Μουζάλας: Η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί 'όμορφα και ωραία' τον Απρίλιο

An abandoned train workshop that is used by migrants as temporary shelter, near the village of Idomeni, Greece on March 12, 2016.
An abandoned train workshop that is used by migrants as temporary shelter, near the village of Idomeni, Greece on March 12, 2016. SOOC

Κάλεσε όλες τις πολιτικές πτέρυγες να «βάλουν πλάτη» για την εφαρμογή της "δύσκολης" συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Tο κράτος δεν απουσιάζει από την Ειδομένη, επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής

Ρητή διαβεβαίωση στην Βουλή ότι ο καταυλισμός της Ειδομένης θα έχει διαλυθεί μέσα στον επόμενο μήνα και μάλιστα χωρίς την προσφυγή στη βία έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας.

«Μέσα στον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με μαγικά ραβδιά» είπε ο κ. Μουζάλας απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική η οποία επικεντρώθηκε στο ζήτημα της νέας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει camp προσφύγων στην Ειδομένη κατά τα πρότυπα του Καλαί στη Γαλλία. «Η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωσή ότι θα φτιάξουμε camp γιατί τότε θα γίνει ένα καινούργιο Καλαί δηλαδή μια πηγή ανωμαλίας» ξεκαθάρισε ο κ. Μουζάλας.

Παρέμβαση για τον καταυλισμό της Ειδομένης πραγματοποίησε, όμως, και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αντέκρουσε τις αιτιάσεις των βουλευτών της ΝΔ ότι το κράτος απουσιάζει. «Που είναι η απουσία του κράτους;» διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Κουρουμπλής και επικαλέστηκε την παρουσία εκατοντάδων ανδρών της αστυνομίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να σηκώσει αυτό το βάρος σε τόσο λίγο χρόνο» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά παραδέχτηκε ότι είναι πολύ δύσκολη στην εφαρμογή της. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα κάλεσε όλα τα κόμματα της Βουλής να «βάλουν πλάτη» για την υλοποίησή της. «Η συμφωνία που πήραμε είναι καλή. Είναι η καλύτερη που θα μπορούσαμε να πετύχουμε» σημείωσε και ανέφερε ότι η συμφωνία «λέει επιτέλους ότι το πρόβλημα είναι η Τουρκία και πρέπει να λυθεί στην Τουρκία».

Ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε, πάντως, ότι το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας δεν έκλεισε ποτέ. «Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η Αμυγδαλέζα δεν έπαψε ποτέ να είναι εν λειτουργία» είπε και σημείωσε ότι έχει πολύ λιγότερο κόσμο γιατί είχε «ημικαταστραφεί».Αναφερόμενος, εντωμεταξύ, στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο παραδέχθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποτέλεσμα στη μείωση των ροών αλλά βοήθησε στο να καταρριφθεί «το blame game κατά της Ελλάδος με το ΝΑΤΟ και το βάρος έπεσε στην Τουρκία». «Το ΝΑΤΟ αποδεικνύει ότι αυτή η ροή των προσφύγων μπορεί να σταματήσει μόνο στις ακτές της Τουρκίας και αλλάζει το παιχνίδι της απόδοσης ενοχών».

Επιπλέον αντέκρουσε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση είπε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες «ανοίξαμε και σας περιμέναμε». «Υπερτιμάτε την κυβέρνηση με έναν λάθος τρόπο αν το νομίζετε αυτό» είπε χαρακτηριστικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τέλος ο κ. Μουζάλας απάντησε στον κ. Κουμουτσάκο ο οποίος έθεσε θέμα νομικού πλαισίου εντός του οποίου θα ενταχθούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι. “Η παρουσία Τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα είναι στο πλαίσιο μιας διεθνούς πρακτικής ανάμεσα στις χώρες που ανταλλάσσουν πρόσφυγες”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προσθέτοντας: “Μετράνε εάν αυτοί που μπήκαν είναι αυτοί που φεύγουν και προστίθενται άλλοι που είχαν μπει από αλλού και εμείς στη δική τους την ακτή μετράμε εάν αυτοί που ήρθανε είναι όλοι όσοι μπήκανε στην Τουρκία". Παράλληλα, στην αναφορά του κ. Κουμουτσάκου περί τουρκοκυπριακής προέλευσης ενός αξιωματούχου, συμπλήρωσε ότι "έχετε λάθος ενημέρωση για τον Τούρκο αξιωματικό, με βάση την ενημέρωση που είχα".

(Φωτογραφία: Sooc)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ειδομένη, Πρόσφυγες, Μετανάστες, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έρευνα για τα φυλλάδια στην Ειδομένη

SHARE:

24Media Network