ΝΔ: Η μάχη των τεσσάρων στην αυτοδιοίκηση και οι ευρωεκλογές ως στοίχημα πολιτικής αλλαγής

ΝΔ: Η μάχη των τεσσάρων στην αυτοδιοίκηση και οι ευρωεκλογές ως στοίχημα πολιτικής αλλαγής
Στιγμιότυπο από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς στην Αθήνα Eurokinissi

Ο Μητσοτάκης έχει αποδώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών στην ευρωκάλπη, ενώ συνεχίζει τις περιοδείες για στήριξη υποψηφίων περιφερειαρχών (σήμερα επισκέπεται τη Ρόδο) και στρέφει το ενδιαφέρον στις δύο μεγάλες περιφέρειες και τους δύο μεγάλους δήμους

Με την ανακοίνωση άλλων 12 νέων υποψηφίων ευρωβουλευτών και της έναρξης περιοδειών κομματικών στελεχών με στόχο την παρουσίαση του γαλάζιου προγράμματος, η Νέα Δημοκρατία ατύπως κήρυξε την έναρξη μίας άτυπης μακράς προεκλογικής περιόδου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αναγάγει την ευρωκάλπη σε πολιτική αναμέτρηση.

Εκκρεμεί βεβαίως να ανακοινωθούν και οι τελευταίοι οκτώ του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, η συγκρότηση της οποίας προχωρά κανονικά, παρά τις ανησυχίες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται τελευταία στιγμή να επιλέξει τη λίστα αντί σταυρού. Σημειωτέον δε ότι οι ανακοινώσεις για τα γαλάζια ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών θα αργήσουν ακόμη όχι μόνο γιατί ουδείς βεβαίως γνωρίζει εάν θα διεξαχθούν το Μάιο ή τον Οκτώβριο, ούτε μόνο για να μη σπρώξουν δυσαρεστημένους που θα έχουν μείνει εκτός σε κάποιο από τα μικρά δεξιά κόμματα, αλλά και γιατί όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο με την ποσόστωση γυναικών για την οποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Χαρίτσης- Πουλάκης) λένε αντικρουόμενα πράγματα.

Η ΝΔ έχει κατηγορήσει βέβαια το ΣΥΡΙΖΑ ότι τόσο στις ευρωεκλογές με την ψήφο των Ελλήνων της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και στις αυτοδιοικητικές και εθνικές με το σπάσιμο δήμων 90 μέρες πριν την κάλπη, την αλλαγή ημερομηνίας του πρώτου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών και την ασάφεια στην ποσόστωση των γυναικών, επιχειρεί να αλλοιώσει όσο μπορεί την ετυμηγορία και των τριών καλπών.

Παρόλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση προχωρά το σχεδιασμό της, καταρχήν για ευρωεκλογές και περιφερειακές που είναι και οι σίγουρες κάλπες και οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα έχουν και πολιτικά μηνύματα. Βέβαια στη ΝΔ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα γίνουν και εθνικές εκλογές το Μάιο (ο σύμβουλος του Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος εξέφρασε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την άποψη ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πάει σε εθνικές εκλογές το Μάιο θα καταστραφεί). Όμως οι ευρωεκλογές οπωσδήποτε θα δημιουργήσουν πολιτικό κλίμα, ανάλογα βέβαια και με τη διαχείριση των προσδοκιών, ενώ στις αυτοδιοικητικές το στοίχημα είναι να μην βρεθεί καμία περιφέρεια στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ (κάτι εκ των πραγμάτων πιθανό, αφού το κυβερνών κόμμα δεν έχει ισχυρές δικές του υποψηφιότητες και όπου στηρίζει υποψήφιο δυνατό συνήθως είναι του ΚΙΝΑΛ). Ο κ.Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες προς στήριξη των υποψηφίων περιφερειαρχών και προς τούτο θα βρεθεί σήμερα στη Ρόδο, όπου υποψήφιος για την περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου είναι ο Γιώργος Χατζημάρκος. Κυρίως όμως στις αυτοδιοικητικές το στοίχημα είναινα κερδίσει η ΝΔ τις δύο μεγάλες περιφέρειες και τους δύο μεγαλύτερους δήμους.

Στο δήμο Αττικής άπαντες θεωρούν ότι η νίκη του Κώστα Μπακογιάννη είναι δεδομένη , αφού ξεκίνησε με μεγάλο “αέρα”. Στην περιφέρεια Αττικής επίσης οι γαλάζιοι προεξοφλούν μία νίκη του Γιώργου Πατούλη, ο οποίος χθες έκανε τον απολογισμό του δήμου Αμαρουσίου (τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αφήνει στα ταμεία του δήμου 30 εκ ευρώ). Στην εκδήλωση δε έδωσαν το παρών πλήθος στελέχη της ΝΔ, γεγονός ενδεικτικό και συγκεκριμένα: Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Α.Γεωργιάδης ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Αυγενάκης, η Βουλευτής Επικρατείας Ν. Κεραμέως, η π. Βουλευτής ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα, η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Σ. Κορωναίου Καμπά, η περιφερειακή σύμβουλος της Αττικής και Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Φ. Βρύνα και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Β. τομέα Πέτρος Δαμιανός.
Ο δήμαρχος Σάμου, μέλος του ΔΣ ΚΕΔΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Μιχάλης Αγγελόπουλος, οι δήμαρχοι Δάφνης –Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλος, Φιλοθέης Ψυχικού Π. Ξυριδάκης, Φαρκαδώνας Τρικάλων Α. Μεριβάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Κηφισιάς και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης, οι πρώην δήμαρχοι, Ωρωπού Γ. Οικονομάκος, Αυλώνα Α. Σύρμας, Πεύκης και Πρόεδρος Ένωσης Δήμαρχων Αττικής Π. Καμάρας, Βριλησσίων Κ. Ιωαννίδης, Εκάλης Β. Σπηλιωτοπούλου.
Επιπρόσθετα οι υποψήφιοι Βουλευτές με τη ΝΔ Δημήτρης Καλογερόπουλος, Σάκης Ιωαννίδης, Ζωή Ράπτη, Μαριάνθη Καφετζή, Φώτης Καρύδας, Πολυτίμη Λεονάρδου, Σοφία Καλατζάκου.

Η μάχη της Θεσσαλονίκης

Και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θεωρείται σίγουρη με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να έχει πλέον να προσδοκά και από την οργή μερίδας των πολιτών για το Σκοπιανό. Στο δήμο Θεσσαλονίκης τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα λογω των πολλών κεντροδεξιών αναφορών υποψηφιοτήτων. Από την άλλη το γεγονός ότι είναι 23 συνολικά (!) οι υποψήφιοι δήμαρχοι,τελικά μπορεί να ευνοήσει τη ΝΔ.

Αν και η προεκλογική περίοδος (και μαζί οι πολυέξοδες εκλογικές καμπάνιες) δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, η τελευταία δημοσκόπηση της Interview έδειχνε πρώτο τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Νίκο Ταχιάο, ο οποιος σήμερα παρουσιάζει το συνδυασμό του. Και αυτό παρόλο που η επιλογή αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, ιδίως στο καραμανλικό στρατόπεδο. Ο Γιώργος Ορφανός που κατεβαίνει χωρίς χρίσμα ήταν στη συγκεκριμένη έρευνα δεύτερος με σημαντική διαφορά και από εκεί και πέρα αποτυπωνόταν η πολυδιάσπαση που και οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς νιώθουν ότι υπάρχει. Ψηφοφόρους διεκδικούν επίσης από το χώρο της κεντροδεξιάς ο Δημήτρης Ζέρβας (αν και δεν προέρχεται απο τη ΝΔ βασικά) και από το χώρο της σκληρής δεξιάς ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που συμφωνα με τις μετρήσεις δεν είναι και τόσο αμελητέος ως υποψηφιότητα.

Τα πράγματα περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δεν έχει επιλέξει έναν υποψήφιο για να διοχετεύσει δυνάμεις, αλλά έχουν μοιραστεί στελέχη, δημοτικοί συμβουλοι και ψηφοφοροι σε διάφορους υποψήφιους. Και ο κ.Ταχιάος φιλοδοξεί να πάρει ένα μπουταρικό κομμάτι- για αυτό εξάλλου θεωρείται ότι προχώρησε και η υποψηφιότητα της Καλυψώς Γούλα στις ευρωεκλογές με τη ΝΔ. Αλλά και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου φιλοδοξεί να πάρει ένα μέρος ψηφοφόρων και στελεχών και ακόμη και ο Γιώργος Ορφανός που απευθύνεται σε κατά βάση διαφορετικό κοινό άκουσε με ευχαρίστηση σε πρόσφατη συνάντηση με τον απερχόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον κ.Μπουτάρη να δηλώνει ότι εύχεται την εκλογή του. Το μεγαλύτερο μέρος των μπουταρικών δυνάμεων πάντως έχει πάει στο Σπύρο Βούγια, τον οποιο αναγκάστηκε να στηρίξει το ΚΙΝΑΛ και επίσημα μετά την απόφαση της Εύας Καϊλη να μην κατέβει, αλλά και στο συνδυασμό του αντιδημάρχου επί Μπουτάρη, Πέτρου Λεκκάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα