Ν.Δ: Έφυγε το ένα αγκάθι (αγροτικά), έμεινε το άλλο (κώδικας πολιτικής δικονομίας)

Ν.Δ: Έφυγε το ένα αγκάθι (αγροτικά), έμεινε το άλλο (κώδικας πολιτικής δικονομίας)
Συνεδρίαση του Άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Με Δένδια εισηγητή, κατόπιν πρότασης Μεϊμαράκη με ενδιαφέρουσες εσωκομματικές αποχρώσεις, την Τετάρτη η Ν.Δ στην ψηφοφορία. Τι συζητήθηκε στο πολιτικό συμβούλιο μετά τη σύσκεψη για τα αγροτικά

Τα αγκάθια της φορολόγησης των αγροτών (που μετατίθεται για τις αρχές Αυγούστου, αλλά παραμένει ως πρόβλημα) και των αλλαγών στον κώδικα πολιτικής δικονομίας (που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο της Τετάρτης) βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας.

Συνεδρίαση, η οποία είχε και ενδιαφέρουσες εσωκομματικές διαστάσεις, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ Βαγγέλης Μεϊμαράκης προσκάλεσε σε αυτή το Νίκο Δένδια, ο οποίος πέρασε το κατώφλι της Συγγρού για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, μετά την εκλογική ήττα και τη διατάραξη των σχέσεων του με την απελθούσα σαμαρική ηγεσία.

Μία κίνηση που εντάσσεται προφανώς σε μία στρατηγική ανοιγμάτων από τον κ.Μεϊμαράκη σε επίδοξους δελφίνους και εσωκομματικούς παίκτες εν όψει και της συνεδρίασης της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ την Παρασκευή: Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί το ζήτημα αλλαγή ηγεσίας εδώ και τώρα ή παράταση της θητείας του μεταβατικού προέδρου, με τον κ.Δένδια να εμφανίζεται θετικός στο δεύτερο ενδεχόμενο, σε αντίθεση με άλλους εσωκομματικούς παίκτες.

Ο κ. Δένδιας θα είναι ο εισηγητής της Ν.Δ στο νομοσχέδιο της Τετάρτης, καθώς το κυριότερο από τα μέτρα αφορά στις αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, για τις οποίες υπάρχουν και γαλάζιες αντιδράσεις. Η Ν.Δ επισήμως αναμένει να δει την τελική μορφή του νομοσχεδίου πιέζοντας για τροποποιήσεις, όπως και όσον αφορά στη φορολόγηση των αγροτών, καθώς τα σχετικά με τον αγροτικό κόσμο δε θα συζητηθούν την Τετάρτη , αλλά παραμένουν στο πακέτο προϋποθέσεων της συμφωνίας.

Πριν το πολιτικό συμβούλιο είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον κ.Μεϊμαράκη, με τη συμμετοχή του συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων Χρήστου Σταϊκούρα, της τομεάρχη αγροτικών θεμάτων Φωτεινής Αραμπατζή, του τομεάρχη φορολογικών υποθέσεων Απόστολου Βεσυρόπουλου των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη, Αλέξανδρου Κοντού, Ευάγγελου Μπασιακου, Μάξιμου Χαρακόπουλου (ο τελευταίος σε δηλώσεις του νωρίτερα κατακεραύνωνε τα μέτρα) του αναπληρωτή γραμματέα της ΚΟ Δημήτρη Κυριαζίδης, μετά την οποία η Συγγρού εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει πλήρως την πολιτική της για τους αγρότες.

Τα αγροτικά έχουν άλλωστε απλώς μετατεθεί για τις αρχές Αυγούστου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν σε θερινό τμήμα, πιθανώς σε συνεννόηση Μαξίμου – Συγγρού, καθώς και η Ν.Δ αντιμετωπίζει την απροθυμία βουλευτών της να στηρίξουν, την ώρα που από την ψήφιση του συνόλου των μέτρων εξαρτάται η ύπαρξη συμφωνίας.

Ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος, που απουσίαζε από το πολιτικό συμβούλιο καθώς βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για σύσκεψη με τους προέδρους ΝΟΔΕ της συμπρωτεύουσας, δήλωσε εν τω μεταξύ χαρακτηριστικά ερωτηθείς εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να φύγει στην περίπτωση που μείνει με λιγότερους από 120 βουλευτές στην επόμενη ψηφοφορία ότι “Καλό είναι να συγκεντρώσει τους βουλευτές του κόμματος του στη γραμμή του, να μην επαναπαύεται στους βολευτές των κομμάτων του ευρωπαϊκού μετώπου. Εμείς θα πράξουμε το καθήκον μας, ο πρωθυπουργός όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα να δραπετεύσει ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, καθώς ώσπου να συναφθεί νέα δανειακή σύμβαση η χώρα βρίσκεται στον αέρα και εάν ο ίδιος δραπετεύσει οδηγεί τη χώρα στο γκρεμό”.

Το στίγμα της στρατηγικής της Ν.Δ αναμένεται εν τω μεταξύ να δώσει ο κ.Μεϊμαράκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου της Ν.Δ απόψε στις δέκα το βράδυ στην ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι πληροφορίες φέρουν τον κ. Μειμαράκη να έχει μιλήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο για τα αγροτικά θέματα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με το Γάλλο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα