Μουζάλας: Χυδαίος λαϊκισμός η είδηση περί μεταφοράς προσφύγων από τη Γερμανία

Μουζάλας: Χυδαίος λαϊκισμός η είδηση περί μεταφοράς προσφύγων από τη Γερμανία

Ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής διαψεύδει τις πληροφορίες για επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα από το Βερολίνο, ενώ δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για κέντρα φιλοξενίας στην Κρήτη και Αμυγδαλέζα

Διέψευσε κάθε πληροφορία για επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας την Κυριακή στο ΣΚΑΪ, όπως άλλωστε είχε κάνει νωρίτερα και η κυβέρνηση. Ο υπουργός τόνισε επίσης πως οι επαφές του με την τοπική αυτοδιοίκηση της Κρήτης κάθε άλλο παρά "μυστικές" υπήρξαν, ενώ διευκρίνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ισομοιραστούν οι πρόσφυγες όσο καλύτερα γίνεται στην ελληνική επικράτεια. Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρου «οικειοθελούς κράτησης» στην Αμυγδαλέζα ανέφερε πως η Αμυγδαλέζα δεν έχει κλείσει ποτέ, εξηγώντας πως εκεί διαμένουν περιοδικά και όχι μόνιμα, πρόσφυγες που χρειάζονται περιφρούρηση.

Χυδαίος λαϊκισμός τα περί αποστολής προσφύγων από τη Γερμανία

Αναφορικά με τις πληροφορίες για μεταφορά ακόμη 3.000 μεταναστών από τη Γερμανία, ο Γιάννης Μουζάλας μίλησε για «χυδαίο λαϊκισμό που στηρίζεται πάνω σε φαντασιώσεις και συνειδητά ψέματα που οδηγούν σε αντεθνική στάση».

Χυδαίος λαϊκισμός [τα περί μεταφοράς προσφύγων από τη Γερμανία] που στηρίζεται πάνω σε φαντασιώσεις και συνειδητά ψέματα που οδηγούν σε αντεθνική στάση

Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, είπε, συμπληρώνοντας πως είχε συνάντηση με τον ομόλογο του Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Λότερ Ντε Μεζιέρ στη Γερμανία. «Δεν υπάρχει Δουβλίνο που να εφαρμόζεται, αντί γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια για νέο κανονισμό, και στο Σεπτέμβριο θα πάω στη Γαλλία γι’ αυτό το πράγμα» σχολίασε, προσθέτοντας ότι για το θέμα διαμορφώνεται επιτροπή με Γαλλία, Μάλτα και άλλες χώρες, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλο.

Πιέζουμε για να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, αλλά και η Τουρκία πρέπει να καλύψει τις προϋποθέσεις. «Αν δεν υπήρχε η συμφωνία θα είχαμε άλλους 200.000 πρόσφυγες και θα δοκιμαζόμασταν σκληρά» επανέλαβε.

Μάξιμουμ 2000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην Κρήτη

Ειδικότερα για τη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας στην Κρήτη παρατήρησε πως «τίποτε πιο φανερό από αυτό (τη σύσκεψη) δεν υπήρξε». «Πήρα τηλέφωνο τον δήμαρχο Ηρακλείου και επειδή ήταν τουριστική περίοδος τον παρακάλεσα να κάνουμε μια σύσκεψη με τον περιφερειάρχη και τους τέσσερις δημάρχους των μεγάλων δήμων για να συζητήσουμε αυτό που συζητάμε: Πώς στη δεύτερη φάση θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων όσο πιο ισομοιρασμένα γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Ήταν εξαιρετική σύσκεψη πήρα κι εγώ απαντήσεις» είπε.

Πήρα τηλέφωνο τον δήμαρχο Ηρακλείου και επειδή ήταν τουριστική περίοδος τον παρακάλεσα να κάνουμε μια σύσκεψη με τον περιφερειάρχη και τους τέσσερις δημάρχους των μεγάλων δήμων. Στη δεύτερη φάση θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων όσο πιο ισομοιρασμένα γίνεται σε όλη την Ελλάδα

Ο Γιάννης Μουζάλας εξαπέλυσε επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη για τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. «Ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να μοιραστούν παντού οι μετανάστες; πρέπει να τους έχει όλους ο Τζιτζικώστας, ο Αγαπητός, ο Μπακογιάννης; Ο κ. Τζιτζικώστας έχει 40% των προσφύγων στην περιφέρειά του... Βάλανε γερές πλάτες και είναι ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παρέπεμψε και σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για το θέμα.

Τόνισε ότι ζητεί συγγνώμη που δεν ζήτησαν να παρευρεθούν άλλοι δήμαρχοι της Κρήτης, όπως ο δήμαρχος Χερσονήσου, στη σύσκεψη που έγινε, αλλά αποσαφήνισε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Πολλοί δήμοι λένε ότι οι μετανάστες πρέπει να πάνε σε έναν άλλο δήμο. Ο πανικός δημιουργεί λαϊκισμό που θα οδηγήσει τελικά σε αυτό που φοβούνται

«Πολλοί δήμοι λένε ότι οι μετανάστες πρέπει να πάνε σε έναν άλλο δήμο» σχολίασε σκωπτικά. «2.000 μάξιμουμ θα πάνε για την Κρήτη εφόσον χρειαστεί οι πόροι έχουν βρεθεί με χρηματοδότηση από κυβέρνηση και μέρος της από ΕΕ... Στη Θήβα θα πάνε 1.000 μετανάστες... Ο πανικός δημιουργεί λαϊκισμό που θα οδηγήσει τελικά σε αυτό που φοβούνται» παρατήρησε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι κατά τη σύσκεψη που έγινε στην Κρήτη έγινε λόγο για όσο το δυνατόν κατά μικρότερες δομές, όπου είναι δυνατόν σε σπίτια και ξενοδοχεία τα οποία ρημάζονται. «Βρήκα εξαιρετικό κλίμα απαιτήσεων, λογικό όπως οι μετανάστες να είναι οικογένειες, όμοιου θρησκευτικού και εθνοτικού προσανατολισμού» είπε.

Η "ειδική κατάσταση" της Αμυγδαλέζας

Σε ό,τι αφορά την Αμυγδαλέζα ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει κλείσει ποτέ... ήταν τόσο παραμελημένη που χρησιμοποιούνταν ένα μικρό κομμάτι». Όπως εξήγησε, ανασκευάζεται μικρό κομμάτι της δομής που μπαίνει στο πρόγραμμα του Διεθνούς Γραφείου Μετανάστευσης για οικειοθελή μεταφορά των μεταναστών στις πατρίδες τους. «Είναι μερικές εκατοντάδες ανά εβδομάδα, όχι χιλιάδες, πρέπει να είναι υπό κράτηση ώστε να είναι περιφρουρούμενοι είναι ειδική κατάσταση» διευκρίνισε.

(Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ)

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μουζάλας: Να σεβαστούν οι πρόσφυγες τους νόμους της χώρας

Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί μεταφοράς προσφύγων από τη Γερμανία στην Κρήτη

SHARE:

24Media Network