεί κι άλλο ο εμβολιασμός. Υπογράμμισε επίσης την τήρηση των μέτρων όπως η μάσκα και εκτίμησε ότι ελήφθησαν μέτρα την κατάλληλη συγκυρία, για αυτό και υπάρχει αποκλιμάκωση.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι για το τελευταίο μίλι μίλησε το Φεβρουάριο του περασμένου έτους όταν είχαν έρθει τα εμβόλια, παραδέχθηκε όμως ότι “η αλήθεια είναι ότι ο ιός μας επιφύλασσε εκπλήξεις” και ότι υπήρξε μία δύσκολη χρονιά. “Νιώθουμε όλοι σαν το μύθο του Σίσυφου”, επισήμανε, αλλά ζήτησε από όλους να δουν που βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.

Παρότι παραδέχθηκε ότι ως προς τους νεκρούς το 2021 ήταν χειρότερη χρονιά από το 2020, στάθηκε στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και τόνισε ότι κρατήθηκε η οικονομία ανοιχτή, δεν έγινε lockdown, σώθηκε ο τουρισμός και υπήρξε ανάπτυξη που θα φτάσει το 7%. Υποστήριξε ότι οι νεκροί έφτασαν σε αυτό τον αριθμό γιατί δυστυχώς το φθινόπωρο όντως η Ελλάδα υπολειπόταν στον εμβολιασμό άλλων χωρών και τόνισε ότι οι περισσότεροι πολίτες που χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το ΕΣΥ αντέχει παρά την πίεση που δέχεται και χαρακτήρισε “ενδιαφέρουσα” την κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στήριξε το δημόσιο σύστημα υγείας, κάνοντας λόγο για “αντιπολιτευτική υστερία”, επιμένοντας ότι αυξήθηκαν οι ΜΕΘ και έγιναν προσλήψεις όσων ήταν διαθέσιμοι. “Δεν υπάρχει στην ελεύθερη αγορά άνθρωπος που να θέλει να βοηθήσει, πνευμονολόγος, αναισθησιολόγος, που να θέλει να προσληφθεί και να μην τον έχουμε προσλάβει”, είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι την επόμενη ημέρα πρέπει να γίνουν “τολμηρές παρεμβάσεις” στο ΕΣΥ, αναφερόμενος και πάλι στην ανεπάρκεια των περιφερειακών νοσοκομείων.

“Το να επιτάξει κανείς κρεβάτια για να είναι άδεια, έχει μεγάλο κόστος για τον πολίτη”, σχολίασε αναφερόμενος στην αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

“Θα σπάσουμε αυγά στο ΕΣΥ”

“Δεν θα καταρρεύσει το ΕΣΥ, για αυτό είμαι βέβαιος”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε ότι μόλις τελειώσει η πανδημία θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός νέου ΕΣΥ με έμφαση στην πρωτοβάθμια και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων.

“Θα χρειαστεί πολιτικό θάρρος για να σπάσουμε αυγά και να κάνουμε αλλαγές”, τόνισε.

Ο κ .Μητσοτάκης υποστήριξε ότι “η μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα δεν μας είπε τίποτα που δεν γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία”, δηλαδή ότι έπρεπε να γίνουν περισσότερες ΜΕΘ.

“Διασωληνώσεις κάθε ΜΕΘ είχαμε κάθε χειμώνα και σε εποχική γρίπη. Προφανώς είναι καλύτερο να είναι διασωληνωμένος κανείς εντός ΜΕΘ”, είπε ο πρωθυπουργός και όσον αφορά στη δήλωση του ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα μεταξύ των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς εντός ΜΕΘ, παραδέχθηκε ότι: “Θα έπρεπε να ήταν καλύτερα διατυπωμένη” και πρόσθεσε: “Δεν έχω δυσκολία όταν διαπράττω φραστικό λάθος να το αναγνωρίζω. Όμως έστω και εκτός ΜΕΘ υπάρχει μία βασική φροντίδα στον άρρωστο”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πάντως ότι: “Το πρόβλημα μας δεν είναι πόσες ΜΕΘ θα έχουμε αλλά να μη φτάσουμε σε ΜΕΘ. Και ο μόνος τρόπος είναι ο εμβολιασμός”.

Όσον αφορά στα μονοκλωνικά, σχολίασε ότι “κάποιοι ήθελαν να χορηγήσουμε φάρμακα χωρίς έγκριση” και τόνισε ότι από τη στιγμή που έλαβαν έγκριση, διατέθηκαν με αδιάβλητη διαδικασία. Διαβεβαίωσε επίσης ότι από τη στιγμή που θα εγκριθούν και φάρμακα κατά κορονοϊού από το στόμα η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα τα προμηθευτεί. Σχολίασε πάντως ότι “πίσω από τη συζήτηση για τα μονοκλωνικά και τα αντισώματα κρύβεται ο αντιεμβολιασμός”.

“Επιτυχημένη η επιχείρηση Ελευθερία”

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επιχείρηση Ελευθερία μεγάλη επιτυχία και στο ερώτημα εάν σκέφτεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα και στους άνω των 50 ή σε κατηγορίες εργαζομένων όπως πχ στην εστίαση, απάντησε ότι το ζήτημα πάντα αφορά στην προστασία αυτών που επιβαρύνουν το ΕΣΥ και δήλωσε:

“Δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα, ιδίως εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για εκτόνωση της Όμικρον”.

Υποστήριξε ότι δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, τονίζοντας ότι από τις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα στους άνω των 60 που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Εκτίμησε πάντως ότι ορισμένα μέτρα θα μείνουν για καιρό, όπως πχ η χρήση μάσκας στα νοσοκομεία και στα ΜΜΜ, αλλά δήλωσε ότι: “Είπα ότι δεν θα υπάρξει lockdown. Δεν υπήρξε lockdown και δεν θα υπάρξει lockdown”.

Ο πρωθυπουργός άδειασε μάλιστα τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, λέγοντας: “Μου έκανε εντύπωση και όλη η συζήτηση που έγινε περί δήθεν αναβολής της επιβολής του προστίμου. Αυτό θα ήταν πολύ άδικο για όσους έκαναν το εμβόλιο, με δυσκολία, με καχυποψία, έκαναν το εμβόλιο, διαπίστωσαν ότι είναι ασφαλές και είμαι σίγουρος ότι σήμερα αισθάνονται δίπλα ανακουφισμένοι”.

Επέμεινε ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ, ενώ με αφορμή το γεγονός ότι σύλλογοι γονέων κλείνουν PCR σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τα 47 ευρώ, σχολίασε: “Μερικοί έχουν μπερδέψει τι σημαίνει πλαφόν, δεν είναι η ορισμένη τιμή, είναι η ανώτατη τιμή.”

Προανήγγειλε επίσης νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζόμενων, που πλήττονται τα τελευταία μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Νέο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων

Ο κ. Μητσοτάκης ειδικότερα ανέφερε ότι: “Τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη την Πρωτοχρονιά και μετά. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στους κλάδους της εστίασης”.

Διευκρίνισε ότι: “Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -γιατί εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστούμε τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση, αλλά από το κράτος”.

“Εξαιρετική η σχέση μου με τον Τσιόδρα”

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχληση του για ορισμένους επιστήμονες, που δεν είναι μέλη της επιτροπής και “έχτισαν καριέρα” βγαίνοντας στα ΜΜΕ και διαφωνώντας με αποφάσεις της επιτροπής. Δήλωσε ότι “η σχέση μου με το Σωτήρη Τσιόδρα παραμένει εξαιρετική” και υποστήριξε ότι έκανε πίσω από τις δημόσιες εμφανίσεις “γιατί δέχθηκε ένα μπαράζ χυδαίων επιθέσεων”.

Υποστήριξε ότι ορθώς η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία και στο ερώτημα εάν θα κλείσουν ξανά σε περίπτωση που αυξηθούν ξανά τα κρούσματα, δήλωσε: “Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουν και δεν πιστεύω ότι θα συμβεί”.

Όσον αφορά στο 50% συν 1, είπε ότι το υπέδειξε η επιτροπή, κρίνοντας ότι εφόσον υπάρχει ένα πρωτόκολλο αυστηρών τεστ για όλο το τμήμα δε χρειάζεται να κλείνει. “Εάν μας πει κάτι διαφορετικό, δεν έχουμε ποτέ αμφισβητήσει την επιτροπή”, δήλωσε.

“Μην μπλέκουμε τη συνεννόηση με τη συγκυβέρνηση” σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηριστικά με αφορμή το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επεδίωκε πάντα τη συνεννόηση, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε όχι σε όλα και εκτίμησε ότι η στάση της αυτή θα κριθεί στις επόμενες εκλογές, καθώς και ότι ο κόσμος δεν θέλει τοξικότητα και πόλωση.

“Μειώθηκε η ανεργία των νέων εν μέσω πανδημίας”

Ερωτηθείς για την ανεργία των νέων, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι μειώθηκε η ανεργία από το 17% στο 13% και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, ενώ επέμεινε στη στρατηγική δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσω επενδύσεων.

“Όταν φύγει η ομίχλη της πανδημίας και της ακρίβειας, θα έχουμε και περισσότερες επενδύσεις” εκτίμησε και έθεσε ως στόχο το ποσοστό ανεργίας να γίνει μονοψήφιο.

Όσον αφορά στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδοτήσει ένα σημαντικό μέρος.

“Θα το κάνουμε για όσο καιρό διαρκεί αυτή η μεγάλη αναταραχή στην αγορά ενέργειας”, υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στη στήριξη των επιχειρήσεων με επιδότηση του 50% της αύξησης για το μήνα Ιανουάριο.

“Εκτιμούμε ότι η αναταραχή αυτή θα είναι πιο έντονη τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 και μετά θα αποκλιμακωθεί καθώς θα μειώνεται η ζήτηση για φυσικό αέριο”, είπε και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν τα έσοδα για συνέχιση της στήριξης.

“Να ξέρει ο πολίτης ότι θα πλήρωνε πολλά περισσότερα εάν δεν γινόταν η κρατική παρέμβαση”, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μάϊου και όχι από την 1η Ιουλίου.

“Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μάϊου αυτού του έτους”, ανέφερε ειδικότερα ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι υπάρχει μία θεσμοθετημένη διαδικασία που θα διαρκέσει τρεις μήνες και πρόσθεσε: “Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση 2% που ήδη έχουν δει οι εργαζόμενοι από 1η Ιανουαρίου του 2022. Δεν μπορώ να προσδιορίσω. Αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα είναι μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, επισημαίνοντας ότι θα ανακοινωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ εντός των μηνών και εκτιμώντας ότι για τους περισσότερους πολίτες θα υπάρξει μείωση.

Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το 80% των προεκλογικών δεσμεύσεων της για τη μείωση της φορολογίας και τόνισε ότι θα υλοποιήσει και το υπόλοιπο 20% “πριν τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετίας”.

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ ώστε να αναχαιτιστεί η ακρίβεια, ο κ .Μητσοτάκης δήλωσε ότι πρώτα από όλα αυτή τη στιγμή πρέπει να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει εκτροχιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής. ΄Όποια πολιτική θα επηρέαζε τα έσοδα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά, τόνισε και επισήμανε ότι δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση αυτή θα έφτανε στον καταναλωτή.

“Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε τέτοιο μέτρο, γιατί καλά καλά δεν έχει κλείσει ο Ιανουάριος”, τόνισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας πάντως έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για αργότερα και ανάλογα με την πορεία των εσόδων.

Όχι σε πρόωρες εκλογές ή σε “εκλογικό ανασχηματισμό”

Ο κ. Μητσοτάκης κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στα τέλη άνοιξης ή στις αρχές φθινοπώρου, είπε: “η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι θα μπορούσα να το είχα κάνει και δεν το έκανα. Αν έψαχνα πολιτικό παράθυρο να κάνω εκλογές, ουδέποτε η δημοτικότητα της κυβέρνησης δεν ήταν υψηλότερη από το Μάιο μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Θα εξαντλήσω την τετραετία. Πιστεύω ότι η κατάσταση της χώρας το2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι σήμερα. Η οικονομία θα ανακάμψει και θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία”.

Ο πρωθυπουργός διέψευσε και τα σενάρια ανασχηματισμού. Αναφέρθηκε στην παλιά έννοια του εκλογικού ανασχηματισμού δηλαδή στην επιλογή υπουργών με κριτήριο σε ποιες περιφέρειες η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα και ρώτησε ρητορικά: “Σας ταιριάζει αυτή η λογική σε ό,τι ξέρετε για μένα;” Δήλωσε εξάλλου ότι μόνο του κριτήριο ήταν η αποτελεσματικότητα των υπουργών και η δυνατότητα να υπηρετήσουν το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνουν.

Στο ερώτημα αυτοδυναμία ή συνεργασία καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, ο πρωθυπουργός καταρχάς απέρριψε το ενδεχόμενο ενός “μεγάλου συνασπισμού” με το ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε ότι είναι υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων, που διασφαλίζει η ενισχυμένη αναλογική.

“Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να είναι μονοκομματική, αλλά έχει ενσωματώσει και στελέχη που δεν προέρχονται από την κομματική μήτρα της ΝΔ. Είμαστε μία κυβέρνηση που προτάσσει την αποτελεσματικότητα. Αυτές οι κυβερνήσεις είναι πιο αποτελεσματικές σε περιόδους κρίσης”, σχολίασε επίσης με νόημα.

“Καρφιά” για Ανδρουλάκη

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η ΝΔ εκφράζει το “προοδευτικό μετριοπαθές κέντρο” και δήλωσε πεπεισμένος ότι η κυριαρχία της σε αυτό το χώρο δεν θα αμφισβητηθεί μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Δήλωσε ότι στόχος του είναι να σχηματίσει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα τον εμποδίσει να αξιοποιήσει και στην επόμενη τετραετία πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους.

Για τον κ. Ανδρουλάκη είπε: “Δεν έχω να σας πω πολλά, γιατί δεν έχω ακούσει και πολλά”. Τον κάρφωσε στα μάτια των αντιΣΥΡΙΖΑ κεντρώων ότι μιλώντας για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση “τοποθετείται στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα