Μητσοτάκης: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολιτικό και θεσμικό

Μητσοτάκης: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολιτικό και θεσμικό
τιγμιότυπο από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη . Πέμπτη 1 Μαρτίου 20018 (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Ευρωκίνηση

Αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, ενώ έκανε λόγο για απαράδεκτο επίπεδο παρέμβασης στη Δικαιοσύνη

Στην ανάγκη η χώρα να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών με τον Martin Wolf των Financial Times.

Την συζήτηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι επίτροποι Δ.Αβραμόπουλος και Χρ. Στυλιανίδης , ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον οποίο αντάλλαξε χαιρετισμό ο κ Μητσοτάκης. Ο κ Σημίτης θα μιλήσει αύριο στο Φόρουμ

“Αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Έχει αναγκαστεί” είπε ο κ.Μητσοτάκης, προβάλλοντας εαυτόν ως εκείνον τον πολιτικό που θα εφαρμόσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. “Είναι ζήτημα να υιοθετήσει κανείς μία πραγματική ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Περίπου συνέβη με την προηγούμενη κυβέρνηση, όχι στο βαθμό που θα ήθελα”, είπε, αναφερόμενος εμμέσως στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Κατηγόρησε επίσης τη σημερινή κυβέρνηση ότι επιλέγει την υπερφορολόγηση για να μοιράζει επιδόματα και βοηθήματα, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι θα θέσει ως προτεραιότητα τις επενδύσεις.

“Η βασική προτεραιότητα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας”, τόνισε.

Ερωτηθείς για το χρέος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η Ελλάδα οπωσδήποτε χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο. Σημείωσε όμως ότι στην ΕΕ φοβούνται πως εάν δοθεί δημοσιονομικός χώρος θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω διεύρυνση του δημόσιου τομέα, κατηγορώντας για αυτό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε ότι ο ίδιος εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός θα διαπραγματευθεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, γιατί θα το ζητήσει για να μειώσει τους φόρους.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολιτικό και θεσμικό. Εάν η λειτουργία των θεσμών δεν βελτιωθεί, η Ελλάδα δεν θα λειτουργεί όπως πρέπει στο μέλλον”, τόνισε επίσης ο κ.Μητσοτάκης.

Δήλωσε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει θα αφορά στην απόλυτη αξιοκρατία στη στελέχωση του κυβερνητικού επιτελείου, στην ισαγωγή νομοθεσίας που περιγράφει λεπτομερώς το ρόλο του γραφείου του πρωθυπουργού, πώς να διεξαγάγει πολιτική με τους υπουργούς και ποιος είναι ο ρόλος του ίδιου του πρωθυπουργού. Εξέφρασε άλλωστε την άποψη ότι ενώ στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός τύποις είναι πανισχυρος, δεν έχει τα εργαλεία για να εφαρμόσει αυτές τις εξουσίες.

Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη μίας θαρραλέας συνταγματικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί δύο Βουλές και προσθέτοντας: “Για αυτό ζητώ και δύο θητείες”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιπλέον εξέφρασε την άποψη ότι: “Όλες οι λαϊκίστικες κυβερνήσεις, είτε προέρχονται από τη δεξιά είτε από την αριστερά, χρησιμοποιούν τους ίδιους κανόνες, βασιζόμενες σε τρεις άξονες: έλεγχο των ΜΜΕ, παρέμβαση στη δικαιοσύνη και δίωξη πολιτικών αντιπάλων.”

Έκανε λόγο για απαράδεκτο επίπεδο παρέμβασης στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση, που υποσκάπτει όπως υποστήριξε τα θεμέλια της Δημοκρατίας.

“Έχω μία ισχυρή εντολή γιατί εκλέχθηκα από τη βάση. Εκπροσωπώ μία ισχυρή επιθυμία για αλλαγή. Η ΝΔ φυσικά είναι ένα μεγάλο κόμμα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εκπροσωπούμε διάφορες απόψεις, αλλά κεντρικά δεν υπάρχει αμφιβολία για την κατεύθυνση στην οποία πηγαίνουμε”, τόνισε.

Υποστήριξε ότι “ο Τσίπρας απογοήτευσε και εξαπάτησε, δίχασε τη χώρα, δεν την ένωσε σε ένα κοινό σκοπό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα